27.04.2023

Kuhmon Kamarimusiikki soi Helsingissä – Juuria ja siipiä Balderin salissa 4.5.

Kuhmon Kamarimusiikin kesän 2023 teema on Juuret ja siivet, millä teemalla soi myös festivaalin kevätkonsertti Helsingissä. Konsertti pidetään torstaina 4. toukokuuta kello 18 alkaen Balderin salissa. Siinä esiintyvät festivaalin taiteelliset johtajat, viulistit Minna Pensola ja Antti Tikkanen, pianisti Heini Kärkkäinen sekä sellisti Tuomas Lehto.

Juurien kautta uudet taiteelliset johtajat Pensola ja Tikkanen kunnioittavat festivaalin perinteitä ja kamarimusiikin genreä, siipien kautta he vievät festivaalia uusiin tuuliin. Kuhmo on vuoden 2023 suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki, mikä antaa sekä festivaalille että Helsingin konsertille myös yhden hienon, uuden ulottuvuuden.

Konsertti alkaa Outi Tarkiaisen teoksella Kunnes kivi halkeaa ja Zoltán Kodályn sellosonaatin finaalilla. Ne soitetaan yhteen ja ne luovat siten yhteyksiä suomalais-ugrilaisten sointimaailmojen välille. Outi Tarkiainen on myös kesän festivaalin säveltäjävieras.

Niiden jälkeen kuullaan Jouni Kaipaisen pianotrio nro 2 op. 102, jonka nimi ”…nous hauki kuusen latvukseen…” on lainattu Aaro Hellaakosken runosta Hauen laulu. Teos jäi Kaipaisen viimeiseksi ja se kantaesitettiin vain viikko säveltäjän kuoleman jälkeen. Teos on voimakas niin ilmaisussaan kuin persoonallisuudessaankin, ja se olisi monen Kaipaisen musiikkia tuntevan mielestä ollut aloittamassa uutta tyylillistä vaihetta säveltäjän uralla.

Väliajan jälkeen on vuorossa Kelly-Marie Murphyn teos Give me Phoenix wings to fly, joka avaa ovet – ja siivet! – myyttien maailmaan. Feeniks-linnun taruun pohjautuva teos pitää otteessaan herkkyydellään ja iskevällä voimallaan.

Säveltäjämestari Jean Sibeliukselle puut puhuivat ja seuraavaksi kuullaankin Sibeliuksen rakastetuin pianoteos Viisi kappaletta op. 75 lisänimeltään Puusarja. Sarjan osista kuullaan kaikki eli Kun pihlaja kukkii, Yksinäinen honka, Haapa, Koivu, ja sarjan viimeisenä kappaleena iki-ihana Kuusi.

Kotimainen nostalgia huokuu illan päätösnumerona olevassa Toivo Kärjen kaihoisan kauniissa tangossa Siks oon mä suruinen. Se kuullaan intiiminä sovituksena laulavalle viulistille, viululle ja sellolle.

Lipunmyynti konserttiin on käynnissä. Lippuja voi tilata ennakkoon festivaalin Kuhmon toimiston myynnistä, puhelin 044 544 5163. Paikan päällä Balderin salissa lipunmyynti alkaa tunti ennen konsertin alkua. Liput maksavat 30 euroa. Opiskelijat, alle 20-vuotiaat ja työttömät saavat liput hintaan 25 euroa. Balderin salin kahvio on avoinna kello 17–18 ja konsertin väliajalla.

Linkki ohjelmaan ja taiteilijaesittelyihin:  Muut konsertit – Kuhmon Kamarimusiikki (kuhmofestival.fi)

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

23.05.2023

Kuhmon Kamarimusiikki taas parhaimpien festivaalien listoilla

BBC Music Magazine on listannut Classical Music -sivustolle 29 Euroopan parasta klassisen musiikin festivaalia. Kuhmon Kamarimusiikki on joukossa mukana ainoana suomalaisena festivaalina. Kuhmon Kamarimusiikki on saanut vastaavia tunnustuksia myös aiemmin. Vuosina 2008–2012 itävaltalainen Die Festspiele…

30.03.2023

Kuhmon Kamarimusiikki jatkaa ilmastotyötään hiilijalanjälkeä pienentämällä

Kuhmon Kamarimusiikki jatkaa matkaansa kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Tapahtuman historian toinen hiilijalanjäljen mittaus on valmistunut. Festivaalitoimiston sähkösopimus on vaihdettu 100 % uusiutuvaan, logistiikkaa ja matkustusta on tehostettu ja osa vuoden 2021 päästöistä on myös…

12.01.2023

Kuhmon Kamarimusiikissa kohotaan lentoon juuria unohtamatta

Kuhmon Kamarimusiikki uudistuu ensi kesänä monin tavoin. Uudet taiteelliset johtajat Minna Pensola ja Antti Tikkanen toteuttavat nyt ensimmäistä kertaa kokonaan oman ohjelmansa. Heidän kädenjälkensä näkyy lajien kirjossa, säveltäjävieraiden ja ensiesitysten määrässä ja uusissa kiinnostavissa esiintyjissä.…