26.01.2022

Kuhmon Kamarimusiikissa soi illuusion taide

Kuhmon 52. Kamarimusiikki soi 10.–23.7.2022 jälleen entisessä laajuudessaan. Kahden viikon aikana on 58 konserttia Kuhmossa ja yksi Kajaanissa, kolmetoista Musiikin ytimessä -tilaisuutta ja seitsemän kurssikonserttia. Illuusion taide -ohjelma on suurelta osin Vladimir Mendelssohnin suunnittelema, mutta uusien taiteellisten johtajien Minna Pensolan ja Antti Tikkasen viimeistelemä. Festivaali alkaa sunnuntaina 10.7. Kuhmo-talossa pidettävällä Vladimir Mendelssohnin muistokonsertilla ja päättyy lauantaina 23.7. konserttiin otsikolla Pyhä tanssi, maallinen tanssi.

Mendelssohnin mukaan musiikin illuusiot voivat tarjota ulospääsyn uutishälystä tänä valeuutisten aikana. ”Siirrä silmät ja korvat pois älylaitteista ja tule kanssamme kahden viikon musiikilliselle puhdistuskuurille”, Mendelssohn kehotti vuoden 2020 ohjelmaa tehdessään.

Uudet taiteelliset johtajat Minna Pensola ja Antti Tikkanen sanovat haluavansa jatkaa Mendelssohnin perintöä: ”Haluamme vaalia moniäänisesti soivaa keidasta, kätilöidä kokemuksia, liikuttavia ja pysäyttäviä. Ja olivatpa ne kuinka pieniä ja ohikiitäviä tai järisyttävän liimautuvia, antakaamme niiden herätellä ja kohottaa kaipaamaamme tai unohdettua.”

Ohjelma on perinteistä Kuhmoa parhaimmillaan, missä tutut klassikot ja jännittävät harvinaisuudet vuorottelevat kiinnostavasti. Yksi vähälle huomiolle jääneistä merkittävistä säveltäjistä on Puolasta maailmansodan syttyessä Neuvostoliittoon muuttanut säveltäjä Mieczysław Weinberg. Hän loi laajan ja laadukkaan tuotannon, josta Kuhmossa kuullaan jousikvartettoja Danel-kvartetin soittamana.

Säveltäjävieraaksi saadaan argentiinalaissyntyinen Osvaldo Golijov. Hän on musiikissaan yhdistänyt kiinnostavasti tango nuevoa, juutalaista perinnettä ja uuden musiikin elementtejä. Osvaldo Golijov esittelee sävellyksiään sunnuntaina 17. heinäkuuta ja on paikan päällä Kuhmossa siitä eteenpäin festivaalin loppuun. Outi Tarkiaiselta kuullaan maailman kantaesitys ja Marcelo Nisinmanilta Suomen kantaesitys.

Konsertit pidetään suurissa tiloissa. Päivät alkavat yleensä klo 10 Musiikin ytimessä -tilaisuudella Salakamarissa ja klo 11 konsertilla Kuhmon kirkossa. Iltapäivän konsertti on Tuupalan alakoulun salissa ja illaksi siirrytään kahteen konserttiin Kuhmo-taloon. Kesän erikoisuutena tarjotaan kolmea konserttia perheen tai yhteisön omaan tilaan. Haku näihin avautuu maaliskuussa.

Taiteilijoita saadaan Kuhmoon 107. Mukana ovat mm. pianistit Natacha Kudritskaya ja Heini Kärkkäinen, viulistit Priya Mitchell, Daniel Rowland ja Elina Vähälä, alttoviulistit Yuval Gotlibovich ja Gareth Lubbe, sellistit David Cohen, Tuomas Lehto ja Joona Pulkkinen, huilisti Janne Thomsen sekä Danel-kvartetti ja Storioni-trio. Uusia tuttavuuksia Kuhmossa ovat mm. sellisti Boris Andrianov, käyrätorvisti Paula Ernesaks, sopraano Tuuli Lindeberg sekä Cremona-kvartetti.

Kesän taidenäyttelyitä on kaksi. Kuhmo-talossa voi ihastella Jorma Hautalan maalauksia ja grafiikkaa, Kamarimusiikkikeskuksen Galleriassa Urho Kähkösen maalauksia ja installaatioita.

Kuhmon Kamarimusiikin vuoden 2022 talousarvio on 900.000 euroa. Lipputuloilla budjetista pyritään kattamaan yli 50 % ja loput avustuksilla ja muilla tuotoilla. Festivaalia tukevat avustuksin opetus- ja kulttuuriministeriö, Kuhmon kaupunki sekä Suomen Kulttuurirahasto. Yrityspuolen yhteistyökumppanit ovat OP, F-Musiikki Oy, Kainuun Sanomat, Kuhmo Oy, Lumme Energia Oy, No-Pan Auto Oy ja Osuuskauppa Maakunta. Cremona-kvartetin esiintymisiä Kuhmossa tukee Italian kulttuuri-instituutti ja kvartettiakatemian toimintaa Jenny ja Antti Wihurin rahasto.

Festivaalin yhteydessä järjestetään perinteiseen tapaan myös musiikkikurssit, joiden budjetti on 80.000 euroa. Kurssitiedot julkistetaan helmikuussa.

Kuhmon Kamarimusiikin ohjelma on nähtävillä viime vuoden malliin kotisivulla kuhmofestival.fi kohdassa Ohjelma sekä selailtavana versiona etusivulta löytyvän linkin takaa. Selailtavan version voi tarvittaessa myös tulostaa. Lipunmyynti jäsenille alkaa 26.1. ja yleinen myynti 17.2.

Linkki selailtavaan ohjelmaan: Lukusali 24/7 | Kuhmon Kamarimusiikki | Kuhmon Kamarimusiikki ennakkoesite

Kuhmon Kamarimusiikki | Kuhmon Kamarimusiikki ennakkoesite

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikin tapahtuma. Festivaali soi Kuhmossa heinäkuussa kahden viikon ajan. Itävaltalaisen Die Festspiele – musiikkilehden mukaan Kuhmon festivaalin vahvuuksia ovat ”siniset järvet, valoisat yöt, kotoisa tunnelma ja ainutlaatuinen musiikki”.
Kesällä 2022 Kuhmon Kamarimusiikki soi 52. kerran 10.–23. heinäkuuta. Samaan aikaan järjestetään myös Kuhmon musiikkikurssit.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

12.01.2023

Kuhmon Kamarimusiikissa kohotaan lentoon juuria unohtamatta

Kuhmon Kamarimusiikki uudistuu ensi kesänä monin tavoin. Uudet taiteelliset johtajat Minna Pensola ja Antti Tikkanen toteuttavat nyt ensimmäistä kertaa kokonaan oman ohjelmansa. Heidän kädenjälkensä näkyy lajien kirjossa, säveltäjävieraiden ja ensiesitysten määrässä ja uusissa kiinnostavissa esiintyjissä.…

Lue lisää

22.07.2022

Kuhmon Kamarimusiikissa ensi kesänä kolme tilausteosta

Kuhmon Kamarimusiikki tarjoaa vuonna 2023 kolme uutta sävellystä. Kamarimusiikki on tilannut Outi Tarkiaiselta teoksen basettiklarinetille ja jousikvartetille. Yhteistyössä Santa Fe Chamber Music Festivalin, Wigmore Hallin ja Elbphilharmonien kanssa on tilattu jousikvartetto Charlotte Braylta. Sampo Kasurisen säveltämä ja Aina Bergrothin kirjoittama uusi kamariooppera…

Lue lisää