11.07.2011

Kuhmo aloitti planeettojen musiikilla

Kuhmon perinteikäs kamarimusiikkijuhla käynnistyi sunnuntaina mittavalla kolmeen osaan ja kahteen paikkaan jakautuneella konsertilla, jossa soi planeettojen musiikki. Gustav Mahlerin Maan lauluun huipentunut ilta aloitti kahden viikon, 75 tilaisuuden ja 140 kansainvälisen ja suomalaisen huippumuusikon festivaalin. Mukana on myös maineikkaita yhtyeitä kuten Borodin-kvartetti, Danel-kvartetti, Meta4 ja UMO. Kuhmon Kamarimusiikki päättyy lauantaina 23.7. konsertteihin, joiden teemana on maailmankylä.

Kuhmossa matkataan kahden viikon aikana idän pikajunassa ja sen sivuraiteillakin, soitellaan sielun kieliä, tutustutaan oppilaisiin ja opettajiin, koetaan intohimoa, liikutaan ajassa, unelmoidaan, soitetaan latinalaisittain, katsotaan musiikillisia maalauksia ja leikitellään. Ensimmäisestä viimeiseen nuottiin asti kattavana aiheena on musiikin suuri metamorfoosi, lainausten, opetusten ja vaikutteiden historia.

Vladimir Mendelssohnin laatimassa ohjelmassa on tuttuja klassikkoja ja yllättäviä valintoja. Kuhmossa kuullaan joka kesä myös kantaesityksiä. Tällä kertaa uutena tilausteoksena on Jukka Tiensuun säveltämä osa J.S. Bachin kolmanteen Brandenburgilaiseen konserttoon.

Vuonna 1970 perustettu festivaali järjestetään nyt jo 42. kerran. Omaleimaisen välittömästä ilmapiiristään tunnettu Kuhmon Kamarimusiikki on jo pitkään ollut kävijämäärältään Suomen suurin kamarimusiikkijuhla. Ennakkomyynti on tänäkin vuonna sujunut hyvin ja lippuja on myyty tasaisesti kaikkiin konsertteihin. Festivaalin alkaessa lippuja on vielä saatavissa kaikkiin tilaisuuksiin. Viime vuonna konserttikäyntejä kirjattiin 36 000 ja tänä vuonna ennakoidaan päästävän samaan tavoitteeseen.

Festivaalin budjetti on tänä vuonna 990.000 euroa. Lipputulojen osuus Kamarimusiikin tuloista on puolet, toinen puoli budjetista tulee Opetusministeriöltä, Kuhmon kaupungilta ja sponsoreilta. Festivaaliorganisaatiossa on mukana tänä vuonna yli 300 ihmistä, joista suurin osa on talkoolaisia.

Kuhmon Kamarimusiikin yhteydessä järjestetään perinteiset musiikkikurssit, joiden taiteellinen johtaja on Junio Kimanen. Juhlien ajan Kuhmo-talossa on myös näyttely, jossa on Esa Riipan grafiikkaa sekä Vesa Varrelan lasiteoksia.

Festivaalin yhteistyökumppanit ovat vuonna 2011 OP-Pohjola-ryhmä partnerina ja ystävä-yrityksinä Canorama Oy, E.ON, ET-lehti, F-Musiikki Oy, Kainuun Sanomat Oy, Kaisanet Oy, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera, Kuhmo Oy, Osuuskauppa Maakunta, Toyota Auto Finland Oy, UPM ja VTT. Lisäksi toimintaa avustavat Opetusministeriö, Kuhmon kaupunki ja Ulkoasiainministeriö.

http://www.kuhmofestival.fi