01.07.2022

Kuhmossa saa nyt musiikkia omaan kamariin

Kuhmon Kamarimusiikissa on tarjottu tänä vuonna mahdollisuus tilata konsertti omaan kotiin. Konsertin tilaaja tarjoaa paikan ja kerää yleisön, festivaali tuo musiikin. Tällä kertaa kotikonsertteja on kolme. Kotikonsertit ovat festivaalin rento sivupolku ja samalla muistuma kamarimusiikkijuhlan alkuaikojen tunnelmallisista pienten tilojen perukkakonserteista.

”Kamarimusiikkia on soitettu suurissa hoveissa, mutta myös pienissä kamareissa, ja nyt palaamme niihin ja luonnon keskelle”, sanoo Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusanen. ”Tarjolla on parasta musiikkia parhaiden mahdollisten taiteilijoiden esittämänä”.

Ensimmäinen konsertti on 9.7. Kemppaisten sukumökillä ja siinä esiintyvät Abel-kvartetti ja alttoviulisti Gareth Lubbe. Toinen konsertti on Matti Piiraisen luona 21.7. ja silloin Abel-kvartetin kanssa soittaa viulisti Kasmir Uusitupa. Perjantaina 22.7. musisoidaan Luotolan pirtissä sukujuhlissa, missä soittamassa ovat kitaristi Alberto Mesirca, bandoneonin soittaja Marcelo Nisinman ja kontrabasisti Zoran Markovic.

Erikoiskonserttien järjestämistä tukee Suomen Kulttuurirahaston Kainuun hoitokunta.

Ensiesityksiä

Kuhmossa kuullaan kolme ensiesitystä. Sebastian Fagerlundin teos Remain pianotriolle soi 13.7. Storioni-trion esittämänä. Marcelo Nisinmanin sävellys From the New World kuullaan 17.7. ja sen soittavat sellisti Maja Bogdanovic ja viulisti Daniel Rowland. Outi Tarkiaisen teos on Woodland Fanfares, minkä esittävät klarinetisti Lauri Sallinen, sellisti Trey Lee ja pianisti Matilda Kärkkäinen.

Fagerlundin uusi sävellys valmistui samana päivänä, kun Ukraina joutui hyökkäyksen kohteeksi. Järkyttävän uutisen jälkeen teoksen viimeinen osa sai lopullisen muotonsa, ja sävellys onkin omistettu ”Ukrainan urhoollisille ihmisille ja sodan uhreille”. Tarkiaisen sävellys on Kuhmon kaupungin tilausteos ja sitä tullaan käyttämään jatkossa yhtenä kaupungin bränditunnisteista.

Vain vähän muutoksia

Esiintyjämuutoksia festivaalilla on vain kaksi. Vanessa Szigetin tilalla soittaa viulisti Linda Suolahti ja Irina Stachinskayan sijasta huilua Kaisa Kortelainen. Taiteilijoiden toteutuneet tulo- ja lähtöajat ovat aiheuttaneet joitakin pienempiä muutoksia, mutta muutoksiin ei ole tarvittu uutta väkeä vaan korvaukset on tehty Kuhmoon jo kiinnitetyillä taiteilijoilla.

Kuhmon Kamarimusiikki alkaa 10.7. Vladimir Mendelssohnin muistokonsertilla ja päättyy kahden viikon ja 58 konsertin jälkeen 23.7. Festivaalin ohjelma taiteilijoineen on kotisivulla kuhmofestival.fi.

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikin tapahtuma. Festivaali soi Kuhmossa heinäkuussa kahden viikon ajan. Itävaltalaisen Die Festspiele -musiikkilehden mukaan Kuhmon festivaalin vahvuuksia ovat ”siniset järvet, valoisat yöt, kotoisa tunnelma ja ainutlaatuinen musiikki”. Kesällä 2022 kamarimusiikki soi Kuhmossa 52. kerran.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

04.04.2024

Kuhmon Kamarimusiikin musiikkikurssit tarjoavat huipputason opetusta

Haku 54. Kuhmon musiikkikursseille on parhaillaan käynnissä ja tarjolla on jälleen huippuluokan opetusta. Opettajien joukossa vilisee ammattilaisia kotimaan ja Euroopan tärkeimmistä opinahjoista sekä festivaalikentältä. Mukana ovat muun muassa Kölnin musiikkikorkeakoulun tuore pianoprofessori Joonas Ahonen, Eurooppalaisen…

12.01.2024

Kuhmon Kamarimusiikki tutkiskelee rajoja

Kuhmon 54. Kamarimusiikki soi tänä vuonna 14.−27. heinäkuuta. Festivaalin taiteelliset johtajat, viulistipari Minna Pensola ja Antti Tikkanen ovat suunnitelleet ohjelmiston Rajalla-teeman ympärille. Aihetta käsitellään monesta suunnasta, muun muassa maantieteellisesti, kielellisesti, kulttuurisesti, sosiaalisesti, henkisesti ja fyysisesti.…