14.07.2014

Kuhmossa soi seitsemän taidetta

Kuhmon Kamarimusiikki alkoi sunnuntaina harvoin kuullulla Bachin Markus-passiolla. Pietarin kamarikuoron ja Kuhmon muusikoiden tulkitsemaa suurteosta seuraa kaksiviikkoinen perinteistä kamarimusiikkia, yllättäviä erikoisuuksia ja mittavia isojen kokoonpanojen teoksia.  Taiteilijoita juhlilla on tänä vuonna peräti 208.

Kamarimusiikkijuhlan teemoina ovat tänä vuonna seitsemän taidetta ja seitsemän kaupunkia, joita käsitellään yli 70 konsertissa kotimaisten ja kansainvälisten huippumuusikoiden voimin. Teemat ovat kiinnostaneet yleisöä tasaisesti, sillä ennakkomyynti on sujunut viimevuotisella vauhdilla. Lähes kaikkiin konsertteihin on vielä lippuja, festivaalin alkaessa täynnä ovat Luontokeskus Petolan konsertti sekä elokuvamusiikin konsertti. Kysyttyjä ovat olleet myös lauantain Shakespearen teksteihin liittyvä konsertti sekä toisen viikon venäläisen balettimusiikin ilta ja Chagall-aiheinen konsertti. 

Konserttien lisäksi ohjelmassa on runoiltoja, maksuttomia oppilaskonsertteja ja teosesittelyjä.  Festivaalin suurimuotoisin tapahtuma on lauantaina 26.7. kuultava Bachin Matteus-passio, jossa esiintyjinä ovat muiden muassa Tapiolan kamarikuoro ja Suomalainen barokkiorkesteri. 

Konsertteja järjestetään Kuhmo-talossa, kirkossa, Kontion koulun salissa ja pitkästä aikaa myös siunauskappelissa, jossa soivat torstaina 17.7. Mozartin huilukvartetot.  Jonkin verran muutoksia ohjelmaan on aiheuttanut pianisti Henri Sigfridssonin poisjäänti ja hänen osuuksiensa jakaminen festivaalin muille pianisteille.

Kamarimusiikin lisäksi Kuhmon kaksiviikkoinen festivaali tarjoaa myös kuvataidetta. Juhlien ajan Kuhmo-talossa on graafikko Tiina Kivisen näyttely Tanssi kesällä, lisäksi Kuhmon Osuuspankissa on esillä Reidar Särestöniemen teoksia.

Kuhmon Kamarimusiikin vuoden 2014 partneri on OP-Pohjola-ryhmä. Ystävä-tason yhteistyökumppanit ovat Canorama Oy, Eeva-lehti, F-Musiikki Oy, Kainuun Sanomat, Kaisanet Oy, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera, Kuhmo Oy, Loiste Oy, Metsähallitus, No-Pan Auto Oy, Osuuskauppa Maakunta ja VTT. Muut yhteistyökumppanit ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Kuhmon kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus.

Kuhmon Kamarimusiikin vuoden 2014 talousarvio on noin miljoona euroa.

www.kuhmofestival.fi