13.07.2016

Kuhmon Kamarimusiikin musiikkikurssien entiset ja nykyiset oppilaat vahvasti esillä festivaalikonserteissa

Kuhmon Kamarimusiikin yhteydessä järjestettävät musiikkikurssit kouluttavat tulevaisuuden festivaalitaiteilijoita monin tavoin. Ammattiopiskelijoille tarjotaan mahdollisuuksia näyttää osaamistaan paitsi kurssikonserteissa, myös kamarimusiikin työpajoissa ja Nuoret kamarimuusikot -ohjelmassa.

Kevään ja syksyn 2015 koesoitoissa Nuoriin kamarimuusikoihin haki ennätysmäärä, yli sata nuorta soittajaa, joista suuri osa oli entisiä musiikkikurssilaisia. Tämän kesän festivaalikonserteista lähes jokaisessa kuullaan myös koesoitoissa menestyneitä nuoria.

Myös kamarimusiikkityöpaja saa jatkoa tänä kesänä. Työpajan nuoret muusikot osallistuvat kokeneiden taiteilijoiden rinnalla kamarimusiikkiteosten esittämiseen ja saavat samalla arvokasta kokemusta. Konstantin Boginon johtaman kamarimusiikkityöpajan tuloksia kuullaan keskiviikkona 20.7. Mestarin oppipoika -konsertissa. Ohjelmaan kuuluu Erik Satien ja César Frankin sävellyksiä. Sopraano Miomira Vitas esiintyy Elisabeth von Herzogenbergin ja Germaine Tailleferren sävellyksissä. Työpajaan osallistuu seitsemän kurssilaista.

Kuhmon mestarikursseilla avataan taiteellisen tulkinnan syntyprosesseja myös yleisölle. Vanhojen tuttujen, Konstantin Boginon, Hagai Shahamin ja Danel-kvartetin lisäksi maailman johtaviin oboisteihin lukeutuva Nicholas Daniel pitää monen vuoden tauon jälkeen kaksipäiväisen julkisen mestarikurssin, jossa pureudutaan erityisesti puhallinmusiikin esittämisen haasteisiin.

Musiikkikurssit käynnistyvät  keskiviikkona 13.7. ja jatkuvat perjantaihin 22.7. saakka. Kurssille osallistujat ovat nuoria aktiiviharrastajia ja ammattiopiskelijoita. Opettajina toimivat pääasiallisesti festivaalitaiteilijat. Kursseilla opiskellaan yksityis- ja yhtyetunneilla sekä työpajoissa, joissa oppilaat valmistavat teoksia soittaen yhdessä opettajansa kanssa.

Musiikkikurssilaisia on tänä kesänä 85. Kurssin taiteellinen taso on tänäkin vuonna korkea. Suomalaisia kurssilla on 76, joista kuhmolaisia 12. Ulkomaisia kurssilaisia on 16. Kurssilaisten jakauma maittain on seuraava: Japani ja Ranska neljä, Saksa ja USA kaksi ja yksi seuraavista maista: Belgia, Sveitsi, Hollanti ja Venäjä.

Kuhmon musiikkikurssit tekevät yhteistyötä Metsähallituksen ja Kaisanet Oy:n kanssa, joista molemmat ovat myöntäneet stipendin Kuhmon musiikkikurssilaisille. Metsähallituksen stipendin sai viulisti Mari Lee ja Kaisanet Oy:n stipendin pianisti Kristina Annamukhamedova.

Erityisen lahjakkaalle ja ansioituneelle instrumentalistille tai yhtyeelle jaetaan musiikkikurssien lopussa Oleg Kagan -muistorahaston 1000 euron stipendi. Stipendi julkistetaan 22.7. klo 12.30 pidettävän kurssin päätöskonsertin yhteydessä sekä musiikkikurssien nettisivuilla.

Yleisölle avoimet, pääsymaksuttomat mestarikurssit ovat:

  • Konstantin Bogino, piano 12.−21.7., Kontion koulu, matala rakennus, luokka 8
  • Danel-kvartetti, kamarimusiikki 13.−22.7., Paloasema
  • Nicholas Daniel, oboe, 15.−16.7., Kuhmo-talo, Pajakka-sali
  • Hagai Shaham, viulu 17.−22.7., Kontion koulu, matala rakennus, luokka 3

Tarkemmat opetusajat ja kurssilaisten ohjelmisto löytyvät opetusluokkien ovessa olevasta aikataulusta, Kuhmo-talon ilmoitustaululta sekä Kamarimusiikkikeskuksen Amati -kahvilasta.

Kuhmon musiikkikurssien oppilaskonsertit alkavat perjantaina 15.7. ja ne pidetään maanantain 18.7. konserttia lukuun ottamatta Kontion koululla. Konserttiajankohdat ovat:

15.7. klo 12.30

16.7. klo 12.15

17.7. klo 12.30

18.7. klo 12.30 Kuhmo-talo

19.7. klo 12.15

19.7. klo 22.45

20.7. klo 12.15

21.7. klo 12.30

22.7. klo 12.30