11.02.2022

Kuhmon Kamarimusiikki soi ja näkyy osana Kuhmon Talvea

Tule Kuhmoon viikolla kahdeksan – nauti päivät talvisesta luonnosta ja osallistu iltaisin kulttuuririentoihin! Kuhmon Kamarimusiikki on rakentanut yhdessä kuhmolaisten kumppaniensa kanssa upean Kuhmon Talvi -tapahtumaviikon kevättalven ensimmäisten valonsäteiden ajalle 20.–27.2. Lipunmyynti on käynnissä.

Kuhmon Kamarimusiikin oma konsertti on torstaina 24.2. Kuhmo-talossa. Ohjelman ovat suunnitelleet festivaalin uusiksi taiteellisiksi johtajiksi lokakuussa 2021 valitut viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen. Konsertti on heidän ensimmäinen tilaisuutensa Kuhmossa taiteellisina johtajina. Mukaansa konsertoimaan he ovat kutsuneet sellisti Joona Pulkkisen ja pianisti Irina Zahharenkovan.

Konsertti tuo rakkauden hehkua ja iloa kevättalven hangille. Konsertissa kuullaan Osvaldo Golijovin Omaramor soolosellolle, Clara Schumannin 3 Romanssia Op. 22 viululle ja pianolle, Olli Mustosen Kuusi bagatellia sooloviululle sekä Robert Schumannin Pianokvartetto nro 2 Es-duuri op. 47. Aviopari Clara ja Robert Schumannin rakkaussuhde on yksi 1800-luvun suurimpia romanttisia tarinoita. Konsertin alkupuolella kuullaan Claran säveltämät sydäntä pakahduttavat romanssit ja illan päättää Robertin kaihoisan kaunis mutta elämäniloinen pianokvartetto. Argentiinalaissyntyinen Osvaldo Golijov on puolestaan kesän 2022 Kuhmon Kamarimusiikin säveltäjävieras ja Golijovin alkuvoimaisen sooloselloteoksen mukana fiilistellään jo tulevassa festivaalissa. Kotimaisia säveltäjiä konsertissa edustaa Olli Mustonen.

Toinen merkittävä Kuhmon Kamarimusiikkiin liittyvä tilaisuus Kuhmon Talvessa on lauantaina 26.2. klo 16 esitettävä MetsäSinfonia-elokuva. Sen ensi-ilta oli pienelle joukolle joulukuussa, mutta nyt dokumentti on ensimmäistä kertaa tarjolla laajemmalle yleisölle. Dokumentti on kuhmolaissyntyisen Meri Koiviston ja saksalaisen Nils Dettmannin kunnianosoitus Kuhmolle, kuhmolaisuudelle ja Kuhmon Kamarimusiikille. Filmiä kuvattiin kahden vuoden aikana niin festivaalilla kuin festivaalikauden ulkopuolella.

Kuhmon Talvi -tapahtuman tekijäjoukkoon kuuluvat tänä vuonna festivaalin lisäksi Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi, Juminkeko, Musiikkijuhla Sommelo ja Kuhmo-talo.

Ensimmäinen Kuhmon Talven tapahtuma on kaupungin tuottama Tanssi-ilta sunnuntaina 20.2., jolloin kainuulaiset tanssijat nuoresta Taika-ryhmästä Puumiehiin esittelevät osaamistaan Kuhmo-talossa. Luvassa on sekä syvää tunnetta että huumoria. Toinen kaupungin tilaisuus on Kajaanin kaupunginteatterin lastenteatteriesitys Viri-Viri tik-tak maanantaina 21.2.

Musiikkijuhla Sommelon talvikonsertti on perjantaina 25.2., jolloin Kuhmoon saadaan maailman tunnetuin kanteleyhtye, jo yli 20 vuotta kiertänyt Kardemimmit. Kuhmo-talon omana tuotantona saadaan lavalle Seela Sella ja kolme muusikkoa sunnuntaina 27.2. He esittävät Eino Leinon tekstejä Heikki Sarmannon ja Olli Virtaperkon sävelin otsikolla Unta kesästä.

Kalevalakeskus Juminkeon teemana on tänä vuonna Vepsä. Loppiaisesta alkaen talossa on ollut esillä Markku Niemisen valokuvia Vepsästä otsikolla Vauktan unen süles ja tähän näyttelyyn voi tutustua maanantaista perjantaihin klo 12–18.

Kuhmon Talven ohjelmassa olivat alun perin myös Pate Mustajärven konsertti, Luontokeskus Petolan luentoilta sekä Juminkekon Vepsän ilta, ne ovat siirtyneet myöhemmälle ajankohdalle.

Maksullisten tilaisuuksien lipunmyynti on Kuhmo-talossa ja osoitteessa lippu.fi. Tilaisuuksiin kannattaa varautua maskein.

Ennen 24. päivän iltakonsertteja Kuhmo-talon valtaavat myös 8-luokkalaiset taidetestaajat. Heille on järjestetty oma yksityistilaisuus teemalla Huomisen pelit. Taidetestaajat ovat yhteistyötä Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kanssa. Toimintaa rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto, Svenska Kulturfonden sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Kuhmon Kamarimusiikin ympärivuotista konserttitoimintaa tukee OP.

www.kuhmontalvi.fi

www.kuhmofestival.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

15.07.2024

Kamarimusiikki vahvasti läsnä Kuhmon musiikkikursseilla – kesän mestarikurssit ovat houkutelleet opiskelijayhtyeitä ympäri maailman

Kuhmon musiikkikursseille on hakenut tänä vuonna poikkeuksellisen paljon kamarimusiikkiyhtyeitä. Runsaslukuinen kamarimusiikin opetukseen erikoistunut opettajakunta on houkutellut yhtyeitä paitsi Suomesta, myös Englannista, Espanjasta, Yhdysvalloista ja jopa Australiasta. Kamarimusiikin mestarikursseja pitävät muun muassa Wienin musiikkikorkeakoulun professori Johannes…

13.07.2024

Kuhmon 54. Kamarimusiikki käynnistyy sunnuntaina

Kuhmossa ollaan maantieteellisesti Suomen ja Venäjän, EU:n ja NATOn rajalla ja nyt 54. kertaa käynnistyvä Kuhmon Kamarimusiikki ottaa kaiken ilon irti rajasta myös teemallaan. Taiteelliset johtajat Minna Pensola ja Antti Tikkanen ovat rakentaneet ohjelman niin,…

04.04.2024

Kuhmon Kamarimusiikin musiikkikurssit tarjoavat huipputason opetusta

Haku 54. Kuhmon musiikkikursseille on parhaillaan käynnissä ja tarjolla on jälleen huippuluokan opetusta. Opettajien joukossa vilisee ammattilaisia kotimaan ja Euroopan tärkeimmistä opinahjoista sekä festivaalikentältä. Mukana ovat muun muassa Kölnin musiikkikorkeakoulun tuore pianoprofessori Joonas Ahonen, Eurooppalaisen…