23.05.2023

Kuhmon Kamarimusiikki taas parhaimpien festivaalien listoilla

BBC Music Magazine on listannut Classical Music -sivustolle 29 Euroopan parasta klassisen musiikin festivaalia. Kuhmon Kamarimusiikki on joukossa mukana ainoana suomalaisena festivaalina.

Kuhmon Kamarimusiikki on saanut vastaavia tunnustuksia myös aiemmin. Vuosina 2008–2012 itävaltalainen Die Festspiele -musiikkilehti luokitteli Kuhmon Kamarimusiikin maailman 15 parhaimman festivaalin joukkoon, vuonna 2003 Financial Times maailman neljän parhaimman joukkoon ja vuonna 2007 Independent on Sunday kymmenen kesän huippufestivaalin kastiin.

Myös sanallisia tunnustuksia on tullut festivaalin pitkän historian aikana paljon. Jo vuonna 1989 amerikkalainen Connoisseur kirjoitti, että joka heinäkuu Kuhmossa järjestetään festivaali, joka on ”ehkä kaikkein paras”. Kesällä 2013 norjalainen Klassisk Musikkmagasin kirjoitti Kuhmosta otsakkeella ”Kamarimusiikin Mekka”. Financial Times puolestaan kertoi vuonna 2014, että ”jos välität enemmän musiikista kuin siitä, että tulet nähdyksi, pidät tinkimättömyydestä ja haluat tutun ja turvallisen sijasta yllättyä, ei ole yksinkertaisesti mitään syytä, miksi et menisi Kuhmoon heinäkuussa”.

Kesällä 2018 Kuhmon Kamarimusiikille annettiin Italiassa Cremona Musica Award, minkä yhteydessä italialaiset totesivat, että ”Kuhmon Kamarimusiikki on festivaalikentän Stradivari”.

”Tällaisia arvostuksen osoituksia on kiva saada, varsinkin kun niitä tulee vuodesta toiseen. Festivaali on kasvanut yli 50 vuodessa maailman huippujen joukkoon ja kyennyt säilyttämään paikkansa siellä”, toteaa festivaalin toiminnanjohtaja Sari Rusanen.

Kesällä 2023 Kuhmon Kamarimusiikki soi jo 53. kerran 9.–22. heinäkuuta. Festivaalin teema on Juuret ja siivet. Ohjelma on ensimmäinen uusien taiteellisten johtajien Minna Pensolan ja Antti Tikkasen suunnittelemana. Juurien kautta kunnioitetaan festivaalin ja koko kamarimusiikkigenren historiaa, siipien kautta kuljetaan uusiin tuuliin. Kesän ohjelmassa on 60 konserttia ja 20 oheistapahtumaa, esiintymässä on yli 100 kansainvälistä taiteilijaa.

www.kuhmofestival.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

30.03.2023

Kuhmon Kamarimusiikki jatkaa ilmastotyötään hiilijalanjälkeä pienentämällä

Kuhmon Kamarimusiikki jatkaa matkaansa kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Tapahtuman historian toinen hiilijalanjäljen mittaus on valmistunut. Festivaalitoimiston sähkösopimus on vaihdettu 100 % uusiutuvaan, logistiikkaa ja matkustusta on tehostettu ja osa vuoden 2021 päästöistä on myös…

12.01.2023

Kuhmon Kamarimusiikissa kohotaan lentoon juuria unohtamatta

Kuhmon Kamarimusiikki uudistuu ensi kesänä monin tavoin. Uudet taiteelliset johtajat Minna Pensola ja Antti Tikkanen toteuttavat nyt ensimmäistä kertaa kokonaan oman ohjelmansa. Heidän kädenjälkensä näkyy lajien kirjossa, säveltäjävieraiden ja ensiesitysten määrässä ja uusissa kiinnostavissa esiintyjissä.…

22.07.2022

Kuhmon Kamarimusiikissa ensi kesänä kolme tilausteosta

Kuhmon Kamarimusiikki tarjoaa vuonna 2023 kolme uutta sävellystä. Kamarimusiikki on tilannut Outi Tarkiaiselta teoksen basettiklarinetille ja jousikvartetille. Yhteistyössä Santa Fe Chamber Music Festivalin, Wigmore Hallin ja Elbphilharmonien kanssa on tilattu jousikvartetto Charlotte Braylta. Sampo Kasurisen säveltämä ja Aina Bergrothin kirjoittama uusi kamariooppera…