03.07.2023

Kuhmon 53. Kamarimusiikin ensimmäiset sävelet kuullaan vajaan viikon kuluttua

Kuhmon Kamarimusiikki 9.–22.7.2023

Suomen vanhin ja kävijämäärältään suurin kamarimusiikin tapahtuma Kuhmon Kamarimusiikki käynnistyy tulevana sunnuntaina 9.7. Odotetun kaksiviikkoisen festivaalin aikana kuullaan 60 konserttia yli sadan kotimaisen ja kansainvälisen huippumuusikon esittämänä.

Kesän teemana on Juuret ja siivet. Tämän aihion taiteelliset johtajat Minna Pensola ja Antti Tikkanen löysivät erään viime vuoden konsertin nimestä. ”Mitä pidemmälle etenimme kesän suunnittelussa, sitä voimakkaammin tunsimme tämän sanaparin voiman visioimassamme kokonaisuudessa”, he kertovat. ”Sattumalta oli myös sormensa pelissä, kun teeman valittuamme kuulimme Kuhmon kaupungin nimityksestä vuoden 2023 suomalais-ugrilaiseksi kulttuuripääkaupungiksi.”

Juurien kautta Pensola ja Tikkanen kunnioittavat ohjelmistossa festivaalin ja koko kamarimusiikkigenren omaa historiaa, siipien kautta he kuljettavat tapahtumaa täysin uusiin tuuliin. ”Tämän kesän ohjelma on kuin peilitalo, jossa katse ja korvat tarkentuvat väistämättä moneen suuntaan lähes samanaikaisesti”, kertovat Pensola ja Tikkanen.

Omat suomalais-ugrilaiset juuret näkyvät ohjelmistossa mm. Ilona Korhosen runolauluesityksissä, kansanmuusikko Vilma Jään lauluyhtyeen konsertissa sekä suomalaisten säveltäjien teoksissa Helvi Leiviskästä Olli Mustoseen ja Outi Tarkiaiseen. Muiden suomalais-ugrilaisten kansojen osalta ohjelmistoon on otettu kansanmusiikista innoituksensa saanutta musiikkia. Esimerkkeinä ovat Viro ja Unkari, joiden kansanmusiikki on elimellinen osa Bartókin tai Kodályn tuotantoa, mutta vaikutti voimakkaasti myös esimerkiksi Haydnin ja Brahmsin teoksiin. Taiteelliset johtajat ovat halunneet laajentaa ajatusta myös muuhun kamarimusiikkiin ohjelmoimalla runsaasti muita teoksia, joiden materiaali on inspiroitunut eri alueiden kansanmusiikista. Esimerkkinä näistä sävellyksistä on Amy Beachin jousikvartetto, joka on saanut innoituksensa Alaskan inuiittien kansansävelmistä.

Festivaali on Pensolan ja Tikkasen ensimmäinen täysin Kuhmolle itse suunnittelema. ”Tärkeä tukirihmasto ensimmäiselle itse suunnittelemallemme ohjelmalle on myös festivaalin yli puolivuosisatainen historia, sen omat juuret ja tänäkin päivänä näkyvä (ja kuuluva!) versoava elinvoimaisuus. Tämän kasvuston turvin siipien levittely on ollut innostavaa ja niiden kantokyky kutsuva heti ensimmäisistä lentoyrityksistä lähtien. Siipiemme kärkiväli ulottuu laajalle ja niiden alle mahtuu arvaamattomia yhteyksiä laidoilta ytimeen ja takaisin”, kertovat he festivaalin ohjelmakirjassa.

Yli 200 teosta, neljä tilaussävellystä

Kuhmon Kamarimusiikissa kuullaan yli 200 teosta. Niiden joukossa on neljä tilaussävellystä.

Sampo Kasurisen säveltämä ja Aina Bergrothin kirjoittama Trapped Butterfly -kamariooppera koetaan heti festivaalin ensimmäisenä päivänä sunnuntaina 9.7. Se kertoo Madama Butterflyn tarinaa uudesta näkökulmasta. Teos on yhteistilaus Rauma Festivon, Meidän Festivaalin ja Kuhmon Kamarimusiikin kesken.

Torstaina 13.7. esitetään englantilaisen Charlotte Brayn teos Ungrievable Lives, joka on Kuhmon Kamarimusiikin, Wigmore Hallin, Elbphilharmonien ja Santa Fe Chamber Music Festivalin yhteistilaus. Teos kuullaan nyt ensimmäistä kertaa Suomessa.

Outi Tarkiaiselta kuullaan kaksi tilausteosta. Maanantaina 17.7. saa kantaesityksensä Tarkiaisen teos Judith Shakespearen tappio. Se pohjautuu aariaan Tarkiaisen 2022 kantaesityksensä saaneesta oopperasta A Room of One’s Own. Tiistaina 18.7. puolestaan on vuorossa Tarkiaisen kvintetto The Seasons of Love klarinetille ja jousikvartetille.

Ohjelmassa on myös perinteisiä kamarimusiikkiteoksia Brahmsilta, Beethovenilta, Schubertilta ja muilta klassikoilta. Joka vuosi kuultavaa Forelli-kvintettoakaan ei ole unohdettu, se kuullaan torstaina 20.7. Tällä kertaa klassikot on mahdollista kuulla uudessa valossa, sillä ne saavat rinnalleen nykysäveltäjien teoksia.

Yli 100 taiteilijaa

Taiteilijoita festivaalilla esiintyy yli 100. Kuhmoon ovat tulossa mm. yleisön suosikkiyhtyeet Kamus-, Meta4- ja Danel-kvartetit sekä Storioni-trio. Tuttujen taiteilijoiden joukossa ovat mm. pianistit Heini Kärkkäinen, Olli Mustonen ja Iiro Rantala, viulistit John Storgårds, Sergey Malov, Daniel Rowland ja Elina Vähälä, alttoviulisti Yuval Gotlibovich, sellistit Tuomas Lehto ja Senja Rummukainen, huilisti Janne Thomsen, klarinetistit Lauri Sallinen ja Christoffer Sundqvist ja laulajat Tuuli Lindeberg, Mari Palo, Virpi Räisänen ja Marjukka Tepponen. Uusia tuttavuuksia ovat mm. Castalian-jousikvartetti, barokkiyhtye Scherzi Musicali, nokkahuilisti Erik Bosgraaf ja pianisti Silke Avenhaus.

Tammikuun ennakkoesitteen julkistamisen jälkeen on tapahtunut muutama esiintyjävaihdos, mitkä muutokset on jo päivitetty festivaalin kotisivulle.  Viulusti Vanessa Szigetin tilalla soittaa viulisti Linda Suolahti, sellisti Maja Bogdanovićin tilalla Anna Westerlund ja pianisti Sonja Fräkin tilalla Fanny Söderström.

Kaikkiaan Kuhmossa vierailee festivaalin aikana 11 säveltäjävierasta. Kasurisen, Brayn ja Tarkiaisen lisäksi paikalla ovat säveltäjät Osmo Tapio Räihälä, Rosita Piritore, Krishna Nagaraja, Marzi Nyman, Iiro Rantala, Olli Mustonen, Laura Hynninen ja Vilma Jää.

Osmo Tapio Räihälän uusi tehtävä festivaalilla on ohjelmien esittely aamun Musiikin ytimessä -tilaisuuksissa. Rosita Piritore voitti Italiassa syksyllä 2022 ensimmäisen Vladimir Mendelssohnin nimeä kantavan sävellyskilpailun. Hänen teoksensa Quartetto d’archi kuullaan Suomen ensiesityksenä perjantaina 14.7. Krishna Nagaraja, Marzi Nyman, Iiro Rantala, Olli Mustonen, Laura Hynninen ja Vilma Jää esittävät sekä omia että muiden säveltäjien teoksia.

Järjestelyt loppusuoralla

”Kuhmon Kamarimusiikin järjestelyt ovat kiivaimmillaan”, kertoo festivaalin toiminnanjohtaja Sari Rusanen. ”Jokaisella taiteilijalla on maja- ja harjoituspaikka, harjoitusaikataulut ovat valmiit, henkilökunta on kasassa, lupa-asiat ovat kunnossa, jne. Yksityiskohtia on paljon, mutta jokainen palapelin palanen alkaa asettua paikoilleen”, hän tarkentaa.

Festivaalin lipunmyynti on ollut vilkasta. Lippuja on myyty jo yli 300.000 euron arvosta. Kysytyimpiä konsertteja ovat olleet konsertit Matti ”Esa Pasa” Salminen, basson paluu juurille (konsertti nro 28), Onko paikalla lääkäriä? (nro 23), Somewhere (nro 16), Uranaisia (37) sekä Terve Ukraina! (nro 9). Mikään konsertti ei ole loppuunmyyty vaan kaikkiin löytyy vielä lippuja. Lippuja on myyty tasaisesti koko kahden viikon ajalle.

Tukijat

Festivaalin budjetti vuodelle 2023 on 910 000 euroa. Lipputuloja osuus budjetista on yli 50 %. Festivaalia tukevat avustuksin opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Kuhmon kaupunki. Suomen Kulttuurirahastolta on saatu tuki sävellystilaisuuksiin.

Yritysyhteistyön kumppaneita ovat partnerit ja ystävät. Vuoden 2023 uusia partnereita ovat OP Kuhmo, OP Kainuu, OP Ylä-Kainuu, OP Paltamo. Ystävä-tason yhteistyökumppaneita ovat F-Musiikki Oy, Kainuun Sanomat, Kouta Media, Kuhmo Oy, Lumme Energia, No-Pan Auto Oy, ja Osuuskauppa Maakunta.

Tervetuloa!

”Varaa paikkasi Kuhmon upeisiin konserttipaikkoihin, jätä älypuhelin narikkaan ja anna musiikin viedä!” kehottavat festivaalijohtajat. Liput konsertteihin ovat ostettavissa ennakkoon kaupungintalolla olevasta lipputoimistosta sekä tuntia ennen kultakin konserttipaikalta.

Ohjelma ja taiteilijat: www.kuhmofestival.fi

Festivaalin sivuille