15.12.2010

Kuhmon Talvi kolmannen kerran

Esillä musiikkia, näyttelyitä, luontokuvia, tanssia ja elokuvia
Kuhmolaisten kulttuuritoimijoiden yhteistyössä kokoama talvinen kulttuuritapahtuma Kuhmon Talvi jatkuu –tapahtuma järjestetään kolmannen kerran 1.−8.1.2011. Kuhmon Talvi yhdistää kansainvälisestikin tunnustetut kuhmolaiset kulttuuritapahtumien järjestäjät ja taiteilijat. Luvassa on parasta kuhmolaista kulttuuria: musiikkia monessa muodossa, tanssia, näyttelyitä ja elokuvia.

Kuhmon Talvi avataan Kuhmon kirjakaupassa lauantaina 1.1. taidenäyttelyllä, joka on Timo Aarnialan muistonäyttely. Suomalainen sarjakuvapiirtäjä ja kuvittaja Timo Aarniala (1945−2010) tunnetaan romaani- ja runokirjakuvituksistaan, underground-sarjakuvista ja levykansista. Suomen sarjakuvaseura palkitsi Aarnialan vuonna 2004 Puupäähattu-tunnustuksella.

Sen lisäksi, että Aarniala on saavuttanut valtakunnallista mainetta eturivin underground-taiteilijana, kuvallisen viestinnän pedagogina ja elokuvatoimijana, hän on myös entinen kuhmolainen. Paikkakunnalle suuntautuneiden lyhyiden vierailujen lisäksi Timo asui 1970-luvun loppupuolella Kuhmossa, aikana jolloin vaimo Inge-Maj toimi paikkakunnalla valokuvauksen läänintaiteilijana.

Timo Aarnialan undergroundkuvataidetta esitellään myös Kuhmo-talon Pajakka-salissa lauantaina 8.1. pidettävässä tilaisuudessa, jonka tunnuksena on Raymond Chandlerin säe Kun tähdet olivat liian kaukana. Muistonäyttelyn tuottaja Philip Donner on valmistanut kuva- ja ääniohjelman, jossa hän esittelee pitkäaikaisen ystävänsä toimintaa. Esitys sisältää Donnerin keräämiä haastattelulausuntoja sekä aimo annoksen vähän tunnettua ja entuudestaan julkaisematonta Aarniala-aineistoa.

Aarnialan taidenäyttelyn avajaisten lisäksi uudenvuoden päivään liittyy myös perinteinen uudenvuoden konsertti Kuhmo-talossa. Konsertissa soittaa kuhmolaisista, kainuulaisista ja venäläisistä nuorista koottu Sinfonietta Lentua. Orkesteria johtaa kapellimestari Jukka-Pekka Kuusela, orkesterin perustaja ja taiteellinen johtaja. Konsertissa kuullaan Pjotr Tšaikovskin Pähkinäsärkijä, teoksen baletin musiikkiosuus.

Sinfonietta Lentua ja kapellimestari Jukka-Pekka Kuusela jatkavat sunnuntaina 2.1. perhekonsertilla Kuhmo-talossa. Tuolloin kuullaan Olli Mustosen sävellys Kolme puuta, kolme poikaa, joka on tehty vienankarjalaisen sadun pohjalta. Perhekonsertin toinen teos on Camille Saint-Saënsin Eläinten karnevaali. Kertojana teoksissa on William Hall.

Sunnuntai 2.1. on muutoin toisen entisen Kuhmossa asuneen taiteilijan eli elokuvaohjaaja, elokuvaleikkaaja, äänittäjä ja käsikirjoittaja Timo Linnasalon töiden esittelypäivä. Linnasalo toimi Kuhmossa 1970-luvulla läänintaiteilijajana. Pajakkakinossa nähdään dokumenttielokuvat Kylä, Väinö Heikkinen sekä näytelmäelokuva Vartioitu kylä 1944.

Elokuva Kylä (1976) kertoo Kuhmon Nivan kylästä. Väinö Heikkinen (1975) on nimensä mukaisesti henkilödokumentti kuhmolaisesta oman tiensä kulkijasta. Linnasalo toimi elokuvien leikkaajana, ohjauksista vastasi Erkki Peltomaa. Linnasalon ensimmäinen oma ohjaustyö Vartioitu kylä 1944 valmistui vuonna 1978. Linnasalo voitti Jussi-palkinnon elokuvansa ohjauksesta. Vartioitu kylä 1944 perustuu kuhmolaisen opettaja Unto Heikuran käsikirjoitukseen ja se oli myös suosittu kesäteatterinäytelmä Kuhmossa 1970-luvun alussa. Sekä Linnasalo että Heikura ovat läsnä elokuvien esityksissä ja kertovat muistoja elokuvatöihin liittyen.

Maanantaina 3.1. siirrytään Kuhmon kirkkoon. Vuorossa on kuhmolainen Mari Mäntylä, joka on erikoistunut klassisen kitaran harvinaiseen muotoon eli 10-kieliseen kitaraan, decacordeen. Esiintyvän taiteilijan työn ohella Mäntylä on Kuhmon musiikkiopiston kitaransoiton- ja kamarimusiikin lehtori. Konsertin toiselle puoliajalle Mari saa kaverikseen Duo Dryades -kokoonpanosta tutun kumppaninsa Kristina Kuusiston. Kristina soittaa argentiinalaisen tangon tulkkina tutuksi tullutta bandoneonia. Marin ja duon konserttiohjelmaan sisältyy mm. Johann Sebastian Bachin, Pekka Jalkasen, Eric Satien ja Francis Poulenc’n sävellyksiä.

Luontokeskus Petolassa järjestetään luontovalokuvailta tiistaina 4.1. Ystävyyden puiston tutkimuskeskuksessa Kuhmossa erikoistutkijana töitä tekevä eläintieteen tohtori Gergely Várkonyi esittelee Grönlantiin suuntautuneilta tutkimusmatkoilta koottua kuvamateriaalia. Hän kertoo Grönlannin arktisesta kesästä, josta löytyy ehkä hämmästyttäviäkin yhtäläisyyksiä Suomen tammikuuhun, ainakin meidän kesään.
Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertti on keskiviikkona 5.1. Kuhmo-talossa. Tilaisuudessa esiintyvät kesän festivaalista tutut sopraano Pia Freund ja pianisti Paavali Jumppanen. Konsertin ohjelmisto koostuu Jean Sibeliuksen lauluista ja Ludwig van Beethovenin pianosonaatista. Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja suurin kamarimusiikki-tapahtuma.

Kuhmon Talven toinen taidenäyttely avautuu Juminkeossa torstaina 6.1. Kalevala Matrix! -näyttely avaa nykytekniikoiden kautta kokonaan uuden näkökulman kansallisten juuriemme perimmäisiin kysymyksiin. Näyttelyvieras joutuu huomaamattaan syvälle mytologiaan tämän päivän tietäjien ja taitajien pauloihin. Vanha ja uusi kohtaavat. Näyttelyn valokuva- ja videoinstallaation taiteilija on Kai Kuntola, musiikin säveltäjä on Sari Kaasinen.

Kalevalaisuus jatkuu myös illalla, jolloin Kansanmusiikkijuhla Sommelo järjestää runolauluillan nimellä Uroshämärä Kuhmo-talon Juttua-kahvilassa. Uroshämärä on konsertti, jossa kolme aikamme merkittävintä miespuolista nykyistä runolaulajaa, muusikkoa ja tutkijaa esittävät tulkintojaan vanhasta runolauluperinteestä. Taito Hoffrén on tullut tunnetuksi laulajana, joka on paneutunut erityisesti Arhippa Perttusen lauluihin, Pekka Huttu-Hiltunen on tutkija, joka väitteli tohtoriksi länsivienalaisesta runolaulusta pari vuotta sitten, ja professori emeritus Heikki Laitinen on runolaulun legenda sekä esittäjänä että tutkijana. Runolaulun lisäksi konserttiin sisältyy kantele-osuuksia, joita soittaa kanteletaiteilija Arja Kastinen.

Perjantaina 7.1. Tanssin illassa nähdään Kuhmo-talon Lentua-salin lavalla kansainvälisesti tunnetut esiintyjät tanssija, koreografi Reijo Kela, muusikko Heikki Laitinen ja harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen. Triona nimeltään Kelavala he toteuttavat yhdessä uniikin improvisaatioesityksen. Illassa esiintyy myös kansalaisopiston nykytanssin ryhmä Maija Palsion tekemillä ja ohjaamilla koreografioilla.

Kuhmon Talvi päättyy perinteiseen nuorten rock-iltaan lauantaina 8.1. Kuhmon yhteislukion lavalle astuu jo muualla Suomessa opiskelevista kuhmolaisnuorista koostuva Circulation, jolle lämmittelybändeinä toimivat yhteislukion omat oppilaat. Circulation ja lämmittelybändi Skizma soittavat metallimusiikkia, toinen lämmittelybändi TSAJAJA puolestaan rokkia.

Kuhmon Talven tavoitteena on tarjota monipuolista kulttuuria niin kuhmolaisille kuin kauempaakin tuleville. Kuhmon Talven tekijät ovat Juminkeko, Kansanmusiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi, Kuhmo-talo ja Luontokeskus Petola.

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään10.-23.7.2011.