14.04.2020

Korsoholman Musiikkijuhlat: tervetuloa mukaan striimattuun musiikin ja runon iltaan 15.4. klo 19.00

Vaasan kaupungintalolle aikaisemmin suunniteltu kamarikonsertti esitetään suoratoistona Tukholmasta 15.4. klo 19.00. Striimaus tehdään Tukholman Konserttitalon Grünewaldsalista. Taiteellinen johtaja, viulisti Cecilia Zilliacus, sellisti Kati Raitinen ja pianisti Bengt Forsberg soittavat kuuntelijoille Vaasassa, Mustasaaressa ja muualla Suomessa virtuaalisesti. Miriam Forsberg lausuu runoja musiikin kera. Linkki lähetykseen löytyy myös kotisivullamme www.korsholmmusicfestival.fi ja Facebook-sivuillamme https://www.facebook.com/korsholmmusicfestival/. Lähetyksen pääsee näkemään ja kuulemaan myös Tukholman konserttitalon omilla sivuilla osoitteessa konserthuset.se.

Tervetuloa mukaan Musiikin ja runon iltaan 15.4. klo 19.00! https://www.konserthuset.se/om-oss/var-verksamhet/konserthuset-pa-natet/musik-poesi-livesandning/

 

Konsertin tiedot

Kyseessä on livekonsertti Tukholman Konserttitalon konserttisarjan ”Äntligen Måndag” ja Korsholman Musiikkijuhlien yhteistyötuotanto. Konsertti lähetetään livenä Grünewald-salista 15.4. klo 19.00 Suomen aikaan. Konsertti avaa virtuaalisesti Korsholman Musiikkijulien kesän festivaaliteemaa kolmen muusikoiden ja näyttelijän avulla. Taiteellinen johtaja, viulisti Cecilia Zilliacus, sellisti Kati Raitinen ja pianisti Bengt Forsberg ovat tehneet yhteistyötä jo monta vuotta, ja tässä konsertissa näyttelijä Miriam Forsberg liittyy joukkoon. Hän tulee lausumaan teosten välissä Edith Södergranin ja Harriet Löwenhjelmin runoja sekä 20-luvun Dada-taidemuotoa. Ohjelmisto on rikas sekoitus uutta ja vanhaa musiikkia sekä tänä vuonna juhlivaa Beethovenia, jolta kuullaan trio nimeltään Arkkiherttua. Beethoven ja 20-luvun musiikkia on ensi kesän festivaaliteema.

 

Ohjlema

Marcelle de Manziarly: Pianotrio fiss-molli

Grave, rude, sans lenteur

Rapide

Sans trop de lenteur

Rude, assez vite

Marcelle de Manziarly (1899-1989) syntyi Venäjän Harkovassa (nykyisessä Ukrainassa), mutta varttui Ranskassa ja aloitti sävellysopinnot kaksitoistavuotiaana Nadia Boulangerin johdolla. Pianotrio vuodelta 1921 on raikas nuoruudentyö ja siinä lienee Stravinskyn vaikutusta.

 

Lera Auerbach: Lonely Suite “Ballet for a Lonely Violinist” op 70

Dancing with Oneself

Boredom

No Escape

Imaginary Dialogue

Worrisome Thought

Question

Monitaitoinen, venäjällä syntynyt säveltäjä ja pianisti Lera Auerbach (s. 1973) on asunut ja toiminut USAssa teini-iästä lähtien. Lonely Suite sävellettiin vuonna 2002, ja on omistettu viulisti Vadim Gluzmanille. Jokainen kuudesta lyhyestä osasta edustaa yksinäisyyden erilaisia puolia.

 

Anna Clyne: Rest These Hands, versio sellolle

Englantilainen säveltäjä Anna Clyne (s. 1980) asuu ja toimii nykyään USAssa. Teos Rest These Hands on yksi osa isompaa teosta, The Violin. Nimi Rest These Hands (2009) on rivi Anna Clynen äidin Colleenin runosta, jonka hän kirjoitti viimeisenä elinvuotenaan. Tämän version soolosellolle Kati Raitinen esitti vuonna 2015 Tukholman Konserttitalossa.

 

Ludwig van Beethoven Pianotrio B-duuri “Arkkiherttua” op 97

Allegro moderato

Scherzo: Allegro

Andante cantabile, ma però con moto –

Allegro moderato

Ludwig van Beethovenin (1770–1827) tärkeimpiin tukijoihin Wienissä kuului arkkiherttua Rudolf, joka oli keisari Leopold II:n nuorin poika ja teini-iässä Beethovenin piano-oppilas. Lukuisat Beethovenin keski- ja myöhäiskauden teokset on omistettu Rudolfille, niin myös tämäArkkiherttua-niminen pianotrio, jolla on sinfonisia ulottuvuuksia. Jo pahasta kuuroudesta kärsinyt Beethoven soitti itse tuossa esityksessä vuonna 1814, ja se jäi hänen viimeiseksi julkiseksi esiintymisekseen pianistina.

 

— Cecilia Zilliacus, on Korsholman Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja ja Ruotsin menestyksellisempiä viulisteja. Hän on aktiivinen solisti ja kamarimuusikko. Oman jousitrionsa ZPR:n kanssa hän on johtanut konserttisarjaa Äntligen Måndag Tukholman konserttitalossa jo 10 vuotta. Hän on myös esiintynyt useampien Pohjolan sinfoniaorkestereiden kanssa solistina ja on saanut useampia Grammy-palkintoja.

Kati Raitinen on Kuninkaallisen Hovikappelin soolosellisti ja jousitrion ZPR:n jäsen. Hän on myös esiintynyt solistina monien Ruotsin orkestereiden kanssa. Vuonna 2019 hän julkaisi oman soololevynsä The World Is (Y)ours.

Bengt Forsberg on yksi Ruotsin johtavista pianotaiteilijoista ja erityisen kysytty resitaalisäestäjänä. Hän on muun muassa tehnyt menestyksekästä yhteistyötä mezzosopraano Anne Sofie von Otterin kanssa. Forsberg on tullut tunnetuksi laajasta ohjelmistostaan, levytyksistään ja suuresta mielenkiinnostaan unohdettuun musiikkiin.

Miriam Forsberg, lausuja, toimii näyttelijänä, ja on tehnyt työtä muun muassa Riksteaternin, Teater Oberinin ja Estrad Norrin kanssa. Hän on tehnyt performansseja sekä ohjannut musiikkiteatteria Oslossa.