01.07.2022

Kuhmossa saa nyt musiikkia omaan kamariin

Kuhmon Kamarimusiikissa on tarjottu tänä vuonna mahdollisuus tilata konsertti omaan kotiin. Konsertin tilaaja tarjoaa paikan ja kerää yleisön, festivaali tuo musiikin. Tällä kertaa kotikonsertteja on kolme. Kotikonsertit ovat festivaalin rento sivupolku ja samalla muistuma kamarimusiikkijuhlan alkuaikojen tunnelmallisista pienten tilojen perukkakonserteista.

”Kamarimusiikkia on soitettu suurissa hoveissa, mutta myös pienissä kamareissa, ja nyt palaamme niihin ja luonnon keskelle”, sanoo Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusanen. ”Tarjolla on parasta musiikkia parhaiden mahdollisten taiteilijoiden esittämänä”.

Ensimmäinen konsertti on 9.7. Kemppaisten sukumökillä ja siinä esiintyvät Abel-kvartetti ja alttoviulisti Gareth Lubbe. Toinen konsertti on Matti Piiraisen luona 21.7. ja silloin Abel-kvartetin kanssa soittaa viulisti Kasmir Uusitupa. Perjantaina 22.7. musisoidaan Luotolan pirtissä sukujuhlissa, missä soittamassa ovat kitaristi Alberto Mesirca, bandoneonin soittaja Marcelo Nisinman ja kontrabasisti Zoran Markovic.

Erikoiskonserttien järjestämistä tukee Suomen Kulttuurirahaston Kainuun hoitokunta.

Ensiesityksiä

Kuhmossa kuullaan kolme ensiesitystä. Sebastian Fagerlundin teos Remain pianotriolle soi 13.7. Storioni-trion esittämänä. Marcelo Nisinmanin sävellys From the New World kuullaan 17.7. ja sen soittavat sellisti Maja Bogdanovic ja viulisti Daniel Rowland. Outi Tarkiaisen teos on Woodland Fanfares, minkä esittävät klarinetisti Lauri Sallinen, sellisti Trey Lee ja pianisti Matilda Kärkkäinen.

Fagerlundin uusi sävellys valmistui samana päivänä, kun Ukraina joutui hyökkäyksen kohteeksi. Järkyttävän uutisen jälkeen teoksen viimeinen osa sai lopullisen muotonsa, ja sävellys onkin omistettu ”Ukrainan urhoollisille ihmisille ja sodan uhreille”. Tarkiaisen sävellys on Kuhmon kaupungin tilausteos ja sitä tullaan käyttämään jatkossa yhtenä kaupungin bränditunnisteista.

Vain vähän muutoksia

Esiintyjämuutoksia festivaalilla on vain kaksi. Vanessa Szigetin tilalla soittaa viulisti Linda Suolahti ja Irina Stachinskayan sijasta huilua Kaisa Kortelainen. Taiteilijoiden toteutuneet tulo- ja lähtöajat ovat aiheuttaneet joitakin pienempiä muutoksia, mutta muutoksiin ei ole tarvittu uutta väkeä vaan korvaukset on tehty Kuhmoon jo kiinnitetyillä taiteilijoilla.

Kuhmon Kamarimusiikki alkaa 10.7. Vladimir Mendelssohnin muistokonsertilla ja päättyy kahden viikon ja 58 konsertin jälkeen 23.7. Festivaalin ohjelma taiteilijoineen on kotisivulla kuhmofestival.fi.

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikin tapahtuma. Festivaali soi Kuhmossa heinäkuussa kahden viikon ajan. Itävaltalaisen Die Festspiele -musiikkilehden mukaan Kuhmon festivaalin vahvuuksia ovat ”siniset järvet, valoisat yöt, kotoisa tunnelma ja ainutlaatuinen musiikki”. Kesällä 2022 kamarimusiikki soi Kuhmossa 52. kerran.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

09.11.2022

Kainuun alueen osuuspankkien ja Kuhmon Kamarimusiikin yhteistyö tiivistyy

Kuhmon Kamarimusiikin pitkäaikainen yhteistyö Osuuspankin kanssa saa kainuulaista syvyyttä: OP Kuhmo, OP Kainuu, OP Ylä-Kainuu ja OP Paltamo ovat solmineet marraskuussa kolmivuotisen yhteistyösopimuksen Kuhmon Kamarimusiikin kanssa. Uusi yhteistyösopimus takaa OP:n jatkavan Kuhmon Kamarimusiikin pääyhteistyökumppanina ja…

Lue lisää

20.10.2022

Juuria ja siipiä Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertissa

Kuhmon Kamarimusiikin kesän 2023 teema on Juuret ja siivet, millä teemalla avataan myös festivaalin talvikonsertti Kuhmon Talvi -tapahtumassa. Kuhmon Talvi ja festivaalin konsertti käynnistävät samalla Kuhmon suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumat. Konsertti soi sunnuntaina 19.2.2023 kello 18…

Lue lisää

22.07.2022

Kuhmon Kamarimusiikissa ensi kesänä kolme tilausteosta

Kuhmon Kamarimusiikki tarjoaa vuonna 2023 kolme uutta sävellystä. Kamarimusiikki on tilannut Outi Tarkiaiselta teoksen basettiklarinetille ja jousikvartetille. Yhteistyössä Santa Fe Chamber Music Festivalin, Wigmore Hallin ja Elbphilharmonien kanssa on tilattu jousikvartetto Charlotte Braylta. Sampo Kasurisen säveltämä ja Aina Bergrothin kirjoittama uusi kamariooppera…

Lue lisää