05.01.2024

Kuhmon Kamarimusiikki soi osana Kuhmon Talvi -tapahtumaa

Tarjolla talven fantasiaa ja bluesia

Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertti soi Kuhmo-talossa 18. helmikuuta teemalla Talven fantasia ja blues. Ohjelman ovat suunnitelleet festivaalin taiteelliset johtajat, viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen, jotka myös esiintyvät konsertissa. Seurakseen he saavat pianisti Mackenzie Melemedin ja klarinetisti Gil Agababa-Shakedin.

Konsertin alkupuolella kuullaan barokkimestari Georg Philipp Telemannin Fantasia nro 12 a-molli, Robert Schumannin tunnekuohuinen Fantasiestücke op. 73 sekä Maurice Ravelin rajoja rikkova ja villi bluesvaikutteinen Sonaatti viululle ja pianolle nro 2 G-duuri. Väliajan jälkeen Pensola ja Tikkanen esittävät Šostakovitšin ja Prokofjevin varjoon jääneen säveltäjän Mieczysław Weinbergin Sonaatin op. 69. Konsertin päättää valloittava W. A. Mozartin Trio Es-duuri KV 498 ”Kegelstatt”. Melemed ja Agababa-Shaked tekevät Kuhmon ensidebyyttinsä talvikonsertissa. Uudelleen heitä kuullaan Kuhmossa jo tulevan heinäkuun festivaalilla.

Yhdysvaltalainen pianotaiteilija Mackenzie Melemed ihastutti vuoden 2017 Maj Lind -kilpailussa kahdella tavalla: suunnattoman musikaalisella ja heittäytyvällä soitollaan ja sujuvalla suomen kielen taidollaan. Melemedin repertuaari on laaja, se ulottuu kansainvälisestä perusrepertuaarista amerikkalaiseen 1900-luvun pianokirjallisuuteen ja tilausteoksiin, suurista konsertoista mielenkiintoisiin resitaali- ja kamarimusiikkiohjelmiin. Mackenzie on asettunut pysyvästi Suomeen vuonna 2020.

Gil Agababa-Shaked on Tel Avivissa Israelissa syntynyt klarinetisti. Vuodesta 2016 alkaen hän ollut Jyväskylän Sinfonian sooloklarinetisti. Tätä ennen hän soitti Saksassa Kielin Filharmoniassa ja Bonnin Filharmonisessa orkesterissa. Nykyään hän toimii oman työnsä ohella sijaisena mm. Radion sinfoniaorkesterissa ja muissa suomalaisissa orkestereissa. Orkesterisoiton lisäksi Gil Agababa-Shaked on aktiivinen kamarimuusikko.

Kuhmon Talvi -tapahtuma 18.–24.2.2024

Festivaalin talvikonsertti on osa kuhmolaisten kulttuuri- ja luontotoimijoiden yhteistä Kuhmon Talvi -tapahtumaa. Tapahtumaa ovat järjestämässä Kuhmon Kamarimusiikin kanssa Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi, Musiikkijuhla Sommelo, Kalevalakeskus Juminkeko, Luontokeskus Petola ja Kuhmo-talo.

Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertti aloittaa tapahtuman sunnuntaina 18.2. Maanantaina 19.2 on ohjelmassa Kajaanin kaupunginteatterin Kepparit – VALOA PIMEYTEEN!! -teatteriesitys Kuhmo-talossa. Tiistaina 20.2. lauletaan Kalevalaa Musiikkijuhla Sommelon tilaisuudessa Kaesan kahvilassa. Laulamassa ja laulattamassa on Ääniteatteri Iki-Turson jäseniä. UNESCO:n kansainvälisenä äidinkielen päivänä 21.2. kuullaan Juminkeossa luento suomen kielestä.

Luontokeskus Petolan osuus ohjelmasta on kaksijakoinen: torstaina 22.2. perehdytään talviretkeiluun retkikirjailija Jouni Laaksosen luennolla ja lauantaina 24.2. tehdään opastettu päiväretki Lauttavaaran luontokoulumetsään. Kuhmon Talvi päättyy lauantai-iltana hersyvän huumorin ja reipashenkisen musiikin seppelöimään Pähkinäsaari 1323 -rajakarnevaaliin. Myyttisestä Pähkinäsaaren rauhan solmisesta on kulunut yli 700 vuotta, mistä Maarianvaaran kiertävä ammattiteatteri on saanut innoituksensa kulttuurieroilla leikittelevään teokseensa.

Kuhmon Talvi -tapahtuma helmikuun viikolla kahdeksan on parasta mahdollista aikaa yhdistää päivän talviset luontoaktiviteetit ja iltojen kulttuuritilaisuudet. Pilkkivälineitä, luistimia, lumikenkiä, suksia, läskipyöriä ja moottorikelkkoja voi vuokrata Wild Taigan matkailuyrittäjiltä tai osallistua yrittäjien järjestämille valmiille retkille.

www.kuhmofestival.fi
www.kuhmontalvi.fi

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikin tapahtuma. Festivaali soi Kuhmossa heinäkuussa kahden viikon ajan. Itävaltalaisen Die Festspiele – musiikkilehden mukaan Kuhmon festivaalin vahvuuksia ovat ”siniset järvet, valoisat yöt, kotoisa tunnelma ja ainutlaatuinen musiikki”. Kuhmon 54. Kamarimusiikki soi Kuhmossa 9.−27.7.2024. Teema on Rajalla. Ohjelma julkistetaan tammikuun 2024 puolessa välissä.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

04.04.2024

Kuhmon Kamarimusiikin musiikkikurssit tarjoavat huipputason opetusta

Haku 54. Kuhmon musiikkikursseille on parhaillaan käynnissä ja tarjolla on jälleen huippuluokan opetusta. Opettajien joukossa vilisee ammattilaisia kotimaan ja Euroopan tärkeimmistä opinahjoista sekä festivaalikentältä. Mukana ovat muun muassa Kölnin musiikkikorkeakoulun tuore pianoprofessori Joonas Ahonen, Eurooppalaisen…

12.01.2024

Kuhmon Kamarimusiikki tutkiskelee rajoja

Kuhmon 54. Kamarimusiikki soi tänä vuonna 14.−27. heinäkuuta. Festivaalin taiteelliset johtajat, viulistipari Minna Pensola ja Antti Tikkanen ovat suunnitelleet ohjelmiston Rajalla-teeman ympärille. Aihetta käsitellään monesta suunnasta, muun muassa maantieteellisesti, kielellisesti, kulttuurisesti, sosiaalisesti, henkisesti ja fyysisesti.…