30.03.2023

Kuhmon Kamarimusiikki jatkaa ilmastotyötään hiilijalanjälkeä pienentämällä

Kuhmon Kamarimusiikki jatkaa matkaansa kohti hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Tapahtuman historian toinen hiilijalanjäljen mittaus on valmistunut. Festivaalitoimiston sähkösopimus on vaihdettu 100 % uusiutuvaan, logistiikkaa ja matkustusta on tehostettu ja osa vuoden 2021 päästöistä on myös kumottu. Festivaali on lisäksi joulukuussa 2022 saavuttanut Sustainable Travel Finland -merkin osoituksena sosiokulttuurisesta ja taloudellisesta kestävyydestä ekologisen kestävyyden rinnalle.

Kuhmon Kamarimusiikille on tärkeää kantaa kortensa kekoon ympäristön monimuotoisuuden hyväksi ja kehittää kainuulaisesta matkailusta yhä vastuullisempaa.

Ensimmäisen kerran Kuhmon Kamarimusiikki ja Lumme Energia lyöttäytyivät yhteen 2021 ja laskivat festivaalin jalanjäljen vuoden 2019 festivaalille. Tuolloin opittiin, että suurin osa musiikkijuhlien päästöistä syntyi matkustamisesta, energiankulutuksesta ja kuljetuksista. Lumme Energian asiantuntijoiden avulla Kuhmon Kamarimusiikki sai varmuuden, mistä tapahtuman hiilijalanjälkeä voi lähteä pienentämään.

Yhteistyö Lumme Energian kanssa on jatkunut, ja festivaalin järjestäjät ahertavat alati tehdäkseen tapahtumasta vihreämmän ja kestävämmän. Lumme Energian kumppanina laskennassa toimi CO2esto. Laskenta perustui Greenhouse Gas -protokollaan. Kuhmon Kamarimusiikki on rakentanut ympäristöohjelmaansa Ekokompassi-ympäristöjärjestelmän avulla.

Näin Kuhmon Kamarimusiikki pienentää tapahtuman hiilijalanjälkeä:

  • Tapahtuman taiteilijoiden matkoissa suositaan juna- ja bussimatkoja, kun se on mahdollista.
  • Taiteilijoille järjestetään kimppakyytejä rautatieasemilta ja lentokentiltä Kuhmoon.
  • Kuhmon keskustassa järjestettävässä tapahtumassa on käytettävissä yli sata festivaalipyörää, joilla taiteilijat pääsevät siirtymään paikasta toiseen.
  • Jätteiden lajittelua ja kierrätystä tehostetaan.
  • Kuhmon toimiston sähkösopimus on vaihdettu 100 % uusiutuvaan energiaan.
  • Esitteitä ja markkinointimateriaaleja tehdään osittain sähköisinä.

Vapaaehtoisia ilmastoyksiköitä ostettiin kesän 2021 taiteilijoiden ja henkilökunnan matkustuksen päästöjen verran.

Uusi hiilijalanjäljen laskenta kartoittaa tapahtuman päästöt ja kehityksen

Vuonna 2021 Kuhmon Kamarimusiikki järjestettiin koronarajoitusten takia pienempänä tapahtumana kuin edeltäjänsä, noin puolella tavallisesta laajuudestaan. Juhlavuonna 2019 kävijöitä oli jopa 35 000, kesä 2021 veti Kuhmoon 17 000 kamarimusiikin ystävää.

Tämä näkyi tietenkin tapahtuman kokonaishiilijalanjäljessä – se oli vain 55 % edellisen festivaalin hiilijalanjäljestä.

Erityisesti matkustuksen ja kuljetusten osuus on pienentynyt yhteensä yhdeksän prosenttia vuodesta 2019. Osa tästä selittyy sillä, että kansainvälisiä tähtiä oli mukana vähemmän, mutta on muutoksesta kiittäminen myös festivaalin järjestäjien panostusta kyyteihin ja kuljetuksiin. Laskennassa ulkopuolelle rajattiin yleisön matkustaminen tapahtumaan.

Koska festivaali on kansainvälinen ja sinne saapuu vuosittain toistasataa taiteilijaa ympäri maailman, ei matkustamisen päästöistä päästä tyystin eroon. Siksi Kuhmo Kamarimusiikki päätti kumota osan taiteilijoiden ja henkilökunnan matkustamisen vuoden 2021 hiilijalanjäljestä. Matkustamisen päästöt olivat yhteensä 28 t CO2e. Päästöistä 13 t CO2e kumottiin ostamalla EU päästöoikeuksia. Ostamalla EU päästökauppajärjestelmästä päästöoikeuksia estetään päästöjä syntymästä muualla. Tämän lisäksi tuettiin Suomen ilmastotavoitteita ostamalla Green Carbonin tuottamia kotimaisia hiilinieluyksiköitä 13 t CO2.  Kuhmon Kamarimusiikille verifioidut hiilinieluhankkeet sijaitsevat Pohjois-Karjalan Valtimolla.

Kuhmon Kamarimusiikki sai myös Sustainable Travel Finland -merkin

Kuhmon Kamarimusiikin ympäristöjohtaminen on määrätietoista ja tavoitteellista. Tapahtuman järjestämiseen kuuluu paljon muutakin kuin maailman kauneimman musiikin tuominen suomalaiseen luontomaisemaan.

Vuonna 2019 festivaali valitsi ympäristöjärjestelmäkseen Ekokompassin. Ekokompassin kautta tapahtuman ympäristöstrategia, tavoitteet ja toimenpiteet ovat tarkentuneet. Ekokompassi-sertifikaatin festivaali saavutti vuonna 2021.

Festivaalin väki lähti mukaan myös Visit Finlandin järjestämiin Sustainable Travel Finland –koulutuksiin. Opit vietiin käytäntöön, ja virallinen STF-merkki ansaittiin joulukuussa 2022. STF-merkki osoittaa Kainuussa matkaaville ja festivaalin kävijöille, että tapahtuma on sitoutunut kestävään kehitykseen ja vastuulliseen toimintaan. Ekologisen kestävyyden rinnalle on nostettu myös sosiokulttuurinen ja taloudellinen kestävyys.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

23.05.2023

Kuhmon Kamarimusiikki taas parhaimpien festivaalien listoilla

BBC Music Magazine on listannut Classical Music -sivustolle 29 Euroopan parasta klassisen musiikin festivaalia. Kuhmon Kamarimusiikki on joukossa mukana ainoana suomalaisena festivaalina. Kuhmon Kamarimusiikki on saanut vastaavia tunnustuksia myös aiemmin. Vuosina 2008–2012 itävaltalainen Die Festspiele…

12.01.2023

Kuhmon Kamarimusiikissa kohotaan lentoon juuria unohtamatta

Kuhmon Kamarimusiikki uudistuu ensi kesänä monin tavoin. Uudet taiteelliset johtajat Minna Pensola ja Antti Tikkanen toteuttavat nyt ensimmäistä kertaa kokonaan oman ohjelmansa. Heidän kädenjälkensä näkyy lajien kirjossa, säveltäjävieraiden ja ensiesitysten määrässä ja uusissa kiinnostavissa esiintyjissä.…

22.07.2022

Kuhmon Kamarimusiikissa ensi kesänä kolme tilausteosta

Kuhmon Kamarimusiikki tarjoaa vuonna 2023 kolme uutta sävellystä. Kamarimusiikki on tilannut Outi Tarkiaiselta teoksen basettiklarinetille ja jousikvartetille. Yhteistyössä Santa Fe Chamber Music Festivalin, Wigmore Hallin ja Elbphilharmonien kanssa on tilattu jousikvartetto Charlotte Braylta. Sampo Kasurisen säveltämä ja Aina Bergrothin kirjoittama uusi kamariooppera…