11.01.2010

Kuhmon Kamarimusiikki täynnä kamarimusiikkia ja oopperaa 2010

Juhlilla mukana Saariaho, Penderecki, Savall ja Kremer

Kuhmon Kamarimusiikki tarjoaa ensi kesänä monipuolisen ja yllätyksellisen ohjelman. Kahden viikon aikana kuullaan tuttuja kamarimusiikkiklassikkoja mutta myös harvinaisuuksia. Nyt Kuhmossa esitetään myös kolme kokonaista oopperaa konserttiversiona. Lähes 70 konsertissa esiintyy 150 suomalaista ja kansainvälistä huippumuusikkoa Gidon Kremeristä ja Jordi Savallista lähtien. Kamarimusiikkiyleisö pääsee tutustumaan myös kahteen aikamme maineikkaimmista säveltäjistä, kun ensimmäisellä viikolla on vieraana Kaija Saariaho ja toisella viikolla Krzysztof Penderecki. Juhla alkaa sunnuntaina 11.7. Brittenin oopperalla ja päättyy Schumannin konserttoon lauantaina 24.7.

Kuhmossa koetaan sadetta ja myrskyä ainakin musiikillisesti, tutkaillaan musiikkia rautaesiripun molemmin puolin, eletään tanssillisissa tunnelmissa, tavataan kohtalokkaita naisia ja tunnelmoidaan veden äärellä. Kuhmon Kamarimusiikin taiteellisen johtajan Vladimir Mendelssohnin mukaan festivaalin kokonaisuutta voi tänä vuonna verrata romaaniin: joka päivän otsikkona on oma teemansa, joka sitten jakautuu lukuihin.

Huippumuusikoita Suomesta ja maailmalta

Festivaalin taiteilijoita ovat muiden muassa viulistit Gidon Kremer, Pekka Kuusisto, Priya Mitchell, Elina Vähälä ja Vasile Pantir, pianistit Laura Mikkola, Paavali Jumppanen, Heini Kärkkäinen, Juhani Lagerspetz ja Konstantin Bogino sekä sellistit David Geringas, David Cohen, Martti Rousi ja Frans Helmerson. Vanhaa musiikkia tarjoaa maineikas gambataiteilija Jordi Savall. Laulajista ovat mukana monet nuoren polven parhaat kyvyt, kuten Angelika Klas ja juuri Karita Mattila -palkinnon saaneet Tuomas Katajala ja Nicholas Söderlund.

Ensi kesän jousikvartetteja ovat Danel-, Chilingirian-, Enescu- ja Ardeo-kvartetit sekä tietenkin Kuhmon oman residenssiyhtye Meta4. Muita yhtyeitä ovat mm. Storioni-trio ja Kremerata Baltica.

Kuhmo aloittaa oopperalla

Kuhmon Kamarimusiikin aloittaa sunnuntaina 11.7. Benjamin Brittenin oopperalla Pieni nokipoika. Maanantaina keskitytään kesän ääniin, ja luvassaon niin päivänpaistetta kuin sadettakin. Samalla alkaa myös Kuhmon ensimmäisen viikon keskeinen teema eli Kaija Saariahon musiikin sarja. Tiistaina ollaan erilaisissa puutarhoissa ja päädytään yöllisiin tunnelmiin. Keskiviikko on dynastioiden päivä. Se alkaa Bachin suvun musiikilla, joukossa myös suvun kaukainen jäsen P.D.Q. Bach. Illalla tutustutaan Mendelssohnien ja Schumannien säveltävään sukuun ja kuullaan harvinaisuutena Clara Schumannin pianokonsertto Robert Schumannin sovittamana.

Torstai on omistettu erilaisten taivaitten kuningattarille. Konserteissa ovat esillä kohtalokkaat naiset Loreleysta Salomeen. Iltapäiväkonsertissa Kaija Saariaho esittelee teoksiaan, ja illalla tavataan Buenos Airesin Maria Astor Piazzollan oopperassa. Perjantaina ollaan wieniläistunnelmissa ja Haydnin, Mozartin ja Beethovenin kautta edetään illan päättävään suureen schubertiadiin. Lauantain viiden konsertin aiheina ovat myyttiset hahmot Orfeuksesta paholaiseen. Illan päätteeksi soi musiikki rautaesiripun molemmin puolin. Sunnuntaina soivat niin valssit kuin Jordi Savallin soittamat hovitanssit ja tunnelmat vaihtelevat mustalaismusiikista Purcelliin.

Juhlan päättää Kremer

Kuhmon toinen viikko alkaa teemalla Mare nostrum. Vesiaiheisen päivän harvinaisuutena kuullaan Messiaenia kuudella ondes martenot -soittimella. Maanantain oopperana on Viktor Ulmannin Atlantiksen keisari, harvoin kuultu 1900-luvun oopperan mestariteos. Tiistaina soivat klassikot, mutta illalla Pekka Kuusisto ja Iiro Rantala saavat vapaat kädet. Keskiviikkona kohtaavat Beethoven, Gubaidulina, Schubert ja Prokofjev. Ilta päättyy Kuhmon odotetun säveltäjävieraan Krzysztof Pendereckin merkeissä.

Torstaina vuoron saavat Chopin ja venäläiset säveltäjät. Perjantaina aletaan Mozartilla, jatketaan Beethovenilla ja päädytään illan pitkään konserttiin, jossa seurataan taikuri Ziton matkaa idästä länteen Check Point Charlien kautta. Lauantaina 24.7. tarjolla on kuusi konserttia, ja Kuhmon Kamarimusiikin 2010 viimeiset sävelet tarjoavat Gidon Kremer ja Kremerata Baltica soittamalla Schumannin sellokonserton viuluversiona.

Kaksi ensiesitystä

Olennainen osa Kuhmon Kamarimusiikkia ovat aina olleet kantaesitykset. Tänä kesänä uutuuksia on kaksi. Sebastian Fagerlundin trio klarinetille, sellolle ja pianolle esitetään ensimmäistä kertaa 24.7. Teos on Ondine Oy:n ja Kuhmon Kamarimusiikin yhteisesti tilaama. Viime kesänä kuultiin useita Kuhmon kansainvälisessä sävellyskilpailussa palkittuja teoksia. Tänä vuonna kilpailun sadosta kuullaan vielä kantaesityksenä 12.7. Matthew Whittallin jousisekstetto Pine Tree, Dreaming. Kilpailun satoa on myös 17.7. kuultava Jouko Tötterströmin trio klarinetille, sellolle ja pianolle nimeltään Three poems from the Afterworld.

Kamarimusiikkia yli 40 vuotta

Kuhmon Kamarimusiikkia on järjestetty vuodesta 1970 alkaen ja se on jo pitkään ollut kävijämäärältään Suomen suurin kamarimusiikkijuhla. Myytyjen lippujen määrässä Kuhmon Kamarimusiikki oli viime vuonna Suomen neljänneksi suurin festivaali, ja kuulijoita oli Australiasta Kanadaan ja Euroopasta Japaniin. Konserttikäyntejä kirjattiin 38 898. Juhlien budjetti on tänä vuonna 980 000 euroa.

Konserttipaikkoina ovat vuonna 1993 valmistunut akustiikaltaan erinomainen Kuhmo-talo, perinteinen Kontion koulu sekä Kuhmon kirkko. Lisäksi konsertteja järjestetään Lentiiran kirkossa ja Salakamarissa.

Festivaalin yhteydessä järjestetään perinteiset Kuhmon musiikkikurssit, joiden taiteellinen johtaja on Junio Kimanen. Lähinnä ammattiopiskelijoille tarkoitettujen kurssien opettajina toimivat festivaalin taiteilijat ja opetusta annetaan pianossa, jousisoittimissa ja puupuhaltimissa. Kurssien opiskelijat myös esiintyvät omissa konserteissaan. Kuhmon Kamarimusiikin aikana kuullaan myös runoutta Elävien runoilijoiden klubin tilaisuuksissa.

Yritysyhteistyö ja muut kumppanit

Kuhmon Kamarimusiikin yritysyhteistyömalli on kaksitasoinen. Se jakaantuu Partneri- ja Ystävä-tasoihin. Molemmilla tasoilla tehdään pitkäjänteistä ja tavoitteellista yhteistyötä, partnereiden kanssa laajemmin.

Kuhmon Kamarimusiikin vuoden 2010 Partneri on OP-Pohjola-ryhmä. Vuoden 2010 Ystävä-tason yhteistyökumppanit ovat Canorama Oy, E.ON, F-Musiikki Oy, Helsingin kaupunki, Kainuun Puhelinosuuskunta, Kainuun Sanomat Oy, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera, Kuhmo Oy, Osuuskauppa Maakunta osana S-ryhmää, UPM ja VTT.

Muut yhteistyökumppanit ovat Opetusministeriö, Kuhmon kaupunki, Suomen Kulttuurirahasto ja Ulkoasiainministeriö.

Kuhmon Kamarimusiikki kiittää kaikkia kumppaneitaan!

http://www.kuhmofestival.fi