09.06.2014

Kuhmon Talvi mielessä kesähelteelläkin

Esillä musiikkia, näyttelyitä, luontokuvia, tanssia, teatteria ja kirjallisuuttakin

Kuhmolaisten kulttuuritoimijoiden yhteistyössä kokoama talvinen kulttuuritapahtuma Kuhmon Talvi järjestetään jo seitsemännen kerran 1.1.−6.1.2015. Kuhmon Talvi yhdistää kansain­välisestikin tunnustetut kuhmolaiset kulttuuritapahtumien järjestäjät ja taiteilijat. Luvassa on parasta kuhmolaista kulttuuria: musiikkia monessa muodossa, tanssia, teatteria, näyttelyitä, elokuvia ja lähiruokaa.

Tapahtumaa perustettaessa sen tunnukseksi valittiin ”Parasta kuhmolaista kulttuuri­osaamista”. Tätä ajatusta on juhlassa seurattu tälläkin kertaa. Tilaisuuksien Kuhmo-yhteydet ovat useammanlaisia: mukana on sekä Kuhmossa asuvia, täältä lähtöisin olevia tai sukujuuriltaan kuhmolaisia tekijöitä sekä myös niitä, joita kuhmolainen kulttuurin tekeminen on vuosien mittaan sitonut tähän kaupunkiin.

Kuhmon Talvi avataan Kuhmo-talossa uudenvuodenpäivänä 1.1. kuvataiteilija Liisa Linkolan näyttelyllä Väripäiväkirjani. Näyttelyn järjestelyistä vastaa kuhmolainen taiteilijaryhmä Latitude 64 Leveyspiiri yhteistyössä Kuhmon kaupungin kulttuuritoimen kanssa.  Näyttelyn avajaiset ovat klo 16.00 ja teokset ovat Kuhmo-talolla nähtävänä koko tammikuun ajan. Näyttelyyn liittyy toinenkin tilaisuus: taiteilija Linkola on luvannut olla kertomassa taiteestaan otsikolla Ajatusten vaihtoa kuvien kanssa tiistaina 6.1. klo 15.00 Kuhmo-talon Pajakka-salissa.  Philip Donner Latitude 64 Leveyspiiri -ryhmästä haastattelee tuolloin häntä.

Uudenvuodenpäivänä 1.1. klo 18.00 saamme myös nauttia perinteisestä uudenvuoden konsertista Kuhmo-talossa. Konsertissa esiintyy Sinfonietta Lentua kapellimestari Jukka-Pekka Kuuselan johdolla.

Perjantai 2.1. omistetaan luonnolle, kun klo 13.00 avataan Kuhmon kirjastossa tietokirjailija Jouni Laaksosen näyttely Retkeilykirjailijan matkassa. Samana päivänä klo 15.00 ja 18.00 Jouni Laaksonen pitää samalla otsikolla luontokuvaillan Luontokeskus Petolassa.

Kuhmon Talven ohjelmaan kuuluu myös tanssia. Lauantaina 3.1. on ohjelmassa luonnollisesti kuhmolaista tanssia, koreografeina Ritva Kuha ja Maija Palsio, mutta myös kansainvälisesti tunnettu Rimpparemmi Sampo Kerolan koreografialla Yolo – you only live once.  Tilaisuuden järjestää Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi.

Sunnuntaina 4.1. Kuhmon Talvi tarjoaa klo 16.00 Juminkeossa uuden taidenäyttelyn avauksen otsikolla Taiteilijoiden Kalevala Venäjällä. Kuten aina Juminkeossa, perimmäisen teemana on Kalevala ja sen henki. Tällä kertaa sen taiteelliset näkijät ovat Venäjältä. Näyttelyssä on esillä seitsemän taiteilijan töitä, joista kolme on Petroskoista, kolme Pietarista ja yksi Moskovasta. Igor Baranov, Natalia Egorova, Antonina Jufa, Aleksandr Novoselov, Sergei Terentjev, Tatjana Tshursinova ja Irina Zatulovskaja ovat tulkinneet Kalevalaa maalauksin, videoteoksin ja kangastöin.

Saman iltana sunnuntaina 4.1. klo 18.00 saadaan Kuhmo-talon Lentua-salissa nauttia Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertti, jossa kuullaan Villa-Loboksen, Bruchin, Poulencin, Stravinskyn ja Glinkan musiikkia. Kuhmon Kamarimusiikin taitureista ovat esiintymään tulossa tällä kertaa Vladimir Mendelssohn, alttoviulu, Michel Lethiec, klarinetti, ja Andrea Rucli, piano. Sunnuntaina konsertin jälkeen on erinomainen mahdollisuus täydentää henkistä antia fyysisellä: Kaesan tapasilta tarjoaa notkuvat herkkupöydät ravintola Neljässä Kaesassa aivan Kuhmo-talon vieressä.

Maanantaina 5.1. klo 14.00 Kuhmo-talossa on esillä lappilainen kirjailija Annikki Kariniemi sekä faktojen että fiktion keinoin. Rosa Liksomin kirjoittama monologi Lapin punaiset hanget nähdään ja kuullaan Topi Mikkolan esittämänä ja lisäksi FT Marja L. Tuominen kertoo kirjailija Kariniemestä.

Samana iltana 5.1. klo 18.00 on Hotelli Kalevalassa Arkaaisen musiikin konsertti, jonka taiteellinen sisältö on Taito Hoffrénin luotettavissa käsissä. Myös tämän konsertin jälkeen on tarjolla ruokaa, tällä kertaa Kainuulais-kansainvälinen iltapala Hotelli Kalevalassa.

Loppiaispäivänä 6.1. klo 15.00 kuvataiteilija Liisa Linkola on kuultavana näyttelystään Latitude 64 Leveyspiiri -ryhmän organisoimassa tilaisuudessa ja loppiaisiltana tarjoaa kuhmolainen Korpi Raikaa -yhdistys kevyen musiikin konsertin otsikolla Huulilla piirretty mies ja muita suomalaisen rocklyriikan helmiä.

Kuhmon Talven tavoitteena on tarjota monipuolista kulttuuria niin kuhmolaisille kuin kauempaakin tuleville. Kuhmon Talven tekijät ovat Juminkeko, Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi, Kuhmo-talo sekä Luontokeskus Petola.

Kuhmon Talven graafisesta ilmeestä vastaa kuvataiteilija Klaus von Matt.

Lisätietoja:
Kotisivuilta www.kuhmowinter.fi