14.01.2019

Kulttuurit kohtaavat Haapavesi Folk Music Festivalilla

Kulttuurit kohtaavat jälleen Haapavedellä ensi kesänä. Etnogaalan Risteys-palkintoehdokkaaksi valittu festivaali lähtee uudelle vuosikymmenelleen laajasti eri musiikkikulttuureja esittelevällä ohjelmistolla. Soittimista esille nousee erityisesti haitari. Kansanmusiikin ohella festivaalilla kuullaan tuttuun tapaan kotimaisia populaarimusiikin tähtiartisteja ja tulevana kesänä esiintyjien joukossa on myös pitkään festivaalille toivottu folkmetallin kärkinimi.

Festivaalin haitariteeman huippuja edustavat mm. Maria Kalaniemi, Antti Paalanen ja Suistamon Sähkö. Muita kotimaisia kansanmusiikin kärkinimiä ovat esim. Kardemimmit ja maailman pohjoisin flamencolaulaja Anna Murtola. Idän eksotiikkaa festivaalille tuovat irakilais-ruotsalainen Tarabband, Bosnia-Hertzegovinan Billie Holidayksikin tituleerattu ja ensimmäistä kertaa Suomessa esiintyvä Amira Medunjanin sekä intialaisviulisti Jyotsna Srikanth. Ensimmäisen Suomen visiittinsä tekee myös Yhdysvalloissa huippusuositun, vuoden 2015 folk-albumin Grammyn voittaneen Old Crow Medicine Show:n multi-instrumentalisti Chance McCoy, joka esiintyy festivaalilla soolona. Viron itsenäisyyden juhlavuotta jatketaan vielä Haapavedellä kesällä, kun festivaalille saapuu karismaattinen laulaja-lauluntekijä Mari Kalkun ja jouhikkoperinnettä rohkeasti uudistava Puuluup. Pohjoismaista kansanmusiikkia edustavat norjalaisviulisti Jo Einar Jansen sekä ruotsalaisvirolainen Fränder.

Populaarimusiikin huippuartisteista festivaalin avaa torstaina Anssi Kela, joka esiintyi Folkeilla viimeksi vuonna 2002 pian legendaarisen Nummela-albuminsa julkaisun jälkeen. Perjantaina Jesse Kaikuranta & Tallari tulkitsevat kansanlauluklassikoita, Sami Saari heittäytyy gypsy jazzin tunnelmiin Django Collective Helsingin solistina ja pääasiassa ulkomailla kiertävä folkmetallin huippunimi Korpiklaani saapuu vihdoin myös Haapavedelle. Lauantain alkuillassa Haapaveden kirkossa kuullaan tunnelmallinen Johanna & Mikko Iivanaisen, Maria Kalaniemen ja Timo Alakotilan konsertti. Päälavalla esiintyvät musiikin genrerajojen välillä luontevasti puikkelehtiva laulaja-lauluntekijä Yona ja vuosien jälkeen comebackin tehnyt Miljoonasade kansanmusiikkihenkisellä setillään.

Festivaalin odotetuimpiin tapahtumiin kuuluvaa Lastenpäivää vietetään jälleen lauantai-iltapäivänä. Päivän pääesiintyjänä on suosittu Mimmit-duo.

Haapavesi Folkin 33. kesäkurssi luottaa samoihin asioihin kuin itse festivaalikin: kansainvälisyyteen, korkeaan tasoon ja monipuolisuuteen. Ilman kurssia ei olisi festivaalia ja myös toisin päin. Tulevan kesän kurssi on 111. Folk-kurssi, kun lasketaan yhteen Haapavedellä ympäri vuoden pidettävät kurssit aina vuodesta 1987.

Haapaveden opistolla järjestettävillä kursseilla on 28 opettajaa kuudesta eri maasta. Perinteisten soitin- ja laulukurssien rinnalla ovat erilliskurssit, kuten tanssi-, Laulunkieli- ja lastenkurssit. Tyylien kirjo on laaja; vanhaa musiikkia, klezmeriä, Brasilian rytmejä, norjalaista kansanmusiikkia, balkanilaisia lauluja ja Amerikan tyylejä. Kurssilaisia odotetaan taas yli 200. Soittimista suosituimpia ovat kielisoittimet ja viulu. Lapset ja perheet ovat erityishuolinnassa ja ohjattua toimintaa koko perheelle on koko viikoksi.

Haapavesi Folk Music Festival 27.-29.6.2019

Folkkurssi 24.-28.6.2019

www.haapavesifolk.com
www.facebook.com/haapavesifolk
www.youtube.com/haapavesifolk