27.07.2009

Kuhmossa viime vuotta enemmän kävijöitä

Kuhmon Kamarimusiikissa ylitettiin viime kesän kävijämäärä kahdella tuhannella. Konserttikäyntien määrä oli tänä vuonna 39 000 kun luku viime vuonna oli 37 000. Festivaalin 72 konsertista peräti 20 oli loppuunmyytyjä. Erityisesti kuulijoita kiinnosti festivaalin toisen viikon ohjelma. Juhlien budjetti oli tänä vuonna miljoona euroa.

Ensi kesänä Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 11.7.–25.7. Yhtenä teemana on rautaesirippu, mikä musiikissa voi tarkoittaa myös eri esityskäytäntöjen rajoja. Festivaalin esiintyjiä ovat mm. Jordi Savall gambayhtyeineen ja viulisti Gidon Kremer. Vieraana on myös Krzysztof Penderecki, yksi maineikkaimpia rautaesiripun toisella puolella vaikuttaneita säveltäjiä.

Kuhmon keskeinen säveltäjä on ensi vuonna Kaija Saariaho, joka on mukana ensimmäisellä viikolla. Taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn kertoo, että hänen teoksensa muodostavat konserttien ytimen ja vaikuttavat myös päivän muiden teosten valintoihin.

Kuhmon Kamarimusiikki saavutti tänä vuonna sekä myyntitavoitteensa että taiteelliset päämääränsä. Juhlan teemana olivat sadut, ja samalla tehtiin matkaa itäänpäin. Kuhmon 40. juhlavuoden esiintyjinä oli monia yleisön suosikkeja vuosien varrelta kuten Natalia Gutman, Virtuosi di Kuhmo ja Pavel Vernikov, sekä Kuhmon Kamarimusiikin perustaneet Seppo Kimanen ja Yoshiko Arai. Kesän uusia Kuhmon-kävijöitä olivat mm. Monica Groop ja Pinchas Zukerman. Perinteisen kamarimusiikin lisäksi kuultiin mm. Marcelo Nisinmanin bandoneonia ja Kari Kriikun kansanmusiikillinen Bizarre Bazaar -ilta.

http://www.kuhmofestival.fi