10.06.2009

Kuhmon Talvi jo toisen kerran

Esillä erityisesti nuoret taiteilijat

Kuhmolaisten kulttuuritoimijoiden yhteistyössä kokoama talvinen kulttuuritapahtuma saa heti jatkoa – Kuhmon Talvi järjestetään toisen kerran 1−9.1.2010. Kuhmon Talvi yhdistää kansainvälisestikin tunnustetut kuhmolaiset kulttuuritapahtumien järjestäjät ja taiteilijat. Talven 2010 ohjelmassa korostetaan erityisesti nuoria osaajia. Luvassa on musiikkia ja tanssia monessa muodossa, näyttelyitä, luontokuvia, Kalevalaa ja paljon muuta.

Kuhmon Talvi alkaa perjantaina 1.1. Uuden vuoden konsertilla Kuhmo-talossa. Konsertissa soittaa kuhmolaisista, kainuulaisista ja venäläisistä nuorista koottu Sinfonietta Lentua, joka on toiminut vuodesta 2000 kuhmolaisena lähiorkesterina. Orkesteria johtaa kapellimestari Jukka-Pekka Kuusela, orkesterin perustaja ja taiteellinen johtaja. Hän työskentelee muidenkin orkestereiden kanssa ja on mm. syksystä 2009 lähtien Murmanskin Filharmonian ylikapellimestari.

Lauantaina 2.1. on Kuhmon Talven taidenäyttelyn avajaiset Kuhmo-talossa. Näyttelyn nuoret kuvataiteilijat Juha Kettunen ja Eeva Jauhiainen ovat molemmat kotoisin Kuhmosta. Juha opiskelee kuvataidetta Joensuussa Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa ja Eeva taidegrafiikkaa Lahden taideinstituutissa. Juha tuo näyttelyyn öljyväritöitä, Eeva pääosin grafiikkaa.

Lauantaina on myös tanssin ilta. Tällöin Lentua-salissa esiintyvät kuhmolaiset nuoret tanssijat, ammattilaistanssiryhmä Routa ja P.A.R.T.S.-tanssikorkeakoulun oppilaat. Kuhmolaisten nuorten esitys on tehty säveltäjä Antonio Vivaldin Vuodenajat -teoksen pohjalle. Tanssin koreografiasta ja ohjaamisesta vastaa tanssinopettaja Maija Palsio. Brysselissä tanssikorkeakoulussa opiskelevat kuhmolaissyntyinen Mikko Hyvönen ja ruotsalainen Aron Blom tanssivat nykytanssidueton. Kajaanilainen Routa tuo esitykseen tuulahduksen korkeatasoisimmasta kainuulaisesta nykytanssiosaamisesta.

Sunnuntaina 3.1. on vuorossa Juminkeon Kaleva-aiheisen näyttelyn avajaiset. Taidenäyttely Maanalanen tuo esille kainuulaisen kuvanveistäjä Jaana Bombinin töitä. Suomalaisesta graniitista veistettyjen teosten lähtökohtana on luonnon voima yhdistettynä sekä yleismaailmalliseen että kalevalaiseen mytologiaan.

Tiistaina 5.1. lapset ja lapsenmieliset pääsevät nauttimaan satuoopperasta Köyhä veli ja pohatta veli. Oopperan libretto on tehty vienankarjalaisen kansansadun pohjalta. Oopperan esittävät kuhmolaislähtöinen Liisa Huttu-Hiltunen, piano, ja Hanna Hurskainen, laulu. Liisa on valmistunut Sibelius-Akatemiasta muusikoksi ja Hanna samasta paikasta laulajaksi ja näyttelijäksi.

Loppiaisena 6.1. on esillä Suomen vanhin ja suurin kamarimusiikkitapahtuma Kuhmon Kamarimusiikki. Tapahtuman talvikonsertissa pianotaiteilija Paavali Jumppanen soittaa Mozartin, Beethovenin ja Chopinin sonaatteja. Paavali Jumppanen on Kuhmon musiikkikurssien kasvatti ja Kuhmon Kamarimusiikin pitkäaikainen taiteilija.

Torstaina 7.1. Luontokeskus Petolassa kuullaan tositarinaa luontokuvaajan arjesta. Kuhmolainen luontokuvaaja Kari Kemppainen kertoo sanoin ja kuvin työstään, sen tuomista onnistumisen hetkistä ja pettymyksistäkin. Luontoelokuvillaan mainetta niittänyt Kari Kemppainen on 20 vuoden aikana viettänyt lukemattomat määrät työtunteja metsissä ja piilokojuissa.

Perjantaina 8.1. ovat esiintymisvuorossa kuhmolaiset ja kainuulaiset kansanmuusikot. Kuhmo-talon Juttua-kahvilassa vietetään kansanmusiikki-iltamat, johon sisältyy kansanmusiikkiesitysten ohella yhteislaulua. Esiintyjinä illassa ovat mm. Pekka Huttu-Hiltunen, Minna Seilonen, Salla Seppä ja Janne Seppänen.

Kuhmon Talvi päättyy 9.1. nuorten rock-iltaan. Kuhmon yhteislukion lavalle astuvat kuhmolaisbändit Vinide sekä Andy Jay & Kumiankat. Lämppäribändinä soittavat Kuhmon yhteislukion omat oppilaat. Vinide on hard rockia ja melodista tunnelmametallia yhdistelevä bändi. Andy Jay & Kumiankat soittaa puolestaan cover-biisejä 1980-luvun teeman mukaisissa asusteissa.

Kuhmon talven tavoitteena on tarjota monipuolista kulttuuria niin kuhmolaisille kuin kauempaakin tuleville. Kuhmon Talven tekijät Juminkeko, Kansanmusiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi, Kuhmo-talo ja Luontokeskus Petola kutsuvat sekä koti- että ulkomaiset lomalaiset talviseen Kuhmoon.

Kuhmon Talven graafisesta ilmeestä vastaa kuvataiteilija Klaus von Matt.

Lisätietoja:
Kotisivulta
www.kuhmo.fi/kuhmontalvi

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 12.-25.7.2009.

http://www.kuhmofestival.fi