03.01.2011

Kuhmon Kamarimusiikki tiedottaa

Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertti pidetään osana Kuhmon Talvi -tapahtumaa keskiviikkona 5.1. 2011 klo 18 Kuhmo-talon Lentua-salissa. Konsertissa esiintyvät sopraano Pia Freund ja pianisti Paavali Jumppanen. Ohjelmassa on Beethovenin sonaatteja, Schumannin ja Poulencin laulusarjat sekä Sibeliuksen lauluja.

Paavali Jumppanen käynnistää jo tänään kolmannen osion Beethovenin pianosonaattien levytysprojektista. 32 sonaatista valmiina on jo 15. Jumppasen ohella Kuhmoon saapuvat levytuottaja Stephan Flock ja konserttivirittäjä Matti Kyllönen. Kolmas sessio jatkuu 11. tammikuuta asti.

KUHMON KAMARIMUSIIKIN TALVIKONSERTTI
keskiviikkona 5.1.2011 klo 18
Kuhmo-talon Lentua-salissa

Ludwig van Beethoven (1770–1827):
Pianosonaatti nro 26 Es-duuri op. 81a ”Jäähyväissonaatti” (1809–10)
Pianosonaatti nro 22 C-duuri op. 54 (1804)

Robert Schumann (1810–1856):
Frauenliebe und -leben (Naisen rakkaus ja elämä) sarja op. 42 lauluäänelle ja pianolle (1840)

Francis Poulenc (1899–1963:
La courte Paille (Lyhyempi korsi) FP 178 sarja lauluäänelle ja pianolle (1960)

Jean Sibelius (1865–1957):
Yksinlauluja, mm. Kaiutar op. 72 nro 4 (1915) ja Den första kyssen (Ensi suudelma) op. 37 nro 1 (1900)

Pia Freund, sopraano
Paavali Jumppanen, piano

Pia Freund, sopraano

Pia Freund on opiskellut laulua Sibelius-Akatemiassa ja täydentänyt opintojaan mm. professori Dorothy Irvingin johdolla.

Pia Freund on vieraillut säännöllisesti Suomen Kansallisoopperassa vuodesta 1992, jolloin hän debytoi Mimin roolissa Puccinin La Boheme -oopperassa. Sittemmin hänen roolejaan ovat olleet mm, Anna Nicolain oopperassa Windsorin iloiset rouvat ja Kyllikki Tapio Tuomelan oopperassa Äidit ja tyttäret. Muita tärkeitä rooleja ovat olleet mm. Micaëla Bizet’n oopperassa Carmen, Pamina Mozartin oopperassa Taikahuilu, Belinda Purcellin oopperassa Dido ja Aenas, sekä Minnan rooli Rautavaaran oopperassa Tietäjien lahja.

Pia Freund on tullut tunnetuksi erityisesti Kaija Saariahon vokaalimusiikin tulkkina niin resitaali- ja orkesteriohjelmistoissa kuin oopperalavoillakin. Clemencen rooli Saariahon oopperassa L’amour de loin oli syyskauden 2004 ja kevätkauden 2006 suuri menestys Suomen kansallisoopperassa, samoin Refkan rooli Saariahon Adriana Mater –oopperassa kevätkaudella 2008. Syksyllä 2006 Freund lauloi nimiroolin Saariahon La Passion de Simone –oratorion kantaesityksessä Wienissä ja lauloi teoksen myös mm. Helsingin juhlaviikoilla 2007 sekä Tukholmassa Itämeri-festivaalilla Esa-Pekka Salosen johdolla. Vuoden 2008 kiinnityksistä mainittakoon Refkan rooli Saariahon Adriana Mater –oopperassa Suomen kansallisoopperassa ja Santa Fe:n oopperassa USA:ssa.

Pia Freund on vieraillut mm. Norrlannin oopperassa ja Dortmundin teatterissa. Kansainvälisistä festivaalivierailuista mainittakoon Prahan kevät, Schleswig-Holsteinin festivaali, Huddersfeldin nykymusiikkifestivaali ja Oleg Kagan -festivaali. Suomessa hän on esiintynyt mm. Helsingin Juhlaviikoilla, Kuhmon Kamarimusiikissa, Naantalin musiikkijuhlilla ja Viitasaaren Musiikin aika -festivaalilla.

Pia Freundin konserttiohjelmisto ulottuu barokista nykymusiikkiin. Hän on työskennellyt mm. Esa-Pekka Salosen, Jukka-Pekka Sarasteen, Peter Schreierin, Osmo Vänskän, Herbert Blomstedtin, Harry Christophersin ja Ralf Gothónin kanssa. Freund on esiintynyt kotimaisten orkesterien lisäksi mm. London Royal Philharmonic Orchestran, Scottish Chamber Orchestran, Leipzigin Gewandhaus-orkesterin, Drottningholmin Barokkiensemblen ja L´Orchestre National d’Ile de Francen solistina. Lied-pianisteista läheisimpiä hänelle ovat Kristian Attila, Bengt Forsberg ja Seppo Salovius.

Pia Freund voitti Lappeenrannan laulukilpailun vuonna 1992, Mustakallio-laulukilpailun vuonna 1991 ja Kangasniemen laulukilpailun vuonna 1991. Hänet on palkittu myös Hämeenlinnan kaupungin kulttuuripalkinnolla ja Sibelius-seuran Sibelius-palkinnolla. Pia Freund on tehnyt lukuisia levytyksiä sekä televisio- ja radionauhoituksia

Kesä 2010 oli Pia Freundille ulkomaisten festivaalien täyttämä; mm. Båstadin kamarimusiikkifestivaali Ruotsissa, Rheingau-festivaali Saksassa ja Les Arcs -festivaali Ranskassa. Syyskaudella 2010 Freund konsertoi kotimaan lisäksi mm. Espanjassa ja Belgiassa.Helmikuussa 2011 hän kantaesittää Lotta Wennäkosken, Pia Freundille säveltämän, monologioopperan. Kantaesitys on osa Helsingin Musica Nova -festivaalin tarjontaa.

Paavali Jumppanen, piano

Pianisti Paavali Jumppanen (s. 1974) on tullut tunnetuksi monipuolisena muusikkona, joka on yhtä lailla kotonaan niin solistitehtävissä kuin kamarimusiikinkin parissa. Hänen repertoaarinsa kattaa pianomusiikkia laajasti aina Bachista avantgardeen.

Viime vuosina Paavalin Jumppanen on syventynyt erityisesti Beethovenin musiikkiin. Hänen Beethovenin 32 pianosonaatin kokonaisesitykset Bostonissa Yhdysvalloissa sekä useissa suomalaisissa kaupungeissa ovat saaneet paljon huomiota ja kiitosta. The Boston Globe kirjoitti ”myöhäissonaattien täydellisestä balanssista” sekä ”Jumppasen ylitsepursuavasta muusikkoudesta, jonka myötä kuulijoille tuli selväksi, kuinka Beethovenin musiikki jo varhain oli niin vallankumouksellista.” Lisäksi kanadalaisviulisti Corey Cerovsekin kanssa Claves-levymerkille tehty Beethovenin viulusonaattien kokonaislevytys palkittiin tammikuussa 2008 Euroopan merkittävimpiin klassisen musiikin levypalkintoihin kuuluvilla Midem-palkinnolla.

Paavali Jumppanen viihtyy muutenkin erinomaisesti wieniläisklassikoiden musiikin parissa. Kuluvalla kaudella Jumppanen on esittänyt kaikki W.A.Mozartin pianosonaatit neljän konsertin sarjoina kotikaupungissaan Espoossa sekä Savonlinnassa, Porvoossa ja Bostonissa. Mozartin jälkeen Bostoniin on suunnitteilla Schubert-sarja.

Deutsche Grammophone julkaisi 2005 Jumppasen levytyksen Pierre Boulezin kolmesta pianosonaatista. Levytys, johon Jumppanen valmistautui Boulezin johdolla, saavutti suurta huomiota ja se on palkittu mm. Ranskassa Diapason d’Or -palkinnolla ja Saksassa Deutsche Schalplattenkritik –palkinnolla. The Guardian lehti on pitänyt sitä kaikkien aikojen parhaana Boulezin pianomusiikin levytyksenä. Boston Globe, joka listaa aina vuoden lopussa kuluneen vuoden kymmenen parasta konserttia kaupungissa, otti vuoden 2010 listalle Jumppasen viime keväisen esityksen Olivier Messiaenin soolopianoteoksesta ”Kaksikymmentä Katsetta Jeesus-lapseen”.

Soolokonserttien ja luennoimisen ohella Jumppanen vieraille säännöllisesti kaikkien merkittävien suomalaisorkesterien solistina ja esiintyy usein merkittävien eurooppalais-orkesterien kanssa. Mm. yhteistyö BBC-Symphony Orchestran kanssa on jatkunut jo vuosia, viimeksi Jumppanen esiintyi Jiri Belohlavekin johtaman lontoolaisorkesterin solistina keväällä 2010. Lisäksi vuonna 2001 menestyksekkään debyyttikiertueen tehnyt Jumppanen esiintyy Yhdysvalloissa nykyään säännöllisesti sekä soolo- että solistitehtävissä.
Opinnot Sibelius-Akatemiassa, sekä Baselin musiikkiakatemiassa Krystian Zimermanin johdolla tarjosivat Jumppaselle mahdollisuudet kantarepertuaarin ja nykymusiikin lisäksi myös urkuopintoihin sekä periodisoittimiin perehtymiseen. Vuoden 2000 aikana Jumppanen suoritti diplominsa sekä Baselin musiikkiakatemiassa että Sibelius-Akatemiassa korkeimmin mahdollisin arvosanoin.

Jumppanen pitää tärkeänä musiikin kasvatustehtävää ja toimiikin kotikaupungissaan Espoon musiikkiopiston pianon ja kamarimusiikin lehtorina. Tänä vuonna Jumppanen on pitänyt myös mestarikursseja mm. Bostonissa, Karlsruhessa sekä Savonlinnassa.

Paavali Jumppanen on Kuhmon musiikkikurssien kasvatti ja Kuhmon Kamarimusiikin pitkäaikainen taiteilija. Tammikuussa 2010 Jumppanen aloitti Beethovenin kaikkien 32 pianosonaatin levytysprojektin Kuhmo-talossa. Projektin kolmas vaihe on käynnissä konsertin yhteydessä. Tuotantoryhmään Kuhmossa kuuluvat Jumppasen lisäksi levytuottaja Stephan Flock ja konserttivirittäjä Matti Kyllönen.

LIPUNMYYNTI
Liput: 15/10 euroa
Lipunmyynti: Kuhmo-talo, puh. (08) 6155 5451

Konsertissa on väliaika ja esitettävien teosten järjestys voi muuttua.

http://www.kuhmofestival.fi