27.04.2023

Kuhmon Kamarimusiikki soi Helsingissä – Juuria ja siipiä Balderin salissa 4.5.

Kuhmon Kamarimusiikin kesän 2023 teema on Juuret ja siivet, millä teemalla soi myös festivaalin kevätkonsertti Helsingissä. Konsertti pidetään torstaina 4. toukokuuta kello 18 alkaen Balderin salissa. Siinä esiintyvät festivaalin taiteelliset johtajat, viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen, pianisti Heini Kärkkäinen sekä sellisti Tuomas Lehto.

Juurien kautta uudet taiteelliset johtajat Pensola ja Tikkanen kunnioittavat festivaalin perinteitä ja kamarimusiikin genreä, siipien kautta he vievät festivaalia uusiin tuuliin. Kuhmo on vuoden 2023 suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki, mikä antaa sekä festivaalille että Helsingin konsertille myös yhden hienon, uuden ulottuvuuden.

Konsertti alkaa Outi Tarkiaisen teoksella Kunnes kivi halkeaa ja Zoltán Kodályn sellosonaatin finaalilla. Ne soitetaan yhteen ja ne luovat siten yhteyksiä suomalais-ugrilaisten sointimaailmojen välille. Outi Tarkiainen on myös kesän festivaalin säveltäjävieras.

Niiden jälkeen kuullaan Jouni Kaipaisen pianotrio nro 2 op. 102, jonka nimi ”…nous hauki kuusen latvukseen…” on lainattu Aaro Hellaakosken runosta Hauen laulu. Teos jäi Kaipaisen viimeiseksi ja se kantaesitettiin vain viikko säveltäjän kuoleman jälkeen. Teos on voimakas niin ilmaisussaan kuin persoonallisuudessaankin, ja se olisi monen Kaipaisen musiikkia tuntevan mielestä ollut aloittamassa uutta tyylillistä vaihetta säveltäjän uralla.

Väliajan jälkeen on vuorossa Kelly-Marie Murphyn teos Give me Phoenix wings to fly, joka avaa ovet – ja siivet! – myyttien maailmaan. Feeniks-linnun taruun pohjautuva teos pitää otteessaan herkkyydellään ja iskevällä voimallaan.

Säveltäjämestari Jean Sibeliukselle puut puhuivat ja seuraavaksi kuullaankin Sibeliuksen rakastetuin pianoteos Viisi kappaletta op. 75 lisänimeltään Puusarja. Sarjan osista kuullaan kaikki eli Kun pihlaja kukkii, Yksinäinen honka, Haapa, Koivu, ja sarjan viimeisenä kappaleena iki-ihana Kuusi.

Kotimainen nostalgia huokuu illan päätösnumerona olevassa Toivo Kärjen kaihoisan kauniissa tangossa Siks oon mä suruinen. Se kuullaan intiiminä sovituksena laulavalle viulistille, viululle ja sellolle.

Lipunmyynti konserttiin on käynnissä. Lippuja voi tilata ennakkoon festivaalin Kuhmon toimiston myynnistä, puhelin 044 544 5163. Paikan päällä Balderin salissa lipunmyynti alkaa tunti ennen konsertin alkua. Liput maksavat 30 euroa. Opiskelijat, alle 20-vuotiaat ja työttömät saavat liput hintaan 25 euroa. Balderin salin kahvio on avoinna kello 17–18 ja konsertin väliajalla.

Linkki ohjelmaan ja taiteilijaesittelyihin:  Muut konsertit – Kuhmon Kamarimusiikki (kuhmofestival.fi)

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

04.04.2024

Kuhmon Kamarimusiikin musiikkikurssit tarjoavat huipputason opetusta

Haku 54. Kuhmon musiikkikursseille on parhaillaan käynnissä ja tarjolla on jälleen huippuluokan opetusta. Opettajien joukossa vilisee ammattilaisia kotimaan ja Euroopan tärkeimmistä opinahjoista sekä festivaalikentältä. Mukana ovat muun muassa Kölnin musiikkikorkeakoulun tuore pianoprofessori Joonas Ahonen, Eurooppalaisen…

12.01.2024

Kuhmon Kamarimusiikki tutkiskelee rajoja

Kuhmon 54. Kamarimusiikki soi tänä vuonna 14.−27. heinäkuuta. Festivaalin taiteelliset johtajat, viulistipari Minna Pensola ja Antti Tikkanen ovat suunnitelleet ohjelmiston Rajalla-teeman ympärille. Aihetta käsitellään monesta suunnasta, muun muassa maantieteellisesti, kielellisesti, kulttuurisesti, sosiaalisesti, henkisesti ja fyysisesti.…