10.02.2014

Kuhmon Kamarimusiikin karavaani kulkee kohden kesää

Kuhmon Kamarimusiikki soi keväällä useassa konsertissa: helmikuussa Joensuussa sekä maaliskuussa Kuusamossa, Helsingissä ja Kuhmossa.

Joensuun konsertti sunnuntaina 23.2. on osa Joensuun musiikkitalvi -tapahtumaa. Konsertti kulkee nimellä ”Kuhmon Kamarimusiikin kaikuja” ja siinä kuullaan Johannes Brahmsin Sonatensatz viululle ja pianolle sekä pianokvartetto nro 1 ja Franz Schubertin pianotrio Es-duuri. Konsertissa esiintyvät Valeria Resjan, piano, Siljamari Heikinheimo, viulu, Vladimir Mendelssohn, alttoviulu, ja Joona Pulkkinen, sello.

Maaliskuussa ”Kuhmon Kamarimusiikin karavaani” -teemalla matkataan 11.3. Kuusamoon ja sieltä 13. ja 14.3. Helsingin konsertteihin. Karavaanin ohjelmassa kuullaan Georg Philipp Telemannin Trio ”Mustalaissonaatti”, Franz Schubertin sovitus Wenzel Matiegan Nokturnista, Bela Bartókin Romanialaisia kansantansseja sekä Johannes Brahmsin Hymni suuren Joachimin ylistykseksi A-duuri ja pianokvartetto nro 1.  Konserteissa esiintyvät viulistit Siljamari Heikinheimo ja Priya Mitchell sekä Vladimir Mendelssohn, alttoviulu, Joona Pulkkinen, sello, Janne Thomsen, huilu, Alberto Mesirca, kitara, ja Tuomo Matero, kontrabasso.

Kuusamon konsertti soi Kuusamotalossa. Konsertin varsinainen järjestäjä on Kuusamon kaupungin kasvatus- ja sivistystoimi. Yhteistyö on jatkoa viime keväältä, jolloin festivaali vieraili ensimmäisen kerran Kuusamossa.

Helsingin konsertit ovat osa Kainuun laajempaa esittäytymistä pääkaupunkiseudulla vuonna 2014. Kainuun Kulttuurin Kevät ajoittuu maalis-huhtikuulle, Kainutlaatuista maakuntajuhlaa vietetään 13.─15. kesäkuuta Senaatintorilla ja syyskuun alussa on Made in Kainuu -elinkeinotapahtuma. Helsingin kaupungintalon konsertti 13.3. avaa koko Kainuu Helsingissä -vuoden ja Kainuun Kulttuurin Kevät -kuukauden. Konsertti on kutsuvierastilaisuus ja se järjestetään yhteistyössä Kainuun Liiton kanssa.

Taidemuseo Villa Gyllenbergin konsertissa 14.3. kamarimusiikki yhdistyy kuvataiteeseen. Konserttivierailla on mahdollisuus tutustua ennen konserttia ja sen väliajalla museossa olevaan taidenäyttelyyn. Kevään erikoisnäyttelynä on ”Helmiä – Kokoelma Wulff”. Teokset ovat kauppaneuvos Einar Wulffin taidekokoelmasta, joka viimeksi ollut esillä 60 vuotta sitten. Näyttelyssä nähdään suomalaisia maalauksia 1850-luvulta 1940-luvulle asti.  Maalauksia on mm. Albert Edelfeltiltä, Akseli Gallen-Kallelalta, Pekka Haloselta, Jalmari Ruokokoskelta, Tyko Salliselta, Helene Schjerfbeckiltä, Ellen Thesleffiltä ja Maria Wiikiltä. Konsertin yhteydessä voi tutustua myös Villa Gyllenbergissä pysyvästi esillä olevaan Ane ja Signe Gyllenbergin taidekokoelmaan.

Maaliskuun 21.−23. päivinä Kuhmon Kamarimusiikki on mukana Kuhmossa järjestettävässä Ihminen ja Kosmos -tapahtumassa sen musiikkiohjelman osalta. Tällä kertaa tapahtuman muusikkovieraiksi tulee joukko Suomalaisen Barokkiorkesterin soittajia. Mukana ovat Antti Tikkanen, Anne Pekkala, Hanna Haapamäki, Pauliina Fred, Jaakko Luoma, Mikko Perkola, Petteri Pitko ja Jarmo Julkunen. Konserteissa ja musiikkituokioissa kuullaan teoksia Bachista Tiensuuhun.

Ihminen ja Kosmos järjestetään tänä vuonna 19. kerran teemalla ”Kohti täydellistä”. Tapahtumassa tieteen ja taiteen edustajat alustavat kukin omista näkökulmistaan vuoden teemasta, minkä jälkeen avataan avoin keskustelu yleisön kanssa. Alustajiksi ovat tulossa mm. elokuvaohjaaja Markku Pölönen, Isä Andreas Valamon luostarista, sisustusarkkitehti Kaarle Holmberg, viulisti Antti Tikkanen sekä akatemiaprofessori Tuija Pulkkinen ja professori Pirita Seitamaa-Hakkarainen Helsingin yliopistosta. Pulkkinen on sukupuolentutkimuksen  asiantuntija ja Seitamaa-Hakkarainen käsityötieteen koulutuksen johtaja.  Alustuksien ja keskustelujen lomassa nautitaan musiikista. Tapahtuman järjestäjä on Pro Kuhmo Oy yhteistyökumppaneinaan Suomen Akatemia ja Kuhmon Kamarimusiikki.

Kevään konserttien myötä Kuhmon Kamarimusiikki matkaa kohden 45. kesän festivaalia. Kamarimusiikki soi Kuhmossa 13.─26. heinäkuuta teemalla ”seitsemän kaupunkia, seitsemän taidetta”.

Kuhmon Kamarimusiikin kevätkiertuetoimintaa tukee OP-Pohjola-ryhmä.

www.kuhmofestival.fi