01.09.2015

Kuhmon Kamarimusiikki: Kuhmon Talvi lähestyy!

Esillä musiikkia, näyttelyitä, luontokuvia,  teatteria ja kirjallisuuttakin

Emme halua paeta vastanautittua kesää, mutta muistutamme jo nyt, että kuhmolaisten kulttuuritoimijoiden yhteistyössä kokoama talvinen kulttuuritapahtuma Kuhmon Talvi järjestetään jo kahdeksannen kerran 1.1.−6.1.2016.  Kuhmon Talvi yhdistää kansain­välisestikin tunnustetut kuhmolaiset kulttuuri­tapahtumien järjestäjät ja taiteilijat. Luvassa on parasta kuhmolaista kulttuuria: musiikkia monessa muodossa, teatteria, näyttelyitä, kirjallisuutta ja jopa lähiruokaa.

Tapahtumaa perustettaessa sen tunnukseksi valittiin ”Parasta kuhmolaista kulttuuri­osaamista”. Tätä ajatusta on juhlassa seurattu tälläkin kertaa. Tilaisuuksien Kuhmo-yhteydet ovat useammanlaisia: mukana on sekä Kuhmossa asuvia, täältä lähtöisin olevia tai sukujuuriltaan kuhmolaisia tekijöitä sekä myös niitä, joita kuhmolainen kulttuurin tekeminen on vuosien mittaan sitonut tähän kaupunkiin.

Kuhmon Talvi avataan Kuhmo-talossa uudenvuodenpäivänä 1.1. taidemaalari Veikko Saarivaaran näyttelyllä. Näyttelyn järjestelyistä vastaa kuhmolainen taiteilijaryhmä Latitude 64 Leveyspiiri yhteistyössä Kuhmon kaupungin kulttuuritoimen kanssa. Näyttelyn avajaiset ovat klo 16.00 ja teokset ovat Kuhmo-talolla nähtävänä koko tammikuun ajan. Näyttelyyn liittyy toinenkin tilaisuus: taiteilija Saarivaara on luvannut olla kertomassa taiteestaan otsikolla Väreistä sanoja lauantaina 2.1. klo 14.00 Kuhmo-talon Pajakka-salissa. Philip Donner Latitude 64 Leveyspiiri -ryhmästä keskustelee tuolloin hänen kanssaan.  Uudenvuodenpäivänä 1.1. klo 18.00 saamme myös nauttia perinteisestä uudenvuoden konsertista Kuhmo-talossa. Konsertissa esiintyy Sinfonietta Lentua kapellimestari Jukka-Pekka Kuuselan johdolla. Ohjelmassa soitetaan Pjotr Tšaikovskin musiikkia baletista Joutsenlampi.

Lauantaina 2.1. klo 16.00 voidaan koko perheen voimin paneutua varjoteatteriesitykseen Kuhmo-talolla. Paula Vilmin esitykseen Ihmemaa liittyy myös mukaan ilmoittautuneille mahdollisuus osallistua varjoteatterityöpajaan.

Sunnuntaina 3.1. klo 18.00 saadaan Kuhmo-talon Lentua-salissa nauttia Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertti, jossa kuullaan Beethovenin, Sukin ja Brahmsin musiikkia. Kuhmon Kamarimusiikin taitureista ovat esiintymään tulossa tällä kertaa Heini Kärkkäinen, piano, Siljamari Heikinheimo, viulu, Vladimir Mendelssohn, alttoviulu, ja Tuomas Lehto, sello. Sunnuntaina konsertin jälkeen on erinomainen mahdollisuus täydentää henkistä antia fyysisellä: Kaesan tapasilta tarjoaa notkuvat herkkupöydät ravintola Neljässä Kaesassa aivan Kuhmo-talon vieressä.

Kuhmolaistaustainen kirjailija Mooses Mentula on kirjoittanut kaksi hyvän vastaanoton saanutta teosta. Nyt hän on Kuhmon Talven kirjailijavieraana Kuhmon kirjastolla maanantaina 4.1. klo 18.00 järjestettävässä kirjailijaillassa.

Tiistai 5.1. omistetaan Luontokeskus Petolan suosittujen luontoesitelmien vuoro. Klo 15.00 ja 18.00 järjestettävissä tilaisuuksissa Luontokuvaajan vuodesta kertoo nuori valokuvaaja Ville Heikkinen.

Keskiviikkona 6.1., siis loppiaispäivänä, Kuhmon Talvi tarjoaa klo 16.00 Juminkeossa uuden valokuvanäyttelyn avauksen. Kajaanilaiset valokuvaajat Pekka Agarth ja Teijo Määttänen ovat koonneet Karjala-aiheisia kuviaan näyttelyksi. Näyttely Juminkeon galleriassa on avoinna 4.3. asti.

Samana iltana 6.1. klo 18.00 on Kuhmo-talossa Musiikkijuhla Sommelon talvikonsertti, jossa esiintyy virolainen Mari Kalkun yhtyeineen. Tämän kokoonpanon lyhyt oma esiintyminen kuluneen kesän Sommelossa antaa odottaa paljon tältä konsertilta.

Kuhmon Talven tavoitteena on tarjota monipuolista kulttuuria niin kuhmolaisille kuin kauempaakin tuleville. Kuhmon Talven tekijät ovat Juminkeko, Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kuhmon kaupungin kulttuuritoimi, Kuhmo-talo sekä Luontokeskus Petola.

Kuhmon Talven graafisesta ilmeestä vastaa kuvataiteilija Klaus von Matt.

 

www.kuhmowinter.fi