04.03.2016

Kultainen karhu -voittaja Tampereen elokuvajuhlille

Gianfranco Rosin ohjaus Fuocoammare (Fire at Sea, Italia/Ranska 2015) nähdään Tampereen elokuvajuhlilla tuoreeltaan kahden erikoisnäytöksen voimin. Kyseessä on ensimmäinen dokumenttielokuva, joka on palkittu Kultaisella karhulla Berliinin elokuvajuhlien 66-vuotisen historian aikana. Se pokkasi festivaalilla myös ekumeenisen tuomariston palkinnon sekä Amnesty Internationalin elokuvapalkinnon.

Fuocoammare kuvaa elämää Lampedusan saarella – Euroopan symbolisimmalla rajalla, jonne tuhannet ihmiset saapuvat Afrikasta ja Lähi-idästä etsiessään vapautta ja parempaa tulevaisuutta. Rosi vietti saarella vuoden ja koki omakohtaisesti siirtolaisvirran rytmin. Hän halusi mennä aiheessa syvemmälle kuin media, joka ryntää paikalle vain, kun tapahtuu suurempi katastrofi.

”Living there I realized that the term emergency is meaningless. Every day there is an emergency. Every day something happens. To grasp a real sense of the tragedy you need to be not only close, but to have ongoing contact. Only in this way was I able to better understand the feelings of the islanders, who had been watching this tragedy repeat itself for twenty years.”

Elokuva esitetään Finnkinon Plevna 1:ssä torstaina 10.3. klo 22.15 sekä sunnuntaina 13.3. klo 20.30. Teatterilevitykseen elokuva saapuu Suomessa tällä tietoa loppuvuodesta.

Toinen Tampereella nähtävä merkittävä dokumenttielokuvan Suomen-ensi-ilta on Heart of a Dog (USA 2015). Palkittu ja ylistetty elokuva on ohjaaja Laurie Andersonin omaelämäkerrallisten kertomusten kokoonkutoma. Se koostuu kollaasimaisesta kuvakerronnasta, pienistä menneisyyden tarinoista ja tuokioista, joiden kuvaamisessa sanoilla on suurin voima.

Andersonin edesmenneelle puolisolle Lou Reedille omistetussa elokuvassa kuolema on läsnä hyvin henkilökohtaisella tavalla, mutta huomio kiinnittyy pikemminkin sen yleisfilosofiseen olemukseen. Analyyttisen lähestymistavan ohella keskeinen elementti on Andersonin rottaterrieri Lolabellen näkökulma, joka avartaa ymmärrystä rakkaudesta, elämästä ja kuolemasta.

Heart of a Dog esitetään elokuvajuhlilla Plevna 2:ssa perjantaina 11.3. klo 22.