07.01.2014

Kuhmon Kamarimusiikissa juhlitaan seitsemän taiteen voimin

Festivaalin teemoina seitsemän kaupunkia ja taidetta

Kuhmon Kamarimusiikissa nautitaan ensi kesänä seitsemästä taiteenlajista ja matkataan seitsemään kaupunkiin. Kaksiviikkoisella festivaalilla on 73 konserttia, joissa esiintyy toistasataa kansainvälistä ja suomalaista huippumuusikkoa. Ohjelma on Kuhmon aiemmilta vuosilta tuttu sekoitus perinteistä kamarimusiikkia ja yllättäviä erikoisuuksia. Perinteisen kamarimusiikin lisäksi kuullaan myös suurteoksia, sillä juhla alkaa ja päättyy Bachin passioilla.

Festivaalilla on tänä vuonna vielä tavallistakin rikkaampi teemojen kirjo, sillä eri päivien aiheet vaihtelevat maailman synnystä ruokakulttuuriin ja elokuvasta tsaarien musiikkiin. Kuten festivaalin taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn sanoo: ”tämä ei toistu enää koskaan samalla tavalla samojen tähtien alla.”

Joka päivällä oma teemansa

Sunnuntaina 13.7. kuullaan Bachin kadonnut ja myöhemmin rekonstruoitu Markus-passio, jossa on mukana ensi kertaa Kuhmossa vieraileva maineikas Pietarin kamarikuoro. Maanantai on omistettu tanssin innoittamalle musiikille barokista Valse tristeen. Illan päätteeksi esiintyy flamencotanssija Bettina Castaño. Tiistaina alkavat kaupunkimatkat, ensimmäisenä käyntikohteena New York. Musiikkia kuullaan niin Dvořakilta kuin Benny Goodmanilta. Keskiviikon 16.7. teemana on GODota odottaessa. Kirkkomusiikillinen päivä huipentuu Faurén Requeimin esitykseen.

Ensimmäisen viikon torstain matkakohteena on Wien, yksi musiikkiperinteeltään kaikkein rikkaimmista kaupungeista. Päivään kuuluvat ehdottomasti valssit, mutta mukana on myös uudempaa wieniläistä. Elokuva on perjantain taiteenlaji ja silloin soivat valkokangassävelet. Erikoisuutena on mykkäelokuva Tohtori Caligarin kabinetti elävän musiikin säestyksellä. Lauantaina 19.7. on esittelyvuorossa Lontoon monipuolinen musiikkihistoria, ja silloin kuullaan muun brittimusiikin ohella Purcellin ooppera Dido ja Aeneas.

Toinen viikko alkaa musiikilla tsaareille ja myöhemmillekin hallitsijoille. Venäläisestä musiikista siirrytään maanantaina teatterin maailmaan. Silloin esillä ovat mm. Beethovenin harvoin esitetty näyttämömusiikki, jonglööri sekä Pekka Kuusiston yhden miehen yhtye. Pariisin musiikkiperinnettä esitellään tiistaina 22.7. monipuolisesti aina Couperinista Piazzollaan ja Babar-norsuun.

Keskiviikkona kulkee karavaani unkarilaisissa ja romanialaisissa maisemissa. Kuhmossa kuullaan nyt ensimmäisen kerran taiteellista johtajaa myös säveltäjänä, kun Vladimir Mendelssohnin Draculan linna saa kantaesityksensä. Torstaina on vuorossa maalaustaide ja esitetään tietenkin Musorgskin Näyttelykuvia mutta myös harvinaisempia kuvataiteen innoittamia teoksia. Perjantai 25.7. on kirjallisuuden päivä. Ohjelmassa on mm. kantaesityksenä italialaisen Davide Pitisin teos Kalevalan tekstiin. Illan päätteeksi nautitaan keittokirjojen inspiroimaa maukasta musiikkia.

Taiteenlajeista viimeisenä on esillä musiikki. Päätöspäivän ohjelma koostuu länsimaisen musiikin suurimmista mestariteoksista kuten Mozartin klarinettikvintetto ja Beethovenin Appassionata-sonaatti. Koko festivaalin päättää Tapiolan Kamarikuoron, festivaalin taiteilijoiden ja Suomalaisen barokkiorkesterin esittämä mestariteoksista suurin, J.S. Bachin Matteus-passio.

Jo ennen varsinaisen festivaalin alkua kuullaan lauantaina 12.7. Iisalmessa espanjalaisaiheinen konsertti. Kuhmon lisäksi kamarimusiikkia soitetaan festivaalin aikana Vuokatissa sekä festivaalin alla Lentiirassa ja Vartiuksessa. Kevään aikana Kuhmon Kamarimusiikin taiteilijat konsertoivat Joensuussa 23.2., Kuusamossa 11.3. sekä Helsingissä 13. ja 14.3. Helsingin konsertit ovat osa Kainuun laajempaa esittäytymistä pääkaupunkiseudulla vuonna 2014.

Kuhmon Kamarimusiikin vuoden 2014 partneri on OP-Pohjola-ryhmä. Ystävä-tason yhteistyökumppanit ovat Canorama Oy, Eeva-lehti, F-Musiikki Oy, Kainuun Sanomat, Kaisanet Oy, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera, Kuhmo Oy, Loiste Oy, Metsähallitus, No-Pan Auto Oy, Osuuskauppa Maakunta ja VTT. Muut yhteistyökumppanit ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Kuhmon kaupunki ja Ulkoasiainministeriö. Kuhmon Kamarimusiikin vuoden 2014 talousarvio on noin miljoona euroa.

Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 13.-26.7.2014.

www.kuhmofestival.fi