10.07.2017

Kuhmon Kamarimusiikki alkoi nelituntisella konsertilla

Kuhmon Kamarimusiikki käynnistyi sunnuntaina nelituntisella konsertilla. Festivaalin teemana on tänä vuonna kanavaselailu, joten ensimmäisessä konsertissakin yhdisteltiin Magnus Lindbergiä, Fritz Kreisleria, Leonard Bernsteinia ja tanssia swingin tahdissa. Seuraavien kahden viikon aikana Kuhmossa kuullaan 150 taiteilijaa eri puolilta maailmaa.

Festivaalin tunnuksena on nyt ZAP, joka viittaa kanavien vaihteluun kaukosäätimellä. Vladimir Mendelssohn kuvaa tyypillistä kanavaselailua tilanteeksi, jolloin ihminen istuu television ääreen huonon päivän jälkeen ja katsoo, tuleeko mitään mielenkiintoista. 

”Yhdellä kanavalla on elokuvaa, toisella musiikkia, sitten on mainos, jossa kehutaan linnunradan parhaiden lehmien tuottamasta maidosta tehtyä älykästä jugurttia, sitten siirrytään taas uudelle kanavalle”. Mendelssohnin mukaan Kuhmossa näitä kanavia on 69, sillä niin monta konserttia on ohjelmassa.

Kanavia selatessa yhteenkuulumattomat asiat seuraavat toisiaan yllättävillä tavoilla. Ohjelmasuunnittelussaan Mendelssohn on tänä vuonna tavoittanut tällaista yllätyksellisyyttä muun muassa tuomalla konsertteihin Ksenia Parkhatskayan huikeita jazztanssinumeroita ja Stian Carstensenin ja Gilles Apapin improvisointia perinteisten suurten kamarimusiikkiklassikkojen rinnalle. Yksi keskeisistä säveltäjistä on Beethoven, jonka kvartetot ovat Mendelssohnin mukaan ”kuin kaukaisten aikojen roomalaislegioonat, kilpimuurina puolustamassa meitä omien ihanteidemme unohdukselta.”

Kuhmon Kamarimusiikki jatkuu 22.7. asti. Festivaalin alkaessa loppuun varattuja ovat toisen viikon konsertit nro 39 ja 44, mutta muihin konsertteihin on vielä paikkoja.

www.kuhmofestival.fi