21.12.2009

Kuhmon Talvi jo toisen kerran

Esillä erityisesti nuoret taiteilijat

Kuhmolaisten kulttuuritoimijoiden yhteistyössä kokoama talvinen kulttuuritapahtuma saa heti jatkoa – Kuhmon Talvi järjestetään toisen kerran 1.−9.1.2010. Kuhmon Talvi yhdistää kansainvälisestikin tunnustetut kuhmolaiset kulttuuritapahtumien järjestäjät ja taiteilijat. Talven 2010 ohjelmassa korostetaan erityisesti nuoria osaajia. Luvassa on musiikkia ja tanssia monessa muodossa, näyttelyitä, luontokuvia, Kalevalaa ja paljon muuta.

Kuhmon Talvi alkaa perjantaina 1.1. uuden vuoden konsertilla Kuhmo-talossa.
Konsertissa soittaa kuhmolaisista, kainuulaisista ja venäläisistä nuorista koottu Sinfonietta Lentua, joka on toiminut vuodesta 2000 kuhmolaisena lähiorkesterina. Orkesteria johtaa kapellimestari Jukka-Pekka Kuusela, orkesterin perustaja ja taiteellinen johtaja. Hän työskentelee muidenkin orkestereiden kanssa ja on mm. syksystä 2009 lähtien Murmanskin Filharmonian ylikapellimestari. Orkesteri soittaa Felix Mendelssohnin konserton viululle, pianolle ja jousiorkesterille sekä Rodion Štšedrinin ja Georges Bizet’n Carmen-sarjan. Konserton solisteina ovat pianisti Alexandr Zondereger ja viulisti Eduard Zondereger.

Lauantaina 2.1. on Kuhmon Talven taidenäyttelyn avajaiset Kuhmo-talossa.
Näyttelyn nuoret kuvataiteilijat Juha Kettunen ja Eeva Jauhiainen ovat molemmat kotoisin Kuhmosta. Juha opiskelee kuvataidetta Joensuussa Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulussa ja Eeva taidegrafiikkaa Lahden taideinstituutissa. Juha tuo näyttelyyn öljyväritöitä, Eeva pääosin grafiikkaa.

Lauantaina on myös tanssin ilta. Tällöin Kuhmo-talossa esiintyvät kuhmolaiset nuoret tanssijat, tanssija Leena Keizer ja P.A.R.T.S.-tanssikorkeakoulun oppilaat. Kuhmolaisten nuorten esitys on tehty säveltäjä Antonio Vivaldin Vuodenajat-teoksen pohjalle. Tanssin koreografiasta ja ohjaamisesta vastaa tanssinopettaja Maija Palsio, musiikin soittaa Sinfonietta Lentua kapellimestari Jukka-Pekka Kuuselan johdolla.

Brysselissä tanssikorkeakoulussa opiskelevat kuhmolaissyntyinen Mikko Hyvönen ja kiinalainen Guo Rui tanssivat osittain improvisaatioon pohjautuvan nykytanssidueton. Kajaanista lähtöisin oleva, Amsterdamin teatterikorkeakoulusta uuden tanssin laitokselta valmistunut Leena Keizer esittää Keski-Euroopassa menestyneen nykytanssisoolon ”Forest Within”.

Sunnuntaina 3.1. on vuorossa Juminkeon Kalevala-aiheisen näyttelyn avajaiset. Taidenäyttely Maanalanen tuo esille kainuulaisen kuvanveistäjä Jaana Bombinin töitä. Suomalaisesta graniitista veistettyjen teosten lähtökohtana on luonnon voima yhdistettynä sekä yleismaailmalliseen että kalevalaiseen mytologiaan.

Tiistaina 5.1. lapset ja lapsenmieliset pääsevät nauttimaan satuoopperasta Köyhä veli ja pohatta veli. Oopperan libretto on tehty vienankarjalaisen kansansadun pohjalta. Oopperan esittävät kuhmolaislähtöinen Liisa Huttu-Hiltunen, piano, ja Hanna Hurskainen, laulu. Liisa on valmistunut Sibelius-Akatemiasta muusikoksi ja Hanna samasta paikasta laulajaksi ja näyttelijäksi.

Loppiaisena 6.1. on esillä Suomen vanhin ja suurin kamarimusiikkitapahtuma Kuhmon Kamarimusiikki. Tapahtuman talvikonsertissa pianotaiteilija Paavali Jumppanen soittaa Wolfgang Amadeus Mozartin pianosonaatin B-duuri KV 281, Ludwig van Beethovenin pianosonaatin nro 7 D-duuri op. 10 nro 3 sekä Frédéric Chopinin etydin As-duuri op. 25 nro 1 ja pianosonaatin h-molli op.
58. Paavali Jumppanen on Kuhmon musiikkikurssien kasvatti ja Kuhmon Kamarimusiikin pitkäaikainen taiteilija.

Torstaina 7.1. Luontokeskus Petolassa kuullaan tositarinaa luontokuvaajan arjesta. Kuhmolainen luontokuvaaja Kari Kemppainen kertoo sanoin ja kuvin työstään, sen tuomista onnistumisen hetkistä ja pettymyksistäkin.
Luontoelokuvillaan mainetta niittänyt Kari Kemppainen on 20 vuoden aikana viettänyt lukemattomat määrät työtunteja metsissä ja piilokojuissa.

Perjantaina 8.1. ovat esiintymisvuorossa kuhmolaiset kansanmuusikot.
Kuhmo-talon Juttua-kahvilassa vietetään kansanmusiikki-iltamat, johon sisältyy kansanmusiikkiesitysten ohella yhteislaulua ja kesän 2010 kansanmusiikkijuhla Sommelon esittely. Iltamissa esiintyy kaksi kansanmusiikkiyhtyettä: kuhmolaislähtöinen Virsukipinä (Minna Seilonen, Soile Kukkonen, Mikko Ylönen, Leena Ylönen ja Saara Limnell) ja duo KaMina, jossa kuhmolaisen Minna Seilosen kanssa musisoi Kaisa Kauppinen. Minnaa ja Kaisaa yhdistää Sibelius-Akatemia. Minna opiskelee siellä musiikkikasvatuksen osastolla ja Kaisa kansanmusiikkiosastolla.

Kuhmon Talvi päättyy 9.1. nuorten rock-iltaan. Kuhmon yhteislukion lavalle astuvat kuhmolaisbändit Vinide sekä Andy Jay and the Kumiankat.
Lämppäribändinä soittavat Kuhmon yhteislukion omat oppilaat. Vinide on hard rockia ja melodista tunnelmametallia yhdistelevä bändi. Andy Jay and the Kumiankat soittaa puolestaan cover-biisejä 1980-luvulta nykypäivän hitteihin.

Kuhmon talven tavoitteena on tarjota monipuolista kulttuuria niin kuhmolaisille kuin kauempaakin tuleville. Kuhmon Talven tekijät Juminkeko, Kansanmusiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi, Kuhmo-talo ja Luontokeskus Petola kutsuvat sekä koti- että ulkomaiset lomalaiset talviseen Kuhmoon.

http://www.kuhmo.fi/kuhmontalvi