27.07.2012

Kuhmon Kamarimusiikissa tehtiin lipunmyyntiennätys

Lauantai-iltana 28.7.2012 päättyvä Kuhmon Kamarimusiikki on houkutellut tänä vuonna runsaasti yleisöä. Suomen suurimman kamarimusiikkijuhlan lipumyynti tuotti ennätyksellisen tuloksen, yli puoli miljoonaa euroa. Festivaalin kokonaiskävijämääräksi arvioitiin päätöspäivän aattona vajaat 37 000.

Juhlien aikana oli yhteensä 72 maksullista konserttia ja 35 ilmaistilaisuutta. Festivaalilla vieraili ennätykselliset 197 taiteilijaa. Loppuunmyytyjä konsertteja oli 12. Kuhmon lisäksi konsertoitiin myös Iisalmessa, Lentiirassa, Viiksimossa ja Sotkamon Vuokatissa. Lastenkonsertteja pidettiin kaksi.

Festivaalin talous pysyy tasapainossa. Lipputuloja kertyy 525 000 euroa, joten miljoonan euron budjetista lipputulojen osuus on yli puolet.

Vuonna 2013 Kuhmossa vierailee joukko huippusäveltäjiä

Ensi vuoden teemana Kuhmon Kamarimusiikissa on Vuosisadan äänet. Taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn on kutsunut Kuhmoon useita aikamme merkittävimpiä säveltäjiä, jotka saavat kukin oman teemapäivänsä. Heitä ovat Kaija Saariaho, Magnus Lindberg, Arvo Pärt, Sofia Gubaidulina ja Krzysztof Penderecki. Iltapäivisin järjestetyissä konserteissa säveltäjät kertovat itsestään ja vastaavat yleisökysymyksiin.

Nykysäveltäjien lisäksi on myös muunlaisia päiväteemoja, kuten Älä katso taaksesi, joka ulottuu Orfeuksesta säveltäjiin, jotka ovat katsoneet tulevaisuuteen. Modernin musiikin ohella rakastetuimmat kamarimusiikin klassikot ovat mukana ohjelmassa. Kuoromusiikki, samoin kuin oopperat, laajentavat jatkossakin festivaalin tarjontaa.

”Ensi vuonna haastatellaan myös Vivaldia ja Mozartia, jotka esittelevät teoksiaan ja vastaavat yleisön kysymyksiin”, Mendelssohn sanoo.

Ensi kesänä Kuhmossa soitetaan ja lauletaan kahden viikon ajan 14.7.-27.7.2013. Konserttien määrä pysyy suurin piirtein samana. Luvassa on uusia esiintyjiä, mutta myös moni tutuista Kuhmon taiteilijoista tulee takaisin. Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään ensi kesänä 44. kerran.

Kuhmon Kamarimusiikin vuoden 2012 partneri on OP-Pohjola-ryhmä. Ystävä-tason yhteistyökumppanit ovat Canorama Oy, E.ON, F-Musiikki Oy, Kainuun Sanomat, Kaisanet Oy, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera, Kuhmo Oy, Metsähallitus, Osuuskauppa Maakunta, Toyota Auto Finland Oy ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. Lisäksi toimintaa avustavat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Kuhmon kaupunki, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Oulun läänin taidetoimikunta, Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto sekä Ulkoasiainministeriö.

http://www.kuhmofestival.fi