09.01.2015

Kuhmossa soi nyt aika – Kamarimusiikkijuhlilla kuullaan jopa kuusi konserttia päivässä

Kuhmon Kamarimusiikin aiheena on tänä vuonna aika, jota käsitellään yli 70 konsertissa. Päivien teemat esittelevät vuosisatojen murroksia, vuodenaikoja, ikuista kiertokulkua ja monia muita aikaan liittyviä aiheita. Kuhmon tapaan festivaalin aikana kuullaan sekä perinteisiä kamarimusiikin klassikoita että kiinnostavia löytöjä.

Festivaali alkaa sunnuntaina 12.7. J.S. Bachin motetilla ja päättyy lauantaina 25.7. Astor Piazzollan vuodenaikoihin. Näiden ääripäiden väliin mahtuu musiikkia 1600-luvulta nykypäivään. Päivittäin kuullaan viidestä kuuteen konserttia.

Esiintyjinä on maineikkaita muusikoita ja yhtyeitä Suomesta sekä eri puolilta maailmaa. Tuttujen Kuhmo-kävijöiden lisäksi odotettuja vieraita ovat muun muassa ilmiömäinen bandoneónin soittaja Marcelo Nisinman sekä viime kesänä ensimmäistä kertaa Kuhmossa esiintyneet pianisti Nino Gvetadze ja mezzo-sopraano Romina Basso. Yhtyeistä mukana ovat muiden muassa A Late Quartet -elokuvasta tuttu Brentano-kvartetti, Danel-kvartetti ja Storioni-trio.

Kuhmon Kamarimusiikin konserttipaikkoina ovat Kuhmo-talon moderni ja akustisesti erinomainen sali, perinteikäs Kontion koulu, Kuhmon juhlava kirkko, intiimitunnelmainen siunauskappeli sekä Luontokeskus Petola. Lisäksi konsertteja järjestetään Vuokatissa ja Iisalmessa.

Kuhmon Kamarimusiikin taiteellisella johtajalla Vladimir Mendelssohnilla on hyvät perusteet ajan käsittelemiselle musiikkijuhlilla. Näin hän tiivistää ajan, maailman ja taiteen kehityksen: ”Neljätoista miljardia vuotta sitten sata miljoonaa kertaa hiekanjyvää pienemmästä hiukkasesta alkoivat aineellistua tähdet, galaksit, maa, vesi, tuli, Akropolis, Kiinan muuri, Milon Venus, Mozartin Ave Verum Corpus, Mendelssohnin Kesäyön unelma. Aika aloitti kulkunsa.”

 

Joka päivä eri aihe

”Tulkoon valkeus” on avajaispäivän 12.7. teemana. Mittavassa avajaiskonsertissa kuullaan musiikkia J.S. Bachin motetista Sebastian Fagerlundin uutuuteen Transient light. Maanantaina jokainen konsertti on omistettu eri vuosisadoille, kunnes puolenyön lähestyessä päädytään ajan tuolle puolen. Tiistain otsikon ”Tähtien sodat” alla ottavat toisistaan mittaa suuret säveltäjät. Keskiviikko 15.7. on todellista perinteisen kamarimusiikin juhlaa: päivä on omistettu ikivihreille Bachin Chaconnesta Schubertin pianotrion kautta Schumannin pianokvintettoon.

Torstain luontotunnelmissa tutustutaan myrskyihin ja puutarhoihin. Perjantaina kirkkokonsertin aamutunnelmista liikutaan iltayöstä kuultavaan Piazzollan tangoon Zero hour. Lauantain aiheena on ikuinen kiertokulku, jolloin ajassa liikkuvat teemat säveltäjältä toiselle. Sunnuntaina toden ja tarun maisemissa kuullaan kamarimusiikillisia näkemyksiä oopperoista ja baleteista.

Kuhmon Kamarimusiikin toisen viikon aloittaa Sibeliuksen aika. Maanantain kuluessa kuullaan sekä Sibeliuksen että hänen aikalaistensa musiikkia ja saadaan kuva juhlavuottaan viettävän mestarin musiikillisesta ympäristöstä. Tiistaina 21.7. keskitytään ihmisen elämänkaareen kehtolauluista vanhuudenteoksiin.

Toisen viikon keskiviikon teemana ovat kontrastit. Vastakohtien täyttämänä päivänä kuullaan muun muassa Enkelien ja paholaisten tangoja. Torstai täyttyy tarinoilla otsikkonsa ”Olipa kerran” alle. Taruja on myös kertomassa Pui Yee Shuin soittama kiinalainen kansansoitin pipa.

Toisen viikon perjantaina eletään erilaisten mielentilojen maailmassa pelosta nauruun. Festivaalin teema ”Aika” huipentuu päätöspäivänä 25.7. vuodenaikoihin, joista nautitaan niin Antonio Vivaldin kuin Astor Piazzollankin säveltäminä.

 

Budjetti miljoona euroa

Kuhmon Kamarimusiikin vuoden 2015 talousarvio on 1.010.000 euroa.  Lipputulojen osuus budjetista on 50 %.  Kuhmon kaupungin avustuksen osuus on noin 10 % ja Opetus- ja kulttuuriministeriön 20 %. Loppuosa budjetista katetaan muilla tuotoilla, joihin sisältyy suurimpana sponsoritulot.

Kuhmon Kamarimusiikin vuoden 2015 partneri on OP. Ystävä-tason yhteistyökumppanit ovat Canorama Oy, Eeva-lehti, F-Musiikki Oy, Kainuun Sanomat, Kaisanet Oy, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera, Kuhmo Oy, Loiste Oy, Metsähallitus, No-Pan Auto Oy, Osuuskauppa Maakunta ja VTT.

www.kuhmofestival.fi