25.02.2013

Kuhmon Kamarimusiikki soi maaliskuussa

Kuhmon Kamarimusiikki soi maaliskuussa Kuhmossa, Hämeenlinnassa ja Kuusamossa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Kuhmo soi Kuusamossa, Hämeenlinnan kanssa yhteistyötä tehtiin jo viime vuonna.

Kuhmossa festivaali on mukana jo 18. kertaa järjestettävässä Ihminen ja Kosmos -tapahtumassa 15.–17.3. Tässä keskustelevassa kulttuuritapahtumassa tutkijat ja yleisö ratkovat ihmisen, ihmiskunnan ja maailmankaikkeuden suuria kysymyksiä ja nauttivat keskustelujen lomassa hyvästä musiikista. Tapahtuman tieteelliset alustajat tuo Suomen Akatemia ja yhdessä Pro Kuhmo Oy:n kanssa festivaali huolehtii tapahtumaan tulevien taiteilijoiden valinnasta.

Tänä vuonna aiheena on ”Luontosuhde – mistä puhutaan?”. Alustajiksi ovat tulossa mm. tieteen puolelta ekomusikologian ja musiikkifilosofian FT, dosentti Juha Torvinen ja ympäristöfilosofian akatemiatutkija Markku Oksanen Turun yliopistosta sekä taiteen puolelta näyttelijä, kirjailija Reidar Palmgren, luontokuvaaja Lassi Rautiainen sekä yhteiskunnallisena vaikuttajana oikeushammaslääkäri Helena Ranta.

Entiseen tapaan musiikkiohjelma täydentää ja syventää keskusteluja. Säveltäjien mukana kuljetaan Bachista Beethoveniin mm. Sibeliuksen, Crumbin ja Saariahon kautta. Musiikista vastaavat Anna Laakso, piano, Minna Pensola ja Antti Tikkanen, viulu, Atte Kilpeläinen, alttoviulu, sekä Joel Laakso, sello.

Hämeenlinnaan Kuhmo matkaa 17.3., jolloin yhteistyössä Sibeliuksen syntymäkaupunkisäätiön kanssa järjestetään konsertti Hämeenlinnan Teatterissa. Konserttiohjelma sisältää Mozartin huilu- ja pianokvartettoja. Hämeenlinnassa esiintyvät Janne Thomsen, huilu, Minna Pensola, viulu, Vladimir Mendelssohn, alttoviulu, Martti Rousi, sello, ja Valeria Resjan, piano.

Samat taiteilijat matkaavat seuraavaksi illaksi 18.3. Kuusamoon soittamaan Hämeenlinnassa kuullun ohjelman. Konsertti järjestetään Kuusamotalossa yhteistyössä Kuusamon kaupungin kasvatus- ja sivistystoimen kanssa.

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikkitapahtuma. Festivaali järjestetään Kuhmossa jo 44. kerran 14.–27. heinäkuuta. Ohjelmistossa soivat kamarimusiikin merkkiteokset 1600-luvulta nykyaikaan. Kesän säveltäjävieraat ovat Kaija Saariaho, Magnus Lindberg, Krzysztof Penderecki ja Sofia Gubaidulina.

http://www.kuhmofestival.fi