15.06.2015

Kuhmon Hilpeä heinäkuu – koko perheen kesäjuhla!

Kesä Kuhmossa on lastattu auringolla, kesä on lastattu sateella, kesä on lastattu linnunlaululla, hyttysillä, valolla, hienolla hämärällä.  Kesä on lastattu kukoistavalla luonnolla, retkillä, sukulaisvierailuilla ja lomalla.

Kuhmon kesä on jo yhdeksättä kertaa lastattu kaikella tällä ja lisäksi HILPEÄLLÄ HEINÄKUULLA, lasten ja lapsiperheiden omalla kulttuuri- ja toimintatapahtumalla.  Lasten Kuhmon latauksena on vaikka kuinka monta kiintoisaa tilaisuutta – on touhua, tanssia, musiikkia, seikkailua – melkein mitä vaan.

Tätä on luvassa jälleen kesän 2015 Hilpeässä heinäkuussa.  Lasten Kuhmo – Hilpeä heinäkuu järjestetään Kuhmossa yhdeksättä kertaa ajalla 30.6.−31.7. ja sen ohjelmassa on yli 70 tasokasta kulttuuri- ja luonto-ohjelmaa lapsille, perheille ja kaikille lapsenmielisille. Hilpeän heinäkuun perustajat ja päätoimijat Juminkeko, Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamari­musiikki, Kuhmo-talo ja Luontokeskus Petola ovat saaneet yhteiseen Lasten Kuhmo -rinkiin 10 yhteistyökumppania.  Mukana tänä vuonna ovat Hotelli Kainuu, Kainuun Pirtti Oy, Kuhmolainen yleisurheilu­cup, Kuhmolaisen Tanssin Ystävät ry, Kuhmon kaupunginkirjasto, Kuntosali Syke Plus, Lentiiran kyläyhdistys ry sekä Tuupalan museo ja Talvisotamuseo.  Yhdessä toimijat ovat luoneet 32 päivää kestävän ohjelma­kokonaisuuden.  Ohjelma sisältää musiikkia, käsillä tekemistä, liikuntaa, luontoelämyksiä, runoja ja näyttelykierroksia.

Musiikkisisällöstä vastaavat Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki sekä Kuhmo-talo. Sommelo tarjoaa tietysti kansanmusiikkikonsertteja heti kuun aluksi, mm. 3.7. aina iloisen Näppäripelimannien suuren konsertin.  Kuhmon Kamarimusiikin herkut ovat klassista musiikkia: lasten­konsertissa kuullaan musiikkisatu Pekka ja susi 19.7. ja musiikkikurssien oppilaiden hienoja konsertteja useana päivänä.  Kannattaa muistaa myös Sommelon lapsille ja nuorille suunnatut kurssit!  Kuhmo-talon kesämuusikot tarjoavat klassista musiikkia sekä myös kansanmusiikkia ja viihdettä omissa kahvikonserteissaan 10.7. asti päivittäin.  Kesämuusikoitten suuri lasten­konsertti 30.6. saa lisäkseen tänäkin vuonna pienille lapsille suunnatun konsertin 5.7.

Käsillä tekemisen iloja tarjoaa Kainuun Pirtti.  Kainuun Pirtin taitopajoissa (15. ja 22.7.) puuhataan monenlaisten materiaalien parissa ja jokainen saa tasolleen ja taipumuksilleen sopivaa opastusta käsitöissä.

Luontoon voi tänä kesänä tutustua Luontokeskus Petolan näyttelykierroksilla, joissa ollaan useaan kertaan eri petojen jäljillä, ohjatusti ja turvallisessa näyttely-ympäristössä. Ehkäpä tässä yhteydessä voidaan mainita myös koko heinäkuun Kamarimusiikkikeskuksen galleriassa esillä oleva Pekka ja susi –näyttely, jossa on esillä musiikkisadun innoittamia oppilastöitä.

Iloa liikkumisesta saa Kuhmolainen yleisurheilucupissa 23.7., Kuhmolaisen Tanssin Ystävien tanssi­kurssilla, Kuntosali Syke Plussan kolmiottelussa 28.7. sekä Lentiiran kyläyhdistyksen piha­olympialaisissa 11.7.  Yleisurheilukisoissa voi juosta kilpaa tai hypätä pituutta ja tanssi­kurssilla opetella monia nykytanssin lajeja.  Tanssikurssin loppunäytös antaa mahdollisuuden ihailla kursseilla opittua.  Pelailua sisätiloissa tarjoaa tänä kesänä Hotelli Kainuu.

Kalevala-tietouden levittämisestä vastaa Juminkeko. Lähes päivittäin on tarjolla jokin multimedia­esitys tai muita toimintoja kalevalaisesta maailmasta, askartelua ja leikkejä. Aina on mahdollisuus tutustua myös talon näyttelyihin ja kirjoihin.

Kuhmon kirjasto tarjoaa Loru puun oksille -näyttelyn ohella Kuhmon Helkanuorten tarina­tuokion 15.7.  Myös museot avaavat ovensa erikoisilla lastenkierroksilla: Tuupalan talomuseoon tutustutaan Pikkupiian retkillä ja Talvisotamuseoon Pikkulotan kierroksilla.

Tämä kaikki on tarjolla Hilpeässä heinäkuussa kesällä 2015. Hilpeä heinäkuu avataan jo 30.6. klo 18 Kuhmo-talolla pidettävällä kesämuusikoiden suurella lastenkonsertilla.

Hilpeän heinäkuun ideana on osoittaa kaikille lasten ja nuorten parissa toimiville tasokkaan kulttuuritarjonnan ja luontoelämysten merkitys myönteisen kasvun ja kehittymisen kannalta. Tapahtumien toivotaan keräävän yleisöä yli sukupolvirajojen, sillä yhdessä koetut hauskat tai ajatusta herättävät hetket kantavat miellyttävinä muistoina pitkälle tulevaisuuteen.

Valtaosin tilaisuudet ovat maksuttomia, mutta joihinkin liittyy pääsylippu, osallistumismaksu tai ilmoittautuminen. Näistä löydätte lisätietoja esitteestä tai verkkosivuiltamme.

Tapahtuman markkinointia ovat tukeneet Kuhmon Osuuspankki ja Paikallislehti Kuhmolainen.

Hilpeän heinäkuun esite on ilmestynyt ja sen graafisesta suunnittelusta on jälleen vastannut Klaus von Matt.

Lisätietoja myös kotisivuilta
www.lastenkuhmo.fi