14.06.2021

Kuhmon Kamarimusiikki toteutuu tänä kesänä – Beethovenia ja suuria klassikoita neljän konsertin päivävauhdilla

Kuhmon Kamarimusiikin toteutuminen on varmistunut koronatilanteen helpotuttua. Festivaali järjestetään lähes entisen mittaisena, sillä kahden viikon aikana kuullaan 55 konserttia, joissa esiintyy kymmeniä koti- ja ulkomaisia huippumuusikoita. Yleisön ja esiintyjien turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Konsertit järjestetään Kuhmo-talossa ja kirkossa, joissa turvaväleistä voidaan huolehtia. Beethoven-teemainen festivaali järjestetään 11.–24. heinäkuuta.

Kuhmon Kamarimusiikissa esiintyvät tänäkin vuonna monet tutut tähtimuusikot. Pianisteista ovat mukana muiden muassa Nino Gvetadze ja Konstantin Bogino, yli kahdenkymmenen viulistin joukossa ovat Sergei Malov ja Daniel Rowland, sellistejä ovat muiden muassa Senja Rummukainen ja Trey Lee. Kamariyhtyeitä on mukana viisi, joukossa sekä Kuhmon Kamarimusiikin kvartettiakatemiaan kuuluvia kokoonpanoja että yleisön suursuosikit Danel-kvartetti ja Storioni-trio.

Turvavälien varmistamiseksi saleihin myydään tänä kesänä puolet paikoista. Konsertit ovat väliajattomia ja niitä on päivittäin neljä. Näin yleisöllä on riittävästi aikaa turvalliseen salista poistumiseen ja konserttipaikkojen välillä liikkumiseen.

 

Suurten mittojen klassikoita

Festivaalin aikataulussa palataan nyt neljään päivittäiseen konserttiin, joka oli ennen Kuhmo-talon valmistumista vakiintunut määrä. Myös ohjelmassa on nyt viittaus Kuhmon Kamarimusiikin perinteisiin, sillä teemana on nyt pitkästä aikaa säveltäjä ja konserteissa kuullaan runsaasti kamarimusiikin suuria klassikoita.

Kahden viikon aikana esitetään Beethovenin keskeiset kamarimusiikkiteokset jousikvartetoista mittavaan septettoon. Myös kaikki Beethovenin sinfoniat kuullaan, tällä kertaa kamarisovituksina. Festivaalin päätöspäivän huipentaa ensiesityksenä kuultava Vladimir Mendelssohnin sovitus Beethovenin yhdeksännestä sinfoniasta.

Beethovenin tuotannosta saadaan laaja kokonaiskuva, sillä mukana on paljon myös harvoin kuultuja teoksia. Lisäksi ohjelmassa on runsaasti musiikkia Beethovenin ajalta, eikä Forelli-kvintettoakaan ole unohdettu. Beethovenin ja muiden kamariklassikoiden lisäksi Kuhmossa kuullaan erikoisuutena Erik Satien pianoteos Vexations, jonka esitys kestää kertauksineen lähes vuorokauden.

 

Räjähdys ja jälkihehku

Festivaalin teema ”Beethovenin purkaus” viittaa vuonna 1999 kaukaisessa galaksissa havaittuun räjähdykseen. Koska se löydettiin juuri Beethovenin syntymäpäivänä, se nimettiin säveltäjän mukaan. ”Jumalalliset ja luonnon voimat olivat tarkoittaneet hypernovan löytymisen ja Beethovenin syntymän tapahtumaan samana päivänä”, Kuhmon Kamarimusiikin taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn sanoo. ”Tähden syntymän aiheuttama valo on ihme, jonka voi nähdä, mutta musiikki on uni, jonka voi kuulla, kuten Beethoven itse sanoi. Beethovenin musiikki, hänen rajattoman mielikuvituksensa tuote, ilmentää intohimoja, näkyjä, luontoa, kuutamoa, myrskyjä, mustasukkaisuutta, rakkautta, ylenkatsetta ja ihailua tai herättää eloon myyttisen Prometheuksen, henget ja muusat sekä Oodin ilolle. Ne kaikki ovat muuttuneet osaksi samaa sammumatonta jälkihehkua.”

Kuhmon Kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusanen iloitsee festivaalin toteutumisesta pitkän epävarmuuden ajan jälkeen. ”Koronan musta vuosi osoitti kulttuurin ja taiteen merkityksen, olimme puolikkaita ilman livetilaisuuksia ja kohtaamisia niissä”, Sari Rusanen sanoo. ”Kaikki musta ei vielä ole takana, mutta olemme selvinneet askeleen eteenpäin ja saamme jälleen nauttia maailman kauneimmasta musiikista. Kuhmon henki on vahvistunut täyteen sataan prosenttiin.”

 

Vuoden 2022 teemana Illuusion taide

Perinteiseen tapaan Kuhmossa on tarjolla festivaalin ajan myös visuaalista taidetta. Kuhmo-talon aulassa on esillä Katja Tukiaisen näyttely ”Fear no Girl” ja Kamarimusiikkikeskuksen Galleriassa Latitude 64. Leveyspiiri -taiteilijaryhmän näyttely, molemmat 11.–24.7. Lisäksi perjantain 16.7. Kuhmo-talon konserteissa on nähtävillä OP Ryhmän Taidesäätiön taideteoksia.

Kesälle 2022 on luvassa teema ”Illuusion taide”, jonka piti toteutua jo 2020. Epidemiatilanteen vuoksi laajaa ohjelmaa ei voitu toteuttaa sellaisenaan tämän kesän festivaalilla, joten sen tilalle tuli Beethoven.

Vuonna 1970 aloittanut Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään nyt 51. kerran. Kaksi viikkoa kestävä festivaali on edelleen Suomen suurin kamarimusiikkijuhla.

 

Budjetti noin 900.000 euroa

Kesän 2021 Kuhmon Kamarimusiikki ja musiikkikurssit tehdään n. 900.000 euron budjetilla. Kuhmon Kamarimusiikkia ja kursseja tukevat avustuksin opetus- ja kulttuuriministeriö ja Kuhmon kaupunki. Suomen Kulttuurirahasto on antanut tukea koronasta selviämiseen ja Jenny ja Antti Wihurin rahasto kvartettiakatemian toimintaan.

Yrityspuolen yhteistyökumppaneita on yhdeksän. Festivaalin partneri on OP, ystävätason yhteistyökumppaneita ovat F-Musiikki Oy, Kainuun Sanomat, Kuhmo Oy, Loiste Oy, Lounea Oy, Metsähallitus, No-Pan Auto Oy ja Osuuskauppa Maakunta.

Vuonna 1970 aloittanut Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään nyt 51. kerran. Kaksi viikkoa kestävä festivaali on edelleen Suomen suurin kamarimusiikkijuhla.

www.kuhmofestival.fi