21.11.2008

Kuhmon Talvi tuo esille parasta kuhmolaista kulttuuriosaamista

Kuhmolaiset kulttuurintekijät ovat jälleen yhdistäneet voimansa ja rakentaneet uuden kulttuuritapahtuman tammikuun alkuun 3.–11.1.2009. Kuhmon Talvi yhdistää kansainvälisestikin tunnustetut kulttuuritapahtumien järjestäjät ja taiteilijat yhdeksi kokonaisuudeksi. Luvassa on musiikkia monessa muodossa, näyttelyitä Kalevala- ja luontoteemoilla sekä teatteria.

Kuhmon Talvi alkaa lauantaina 3.1. Piirpauke-yhtyeen 35-juhlakonsertilla Kuhmo-talossa. Yhtye aloittaa Kuhmosta muualle Suomeen myöhemmin jatkuvan juhlakonserttien sarjan. Piirpauke on Sakari Kukon vuonna 1974 perustama suomalainen, mutta kokoonpanoltaan useimmiten monikansallinen, kansanmusiikkia, etnoa ja jazzia yhdistelevä yhtye. Sakari Kukko on monilahjakas muusikko, joka on asunut Kuhmossa jo reilut kolme vuotta. Kiertue tuo esille Piirpauke-yhteen uuden kokoonpanon. Vanhasta kokoonpanosta mukana on Kukon lisäksi lyömäsoittaja Ismaila Sane, uusina mukana ovat kitaristi Jukka Orma sekä mm. Trio Töykeistä tutut Eerik Siikasaari, basso, ja Rami Eskelinen, rummut. Kukko itse soittaa mm. saksofonia, huilua ja pianoa.

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja suurin kamarimusiikkitapahtuma. Kuhmon Talvessa Kuhmon Kamarimusiikki järjestää konsertin sunnuntaina 4.1. Kuhmon kirkossa. Konsertissa esiintyy sellisti Martti Rousi, Kuhmon musiikkikurssien kasvatti ja Kuhmon Kamarimusiikin pitkäaikainen taiteilija. Hän soittaa kaksi Johann Sebastian Bachin soolo¬sellosarjaa sekä niiden välissä Magnus Lindbergin teoksen Partia soolosellolle. Kesällä 2009 Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 40. kerran.

Nuoria kuhmolaisia taitajia edustaa maanantai-illan 5.1. konsertti Kuhmo-talon Pajakka-salissa. Kuhmolainen laulaja Jarkko Klemetti ja monissa eri työtehtävissä Kuhmossa ollut pianisti Henrik Sandås esittävät suomalaisia iskelmä- ja kansansäveliä konsertissa Murheellisten laulujen maa. Jarkko Klemetti opiskelee musiikkia Torniossa, mutta on jo kunnostautunut mm. Kuhmon Tangolaulun taitokisojen vuoden 2007 voittajana. Henrik Sandås on monilahjakas muusikko, jonka instrumentteja pianon ohella ovat harmonikka ja bandoneon. Hänen yhtyeensä Tanguedia voitti vastikään Italiassa kansainvälisen Piazzolla-kilpailun.

Loppiaisiltana 6.1. on esiintymisvuorossa muutamassa vuodessa monipuoliseksi kansanmusiikin tapahtumaksi noussut Kansanmusiikkijuhla Sommelo. Sommelo järjestää Kuhmo-talon Juttua-kahvilassa Kansanmusiikki-iltamat, johon sisältyy kansanmusiikkiesitysten ohella yhteislaulua ja pieni luento kansanmusiikista Kainuussa. Esiintyjinä illassa ovat mm. Pekka Huttu-Hiltunen, Duo Raudantakoja (Jukka Kyllönen ja Markus Rantanen), Minna Seilonen, Salla Seppä ja Janne Seppänen.

Kuhmon Talvi tuo esille myös kaksi näyttelyä. Ensimmäinen näyttely avautuu jo 3.1. Luontokeskus Petolassa. Se tuo esille kuhmolaisten luontovalokuvaajien joukosta valokuvaaja Tero Poukkasen. Kurkistuksia Tapion komeroihin… on sarja karhu- ja kaamoskuvia Kainuun luonnosta. Karhukuvat ovat esillä Luontokeskus Petolassa hiihtolomiin asti. Kaamoskuvat puolestaan ovat Kuhmo Talvi -tapahtuman ajan Kuhmo-talon yleisölämpiössä ja siirtyvät sieltä tapahtuman jälkeen osaksi Petolan näyttelyä. Tero Poukkanen esittelee diasarjoin omaa tuotantoaan ja luontovalokuvaajan elämää Luontokeskus Petolassa torstaina 8.1.

Asiaa ja elämyksiä Kalevalasta, runolaulusta ja Karjalasta esille tuova Juminkeko avaa oman uuden näyttelynsä sunnuntaina 11.1. Näyttely on nimeltään Karjalan kalliopiirroksia. Näyttelyn tekijät ovat taidegraafikko Pirkko Holm ja valokuvaaja Harri Halonen. Kuvat ovat kokoelma valokuvaajien töitä lähinnä Äänisen alueelta.

Kuhmon Talven päättää Kuhmon kulttuurisihteeri Topi Mikkola Rosa Liksomin kirjoittamalla monologilla Reitari sunnuntaina 11.1. Monologi kertoo fiktiivisen kuvauksen taiteilija Reidar Särestöniemen elämästä. Siihen yhdistetään esityksen jälkeen uutuutena myös faktaa, kun Särestöniemi-museon johtaja Liisa Tervahauta kertoo Reidar Särestöniemen taiteesta diakuvin.

Kuhmon Talven graafisen asun on suunnitellut ja toteuttanut kuhmolainen kuvataiteilija Klaus von Matt. Taiteilijan innoitus on tullut jään kuvaamisesta.

Kuhmon Talven uskotaan tavoittavan kainuulaiset kulttuurinharrastajat sekä Kuhmossa ja lähialueella olevat koti- ja ulkomaiset lomalaiset sekä innostavan väkeä kauempaakin talviseen Kuhmoon. Ensimmäinen Kuhmon Talvi on näyte, jonka kokemuksia hyödynnetään tulevina vuosina. Seuraava Kuhmon Talvi pidetään 3.–10.1.2010

Kuhmon Talven tekijät ovat Juminkeko, Kansanmusiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi, Kuhmo-talo ja Luontokeskus Petola.

http://www.kuhmo.fi/kuhmontalvi