02.01.2019

Kuhmon Kamarimusiikki aloittaa 50. juhlavuotensa kolmella talvikonsertilla

Kuhmon Kamarimusiikki viettää tulevana kesänä 50. vuotisjuhlaansa ja aloittaa uudenvuoden 2019 upeasti kolmella konsertilla. Festivaali soi Kajaanissa torstaina 3.1. yhteistyönä Kajaanin kulttuuritoimen kanssa ja Kuhmossa perjantaina 4.1. osana kuhmolaisten kulttuuritoimijoiden yhteistä Kuhmon Talvi -tapahtumaa. Brysselissä festivaali saa kunnian olla mukana sunnuntaina 6.1. päättämässä Suomen ja Kainuun yli kuukauden mittaista esittäytymistä kaupungin Winter Wonders -joulutoritapahtumassa.

Kajaanin ja Kuhmon konserteissa esittäytyvät ensimmäistä kertaa syksyllä 2018 koesoittojen perusteella valitut Kuhmon Kamarimusiikin kvartettiakatemian nuoret yhdessä festivaalin taiteellisen johtajan, alttoviulisti Vladimir Mendelssohnin kanssa.  Kvartettiakatemian nuorista mukana ovat Nome-kvartetti, viulistit Varpu Heikinheimo, Emil Hartikainen ja Lotta Harju sekä sellisti Maria Morfin Venäläinen. Konserttien ohjelmassa kuullaan W. A. Mozartin, Eugène Ysaÿen, J. S. Bachin, Benjamin Brittenin ja Dmitri Šostakovitšin musiikkia.

Kvartettiakatemia jatkaa Kuhmon Kamarimusiikin pitkäaikaista työtä nuorten lahjakkaiden muusikoiden kouluttamisessa. Kvartettiakatemiaan valittiin koesoittojen kautta kolme varsinaista jäsentä sekä joukko vierailevia osallistujia. Konsertissa esiintyvän suomalaisen Nome-kvartetin lisäksi akatemian muut varsinaiset jäsenet ovat Abel-kvartetti Wienistä sekä Bålder-kvartetti Suomesta. Konsertissa sooloteoksilla esiintyvä Emil Hartikainen on Bålder-kvartetin viulisti. Akatemian vieraileva osallistuja on Heikinheimon, Harjun ja Morfin Venäläisen lisäksi suomalainen Seele-kvartetti. Heikinheimo, Harju ja Morfin Venäläinen ovat muodostaneet Kajaanin ja Kuhmon konsertteja varten kvartetin yhdessä Vladimir Mendelssohnin kanssa.

Brysselin konsertissa Kuhmon Kamarimusiikkia edustavat kesän festivaalilta tutut konkarit pianisti Diana Ketler, viulisti Priya Mitchell, sellisti Joona Pulkkinen sekä tietysti taiteellinen johtaja itse. He soittavat Joseph Haydnin, Jean Sibeliuksen, Béla Bartókin, Manuel de Fallan sekä Johannes Brahmsin teoksia. Brysselin konsertti on sekä kutsuvieras- että yleisötilaisuus. Yleisöksi voi hakea Winter Wonders -tapahtuman sosiaalisen median kautta. Konsertti pidetään Brysselin kaupungintalon juhlasalissa.

Brysselin joulutori Winter Wonders on yksi Euroopan suurimmista joulutoritapahtumista. Torilla vierailee vuosittain jopa 2,5 miljoonaa vierasta. Brysselin kaupunki kutsuu tapahtumaan vuosittain ”kunniavieraan” (celebrated country) ja tänä vuonna se on ollut Suomi.  Kainuu on edustanut Suomea Visit Finlandin, Kainuun liiton ja Brysselin kaupungin keskinäisen sopimuksen pohjalta. Suomalaisella joulutorialueella on ollut myynnissä erilaisia suomalaisia tuotteita Kalevala Spirit Oy:n kojuissa, ja Kainuun liitto yhteistyökumppaneineen on toteuttanut mielenkiintoista kulttuuriohjelmaa lavalle ja oheistapahtumiin. Suomen osaston infopisteenä on toiminut puinen Tikku-talo, joka torilla on saanut nimekseen Hiljaisuuden talo. Tikku-talo on ollut esimerkki kuhmolaisesta puurakentamisesta. Talon yläkerroksissa yleisö on päässyt tutustumaan Kuhmon Kamarimusiikkiin jo ennakkoon virtuaalisesti.

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 50. kerran 14.–27.7.2019 Kuhmossa teemalla Nostalgia. Ohjelma julkistetaan puolessa välissä tammikuuta.

Kuhmon Kamarimusiikin ympärivuotista konserttitoimintaa tukee OP.  Kvartettiakatemian käynnistämiseen on saatu apuraha Jenny ja Antti Wihurin rahastolta.