22.07.2022

Kuhmon Kamarimusiikissa ensi kesänä kolme tilausteosta

Kuhmon Kamarimusiikki tarjoaa vuonna 2023 kolme uutta sävellystä. Kamarimusiikki on tilannut Outi Tarkiaiselta teoksen basettiklarinetille ja jousikvartetille. Yhteistyössä Santa Fe Chamber Music Festivalin, Wigmore Hallin ja Elbphilharmonien kanssa on tilattu jousikvartetto Charlotte BrayltaSampo Kasurisen säveltämä ja Aina Bergrothin kirjoittama uusi kamariooppera tuotetaan yhteistyössä Rauma Festivon ja Meidän Festivaalin kanssa. Se saa ensiesityksensä Kuhmossa.

Festivaalin teemana on Juuret ja siivet. Teema liittyy siihen, että Kuhmo on ensi vuonna suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki. Kuhmon Kamarimusiikki järjestetään 9.22.7.2023.

Outi Tarkiainen on noussut viime aikoina yhdeksi kysytyimmistä suomalaisista säveltäjistä. Hänen ensimmäinen oopperansa esitettiin Saksassa ja se vierailee ensi kesänä Savonlinnassa. Charlotte Bray on brittiläinen säveltäjä, jonka teoksia ovat esittäneet mm. London Symphony Orchestra ja London Philharmonic Orchestra.

Kamariooppera Trapped Butterflyn henkilöt ovat Puccinin Madama Butterflysta tuttuja. Nyt Butterflyn poika on aikuinen ja hän yrittää ymmärtää äitinsä ratkaisua. Kahdelle laulajalle ja viisihenkiselle soitinyhtyeelle sävelletyn teoksen nimiroolin laulaa Marjukka Tepponen.

Paluu perinteisiin tunnelmiin

”Olemme kiitollisia ja onnellisia siitä tuesta, millä koko festivaaliyhteisö on ottanut meidät vastaan”, uudet taiteelliset johtajat Minna Pensola ja Antti Tikkanen sanovat. Tunnelma on ollut hyvä, ja ajoittain jopa hurmioitunut perinteiseen tapaan. ”Tästä on inspiroivaa jatkaa kohti ensimmäistä omaa vuotta!”

Kuhmon Kamarimusiikki voitiin vuoden 2020 tauon ja viime kesän supistetun ohjelman jälkeen järjestää normaalin laajuisena. Yleisöä konserteissa kävi tasaisesti, mutta kävijämäärissä ei vielä päästy pandemiaa edeltäneelle tasolle. Määrät eivät kuitenkaan ole vertailukelpoisia, sillä nyt konsertteja oli vähemmän, mutta niissä oli entistä enemmän pitkiä väliajallisia tilaisuuksia.

Myös toiminnanjohtaja Sari Rusanen on tyytyväinen paluusta täysimittaiseen festivaaliin. ”Talous tulee pysymään tasapainossa”, hän toteaa.

Kuhmon Kamarimusiikkia ovat tukeneet avustuksin opetus- ja kulttuuriministeriö, Kuhmon kaupunki ja Suomen Kulttuurirahasto. Festivaalin yritysyhteistyökumppaneita on ollut kahdeksan: OP, F-Musiikki Oy, Kainuun Sanomat, Kuhmo Oy, Kuhmon Kamarimusiikin kannatusyhdistys, Lumme Energia, No-Pan Auto Oy ja Osuuskauppa Maakunta. Jenny ja Antti Wihurin rahaston tuki on kohdistunut kvartettiakatemian toimintaan ja Italian kulttuuri-instituutin Cremona-kvartetin tuomiseen Kuhmoon.

Kuhmon Kamarimusiikin ohjelma ja esiintyjät julkistetaan tammikuussa 2023. Kesän 2022 festivaali jatkuu vielä lauantaihin 23.7. asti.

Kuhmon Kamarimusiikki on Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikin tapahtuma. Festivaali soi Kuhmossa heinäkuussa kahden viikon ajan. Itävaltalaisen Die Festspiele -musiikkilehden mukaan Kuhmon festivaalin vahvuuksia ovat ”siniset järvet, valoisat yöt, kotoisa tunnelma ja ainutlaatuinen musiikki”. Kesällä 2022 kamarimusiikki soi Kuhmossa 52. kerran, 53. festivaali on 9.22.7.2023.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

09.11.2022

Kainuun alueen osuuspankkien ja Kuhmon Kamarimusiikin yhteistyö tiivistyy

Kuhmon Kamarimusiikin pitkäaikainen yhteistyö Osuuspankin kanssa saa kainuulaista syvyyttä: OP Kuhmo, OP Kainuu, OP Ylä-Kainuu ja OP Paltamo ovat solmineet marraskuussa kolmivuotisen yhteistyösopimuksen Kuhmon Kamarimusiikin kanssa. Uusi yhteistyösopimus takaa OP:n jatkavan Kuhmon Kamarimusiikin pääyhteistyökumppanina ja…

Lue lisää

20.10.2022

Juuria ja siipiä Kuhmon Kamarimusiikin talvikonsertissa

Kuhmon Kamarimusiikin kesän 2023 teema on Juuret ja siivet, millä teemalla avataan myös festivaalin talvikonsertti Kuhmon Talvi -tapahtumassa. Kuhmon Talvi ja festivaalin konsertti käynnistävät samalla Kuhmon suomalais-ugrilaisen kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumat. Konsertti soi sunnuntaina 19.2.2023 kello 18…

Lue lisää