07.01.2013

Kuhmon Kamarimusiikissa soivat vuosisadan äänet: tähtivieraina Saariaho, Lindberg, Penderecki, Gubaidulina ja Kremer

Kuhmon Kamarimusiikki tarjoaa tänä vuonna 70 konserttia kahden viikon aikana. Klassikkojen lisäksi kuullaan erityisesti 1900-luvun ääniä, ja joukossa on monta aiemmin Suomessa esittämätöntä teosta. Yleisö voi myös kohdata henkilökohtaisesti neljä aikamme maineikkaimpiin kuuluvaa säveltäjää. Perinteisen kamarimusiikin ohella ohjelmassa on oopperaa, ja festivaali alkaakin 14.7. Mozartin oopperalla Zaide. Viimeinen konsertti on lauantaina 27.7. jälleen Mozartin merkeissä.

”Maailman parhaat musiikkipersoonat kohtaavat ja ovat läsnä yli sadankuudenkymmenen huipputaiteilijan esityksissä”, taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn kuvaa ohjelmaa.

”Kunniapaikalla oman aikamme äänten joukossa ovat Jumalan ja kansan ajattomat äänet, jotka ovat kauneudellaan valaisseet koko taidehistorian.”

Vladimir Mendelssohn pitää yhtenä vuosisadan merkittävimmistä muusikoista Gidon Kremeriä, sillä hän on nostanut esiin tuntematontakin musiikkia. Kremer ja hänen Kremerata Baltica -orkesterinsa ovatkin Kuhmon odotetuimpia vieraita. Toinen Kuhmon yleisön suursuosikki on maineikas Eric Ericsonin kamarikuoro.

Muusikoissa on runsaasti tuttuja Kuhmon taiteilijoita kuten alttoviulisti Yuval Gotlibovich, sellisti Anders Brantelid, huilisti Janne Thomsen, oboisti ja kapellimestari Nicholas Daniel, klarinetisti Michel Lethiec, bandoneonin taituri Marcelo Nisinman ja jousikvartetti Meta4. Viulisteja on juhlilla peräti 25 ja heidän joukossaan ovat muiden muassa Pekka Kuusisto ja viime vuonna ensi kertaa Kuhmossa soittanut norjalainen huippuviulisti Vilde Frang.

Neljä säveltäjävierasta

Kuhmon Kamarimusiikki alkaa sunnuntaina 14.7. Mozart-konsertilla, jonka keskeisenä numerona on harvoin kuultu keskeneräinen ooppera Zaide. Maanantain konserteissa katsotaan taikapeiliin, tavataan Kaija Saariaho, nähdään nainen järvessä ja valokaaria.

Tiistai on oopperapäivä ja silloin kuullaan kamarimusiikilliset oopperasovitusten lisäksi todellinen harvinaisuus, Dmitri Šostakovitšin keskeneräinen ooppera Suuri salama vuodelta 1933. Illan päättää maratonkonsertti 1900-luvun oopperan vihaajille. Keskiviikkona 17.7. tavataan festivaalin toinen säveltäjävieras Krzysztof Penderecki. Päivän päättää suuri serenadikonsertti.

Torstaina katsotaan taakse- ja eteenpäin, kuullaan musiikkia Arvo Pärtistä Offenbachiin ja tutustutaan Orfeukseen. Perjantain 19.7. säveltäjävieraana on Magnus Lindberg, ja päivän aikana kuullaan varjoja sekä liikutaan pohjoisesta etelään. Ensimmäisen viikon päättävän lauantain teemana ovat sanat sävelistä. Kirjallisaiheisten sävellysten päivän huipentaa konsertti Kaikki Gidon Kremeristä.

Sunnuntain teemana on Jumalan ääni ja ohjelmassa on enkeleitä, rukouksia ja myös Seitsemän kuolemansyntiä Kurt Weillin ja Bertolt Brechtin tapaan. Maanantaina 22.7. teemasäveltäjä on Arvo Pärt. Iltakonsertissa itä ja länsi kohtaavat. Tiistain teemana on kansan ääni, ja silloin erilaiset kansanmusiikkivaikutteet antavat mausteensa kamarimusiikille. Illan päättää suuri tangokonsertti, jossa suomalainen ja argentiinalainen tango kohtaavat.

Keskiviikon vieraana on Sofia Gubaidulina, jonka musiikki kohtaa konserteissa niin Straussin kuin Schubertin. Illan päätteeksi yleisö voi esittää hänelle kysymyksiä. Torstai 25.7. on Nooan arkin päivä, sillä teemana ovat eläimet Saint-Saënsin Eläinten karnevaalista Prokofjevin Pekkaan ja suteen. Päivän odotettu erikoisuus on Šostakovitšin musiikki piirrosfilmiin Pieni tyhmä hiiri.

Perjantain 26.7. teemasäveltäjä on unkarilainen György Kurtág, ja illan päättää suuri unkarilaisen musiikin maraton. Festivaalin päätöspäivä 27.7. alkaa Vivaldin Vuodenajoilla ja kahdella aiemmin Suomessa esittämättömällä Vivaldin konsertolla, jatkuu Bachin ja Gubaidulinan kohtaamisella sekä Beethovenilla ja päättyy Mozartiin.

Konsertteja myös Kuhmon ulkopuolella

Kamarimusiikkia viedään jälleen myös laajemmalle alueelle. Suositun Lentiiran konsertin lisäksi Kuhmon taiteilijat vierailevat Vuokatissa ja Iisalmessa. Iisalmessa kuullaan Mozartin Zaide jo 13.7. ennen varsinaisen festivaalin alkua. Jo kevään aikana Kuhmon Kamarimusiikin taiteilijat esiintyvät Hämeenlinnassa, Kuusamossa, Helsingissä ja Pariisissa sekä Kuhmon Ihminen ja Kosmos -tapahtumassa.

Festivaalin yhteydessä järjestetään perinteiset Kuhmon musiikkikurssit, joiden taiteellinen johtaja on Junio Kimanen. Lähinnä ammattiopiskelijoille tarkoitettujen kurssien opettajina toimivat festivaalin taiteilijat. Kurssien opiskelijat myös esiintyvät omissa konserteissaan. Kuhmon Kamarimusiikin aikana kuullaan myös runoutta ja musiikkia Elävien runoilijoiden klubin tilaisuuksissa.

Festivaalin aikana Kuhmossa on perinteiseen tapaan myös näyttelyitä. Kuhmo-talon aulassa on taidegraafikko Juho Karjalaisen näyttely ja Kuhmon Osuuspankissa ”Kesän valo”-näyttely Pohjola Pankin Taidesäätiön kokoelmista.

Kuhmon Kamarimusiikkia on järjestetty vuodesta 1970 alkaen ja se on kävijämäärältään Suomen suurin kamarimusiikkijuhla. Konserttipaikkoina ovat vuonna 1993 valmistunut akustiikaltaan erinomainen Kuhmo-talo, perinteinen Kontion koulu, Kuhmon kirkko, Lentiiran kirkko ja Luontokeskus Petola. Kuhmon ulkopuolella konsertit järjestetään Vuokatissa ja Iisalmessa. Sokos Hotel Vuokatti tarjoaa tulevana kesänä myös kuljetuksen, konserttiliput ja majoituksen sisältäviä paketteja Kuhmoon.

Festivaalin pääyhteistyökumppani OP-Pohjola-ryhmä jatkaa erikoisedun tarjoamista Kuhmon kävijöille. Kun aikuinen ostaa täysihintaisen lipun, saa hän ilmaisen lipun mukaansa tulevalle 10−18-vuotiaalle nuorelle. Etu koskee maksimissaan kahta lippua yhtä nuorta kohti. Lippuja on rajallinen määrä tilaisuutta kohden.

Kainuun Sanomat ja Kuhmon Kamarimusiikki etsivät jälleen uusia kamarikriitikoita kirjoittamaan kesän festivaalista ja sen oheistapahtumista. Hakemukset pyydetään jättämään 31.3. mennessä.

Kuhmon Kamarimusiikin vuoden 2013 partneri on OP-Pohjola-ryhmä. Ystävä-tason yhteistyökumppanit ovat Canorama Oy, Eeva-lehti, E.ON, F-Musiikki Oy, Kainuun Sanomat, Kaisanet Oy, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera, Kuhmo Oy, Metsähallitus, No-Pan Auto Oy, Osuuskauppa Maakunta ja VTT. Toimintaa tukevat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Kuhmon kaupunki ja Ulkoasiainministeriö. Kuhmon Kamarimusiikin vuoden 2013 talousarvio on 1,1 miljoonaa euroa.

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 14.-27.7.2013.

http://www.kuhmofestival.fi