02.07.2015

Kultaisen Harmonikan voittoon Sami Salonen ja Hopeisen Harmonikan voittoon Eemil Ullgrén

Kultaisen ja Hopeisen Harmonikan voittajat ovat ratkenneet Sata-Häme Soi -festivaalilla Ikaalisissa.

Kultaisen Harmonikan voitti Sami Salonen. Kilpailukappaleekseen hän oli valinnut Richard Gallianoa. Itsensä Gallianon Sami on tavannut ollessaan stipendiaattina hänen mestarikurssillaan. –Mestarikurssilta minuun tarttui innostus jazziin ja improvisaatiomusiikkiin, Sami tunnusti kilpailuyleisölle. Gallianon Tango Pour Clauden lisäksi tämä 18-vuotias lohjalainen harmonikansoittaja esitti mukaansatempaavan Edith Piaff -potpurin.

Tiukassa Kultaisen Harmonin kilpailussa toiseksi sijoittui helsinkiläinen Joose Ojala. Kolmannen palkinnon sai Nella-Riina Ylitalo Kalajoelta. Yleisö äänesti suosikikseen joutsalaisen Iida Rajalan.

Hopeisen Harmonikan voitti Eemil Ullgrén, 9-vuotias kontiolahtelainen, joka valloitti yleisön lavakarismallaan. Omien sanojensa mukaan hän on aina soittanut harmonikkaa – tai ei ainakaan muista aikaa, että ei olisi soittanut. Eemil on aloittanut opinnot Joensuun konservatoriossa jo 3-vuotiaana. Juontaja Eero Nissiseltä poika tivasi, mikä on harmonikansoiton salaisuus. Eero ei vastausta siltä seisomalta keksinyt, mutta Eemil sen paljasti: -Pitää vain osata painella nappuloita oikeassa järjestyksessä! Punatukkaisen Karjalan pojan kilpailukappaleen nimi oli Vanha Raitiovaunu.

Yleisön suosikiksi Hopeisessa Harmonikassa äänestettiin 8-vuotias Ville Vehkalahti Laviasta.

Tuomaristo kuuli laajan tyyliskaalan harmonikkamusiikkia perinteisistä kappaleista uuteen suomalaiseen tango nuevoon ja improvisaatioihin. Musikaalisuus, tulkinta, tekninen osaaminen ja yhteistyö orkesterin kanssa olivat asioita, joihin arvostelussa kiinnitettiin huomiota. –Sami Salosella oli erityisen puhutteleva ohjelmisto. Hänen esityksensä vain paranivat päivän mittaan, perusteli tuomariston puheenjohtaja Pasi Hirvonen voittajan valintaa.

Kultaisen Harmonikan voittaja sai 2 500 euroa, toiseksi sijoittunut 1 000 euroa ja kolmanneksi sijoittunut 500 euroa. Voittaja sai lisäksi ikaalilaisen taiteilijan Sirpa Ristamäen tekemän harmonikkapatsaan. Hopeisen Harmonikan voittaja sai palkinnoksi 1 000 euroa ja harmonikkapatsaan.

Kilpailun tuomariston puheenjohtajana toimi musiikin tohtori, Joensuun Konservatorion rehtori Pasi Hirvonen ja muina jäseninä olivat harmonikkataiteilija, kansanmuusikko Teija Niku, musiikin maisteri, harmonikkataiteilija, laulaja Jonna Pirttijoki-Helanen, Kultaisen Harmonikan voittaja, säveltäjä, sovittaja Jarmo Tinkala sekä harmonikansoiton opettaja, kapellimestari Raimo Vertainen.

Kilpailun orkesterin kapellimestarina toimi Tuomas ”Tumppu” Kesälä.

 

Sata-Häme Soi Ikaalisissa 30.6.–5.7.2015.

www.satahamesoi.fi