25.07.2017

Kulttuurin ja taiteen kuukausi, Oulun juhlaviikot avataan 1.8. Prunnitorilla

Oulun juhlaviikkojen avajaiset pidetään viikon päästä Prunnitorilla Rauhalassa (Mannenkatu 4, Oulu) kello 16–18. Avajaisissa esitetään maistiaisia Oulun juhlaviikkojen ohjelmasta, aloitetaan Oulun juhlaviikkojen yhteisötaideteoksen tekeminen ja nautitaan pirskahtelevasta tarjonnasta. Avajaisiin on kaikilla vapaa pääsy.

Oulun juhlaviikkoja vietetään tänä vuonna 1.8.–2.9. Oulun juhlaviikkoihin kuuluu kahdeksan festivaalia taiteen ja kulttuurin kaikilta laidoilta, tapahtumia on yhteensä noin kaksisataa ja kävijöitä odotetaan noin 60 000. Ohjelmistossa on esiintyjiä kansainvälisistä ja kotimaisista huipuista parhaisiin paikallisiin kykyihin ja tapahtumia ympäri Oulua ja maakuntaakin. Liput ovat nyt myynnissä Ticketmasterissa, Oulu10-palvelupisteissä sekä elokuussa kulttuuritalo Valveen lippumyymälässä, mutta merkittävä osa tapahtumista on yleisölle maksuttomia. Kaikki on kutsuttu Oulun juhlaviikoille!

Juhlaviikot avaava Elojazz 3.–6.8. tuo kaupunkiin jazzin ja rytmimusiikin kuumimmat nimet Verneri Pohjolasta Gunhild Carlingiin. Tänä vuonna ohjelmassa on myös kaivattu jazzpuisto Åströmin puistossa perjantaina ja lauantaina kello 12.

Elokuun toisella viikolla juhlaviikkoja jatkaa Oulun Muusajuhlat 8.–13.8. monipuolisella ohjelmistollaan. Kirjallinen kulttuuritapahtuma esittelee sanataidetta lukemattomista eri vinkkeleistä luennoilla, runohetkissä, paneelikeskusteluissa, konserteissa, sarjakuvissa, elokuvissa ja musiikissa. Viikon aikana järjestetään noin 70 eri tapahtumaa Iistä Oulunsaloon.

20-vuotias Oulunsalo Soi 16.–27.8. tuo juhlavuotenaan Suomeen ensivierailulle maineikkaan Alankomaiden Kamariorkesterin. Unohtumattomia hetkiä vietetään myös, kun kaikki Oulunsalo Soita luotsanneet taiteelliset johtajat Izumi Tateno, Meta4 ja Virpi Räisänen nousevat yhdessä esiintymislavalle. Oulunsalo Soi tarjoaa suurten orkesterikonserttien lisäksi myös intiimejä elämyksiä mm. taidegalleriassa ja yllätyksellisellä illallisella taiteilijoiden kanssa.

Oulun Taiteiden Yötä 17.8. vietetään tänä vuonna jo kymmenettä kertaa. Lukuisat tapahtumat ja ohjelmanumerot muuttavat Oulun kadut, puistot ja tapahtumapaikat jännittäväksi kulttuurin aarreaitaksi. Etsi ohjelmasta omat suosikkisi tai anna sattumalle mahdollisuus seikkailemalla paikasta toiseen.

Koiteli Elää 19.8. on kestosuosikki, joka myytiin tälläkin kertaa loppuun parissa tunnissa. Suomen kauneimmaksi mainostetun festaripaikan tunnelmista ja musiikista voi kuitenkin nauttia myös koko perheellä 2.9. Koiteli Elää Lapsille -aktiviteettipäivän merkeissä.

Ilmakitaransoiton MM-kisat 23.–25.8. tuo kaupunkiin aimo annoksen kansainvälisyyttä ja maailmanrauhaa. Tänä vuonna kisojen teemana on ilmastonmuutos, tuleehan myös soittovälineen pysyä kunnossa! MM-finaali 25.8. pidetään uusitussa Kuusisaaren tapahtumapuistossa ja sinne on tuttuun tapaan vapaa pääsy. Finaalissa esiintyy oululainen Temple Balls -yhtye.

Oulun Musiikkivideofestivaalit 23.–27.8. löi taas ennätykset kotimaiseen kilpailuun osallistujien määrässä. Festivaaleilla pääsee nauttimaan musiikkivideoista kerrankin kunnolla valkokankaalla. Lisäksi ohjelmistossa on mm. elokuvaa ja dokumentteja. Tänä vuonna festivaaleilla sukelletaan virtuaalitodellisuuteen ja lähiöshamanismiin. Festivaaleilla on esimerkiksi maailman ensimmäinen Virtual Reality -musiikkivideonäytös.

Oulun juhlaviikot päättää maan pitkäikäisin elektronisen musiikin festivaali Time Tunnel 2.9. Kulttuuritalo Valve muuttuu tanssikansan keitaaksi usealla eri areenalla. Hikistä tunnelmaa ja rytmiä luovat mm. Rony Rex, Trevor Deep Jr ja Satellite Stories kesän ainoalla DJ-keikallaan.

Festivaalien lisäksi Oulun juhlaviikkojen tapahtumia ovat avajaiset, Puolivälin pirskeet 19.8. Rotuaarin lavalla, Ekstrat, johon tänä vuonna kuuluu Flow-sirkuksen Vau Vanne -esitykset 30.–31.8. sekä Makrokonsertit, joihin noin 10-henkinen yleisö valikoituu arvonnalla 1.8. ja 6.8. Arvontoihin voi osallistua osoitteessa www.oulunjuhlaviikot.fi/makrokonsertit. Konserteissa esiintyvät Verneri Pohjola (4.8.) ja Ville Leinonen (13.8.).

Koko juhlaviikkojen ohjelma löytyy osoitteesta www.oulunjuhlaviikot.fi

Oulun juhlaviikkoja koordinoi joulukuussa 2010 perustettu Oulun Kulttuuritapahtumayhdistys ry. Yhdistys toimii myös seudullisen tapahtumaverkoston kehittäjänä ja tapahtumatuotannon sateenvarjona kooten elokuun kulttuuritapahtumat Oulun omiksi juhlaviikoiksi. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kulttuurin ja taiteen saavutettavuutta Oulun seudulla sekä vahvistaa alueen kulttuuritoimijoiden toimintaedellytyksiä.