31.07.2015

Korsholman Musiikkijuhlilla viikonloppuna useita erikoistilaisuuksia

Korsholman Musiikkijuhlat ovat alkaneet erinomaisissa tunnelmissa. Yleisöä on kolmessa ensimmäisessä tapahtumassa ollut kiitettävästi ja konserttien taso on ollut erittäin korkea. Tästä on enää vaikea ylittää, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Henri Sigfridsson, mutta sanoo odottavansa tulevia konsertteja innolla.

Viikonloppu vilskettä täynnä Korsholman Musiikkijuhlilla

Viikonloppu on täynnä erikoistilaisuuksia Korsholman Musiikkijuhlilla. Lauantaina tehdään perinteinen konserttiretki UNESCOn maailmanperintökohteeseen Merenkurkkuun. Baptistikirkossa kuullaan klo 18 amerikkalaisen jousikvartettokirjallisuuden mielenkiintoisimpia teoksia. Myöhemmin lauantai-iltana klo 19 Ritzissä sukelletaan vielä tangon pyörteisiin Tanguedia Quintetin konsertissa. Sunnuntaina klo 15 (kons. 13) konserttipaikka on vaihtunut ja Jepuan nuoriso-orkesteri esiintyy Vanhan Vaasan raunioiden sijasta Vaasan keskustan Ritzissä. Fredrik Sundell johtaa ja solisteina toimivat Markus Lytts, Daniel Lindström ja Jennie Storbacka. Myöhemmin sunnuntai-iltapäivänä klo 17 palataan normaaliin konserttietikettiin Koivulahden kirkossa, jossa esiintyy tanskalainen Carl Nielsen -puhallinkvintetti. Festivaalin sunnuntai-ilta jatkuu Vöyrin kirkossa laulukonsertilla ja ilta päättyy Vaasan Ortodoksisessa kirkossa The Cipriano Projectin konsertilla.

Festivaalimaanantai alkaa mestarikurssikonsertilla klo 13 Vaasan Kuula-opiston Toivo Kuula -salissa. Klo 15 kuullaan festivaalikahvila Kaffehuset Augustissa muusikoiden mietteitä kantaesityksen alla ja klo 19 Vaasan kaupungintalon salissa kuullaan täysin amerikkalaiselle musiikille omistettu konsertti, jossa myös kantaesitetään vuoden säveltäjävieraan Matthew Whittallin tuore tilaustyö, Devil’s Gate. Rastrelli Cello Quartet esiintyy illan päätteeksi kaupungintalon kauniissa portaikossa rock-henkisellä ohjelmalla.

 

LAUANTAI: Amerikkalaispioneereja Suolaamossa

Lauantaina klo 11 alkaa Musiikkijuhlien päiväretki UNESCOn maailmanperintöalueelle Vaasan kaupungintalolta. Aluksi kuljetaan bussilla Raippaluodon Café Arkeniin, jossa on tarjolla perinteinen saaristolaislounas. Retki jatkuu Björköbyn Svedjehamniin, jonka Suolaamossa kuullaan klo 14 konsertti täynnä eri musiikin lajien uranuurtajia. Konsertti alkaa John Cagen kuuluisalla 4’33’’ -kappaleella ja Cagelta kuullaan myös varhaisempi rytmi-ilotulitus Living Room Music, jonka esittävät eri soittimilla ja käteen osuvilla esineillä Henri ja Akiko Sigfridsson, Arttu Takalo ja Niko Kumpuvaara. Ennen väliaikaa harmonikansoittaja Kumpuvaara esittää myös vuoden säveltäjävieraan, kanadalaissyntyisen Matthew Whittallin meditatiivisen being the pine tree -teoksen. Väliajan jälkeen Takalo ja Kumpuvaara laittavat rock- ja jazzvaihteen päälle ja esittävät vibrafoni-harmonikkaduona Frank Zappan ja Chick Corean tarttuvimpia säveliä 1960- ja 1970-luvun taitteesta.

Konsertin jälkeen on vielä mahdollisuus osallistua tunnin mittaiseen veneretkeen tai patikointiin, joista molemmissa esitellään Merenkurkun ainutlaatuista saaristoa luonnonhistoriallisesta näkökulmasta.

Liput 20/17/10 € (pelkkä konsertti), 55/52/45 (lounas, konsertti ja linja-autokuljetus), 80/70/65 € (lounas, konsertti, retki ja kuljetukset) Arvioitu paluu Vaasaan koko paketin ottaville n. klo 18.00.

Linja-autokuljetukset Vaasan kaupungintalolta lähtevät klo 11 (päiväretki lounaineen) ja klo 13 (pelkkä konsertti).

Baptistikirkossa amerikkalaisuuden parhaat puolet

Vaasan baptistikirkossa klo 18 Schumann-kvartetti esittää amerikkalaista jousikvartettokirjallisuutta. Ohjelmassa on Philip Glassin ja Charles Ivesin 2. jousikvartetot sekä jousiorkesteriversiona tutumpi Adagio Samuel Barberin Jousikvartetosta b-molli.

Liput 20/17/10 €

Argentiinalaisen ja suomalaisen tangon liitto

Vaasan Ritz on tunnelmallinen vanha elokuvasali, jossa on monena vuonna kuultu Musiikkijuhlien kevyempää ohjelmaa. Tänä vuonna Ritzissä esiintyy kansainvälistäkin menestystä saavuttanut Tanguedia Quintet yhdessä sopraano Angelika Klasin ja Artende-jousikvartetin kanssa. Konsertin alkupuoli on omistettu taidemusiikkia lähestyville tangokappaleille ja joukossa on myös yksi kantaesitys, Tanguedian pianisti Iikka Kotajan If;even if; than, jonka esittävät Tanguedian bandoneoninsoittaja Henrik Sandås yhdessä Artende-kvartetin kanssa. Toisella puoliskolla kuullaan myös Angelika Klasia, joka esittää Astor Piazzollan lisäksi mm. Toivo Kärjen tangotuotantoa. Konsertti alkaa klo 21 ja jo klo 20 alkaen Ritzissä on tarjolla hiukopalaa italialaiseen tyyliin.

Liput 25/20/12,50 €

Festivaalikahvilassa nuoria muusikoita

Jepuan nuoriso-orkesterin lahjakkuudet esiintyvät festivaalikahvila Kaffehuset Augustissa klo 15.

Vapaa pääsy

 

SUNNUNTAI: BBQ-makuja Ritzissä

Kehnohkoa säätä lupaavien ennusteiden takia Musiikkijuhlien koko perheen konsertti on siirretty Vanhan Vaasan raunioilta sisätiloihin keskustan Ritziin. Esiintymässä on Jepuan nuoriso-orkesteri Fredrik Sundellin johdolla ja konsertin solisteina kuullaan Ruotsin ensimmäistä Idols-voittajaa Daniel Lindströmiä, The Voice of Finland -kilpailussa viime keväänä menestynyttä Jennie Storbackaa ja näyttelijä-laulaja Markus Lyttsiä. Nuoriso-orkesterin ohjelmassa on Jean Sibeliusta ja amerikkalaisia niin klassisen kuin kevyenkin musiikin säveltäjänimiä. Solistit esittävät amerikkalaisia ikivihreitä soulista elokuvasävelmiin ja musikaaliin.

Liput: 10 €/perhe

Klo 14 alkaen ostettavissa BBQ-herkkuja, hampurilaisia jne.

Koivulahden kirkossa puupuhaltimien värejä

Tanskalainen Carl Nielsen -kvintetti pitää tänä kesänä Musiikkijuhlilla Carl Nielsenin lippua korkealla ja yhtyeen ohjelmistossa on mm. Nielsenin Puhallinkvintetto. Nielsenin lisäksi Koivulahden kirkossa klo 17 kuullaan puhallinmusiikkia Samuel Barberilta ja Franz Danzilta.

Liput 20/17/10 €, linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta klo 16.30.

Vöyrin kirkossa laulumusiikkia kahdelta mantereelta

Vöyrin kirkko on poikkeuksellisen hienon akustiikkansa johdosta Musiikkijuhlien vakikonserttipaikkoja. Tänä vuonna kirkossa kuullaan laulumusiikkia, kun basso Sami Luttinen ja mezzosopraano Laura Nykänen esittävät Akiko Sigfridssonin ja Tuula Hällströmin säestyksellä Jean Sibeliuksen sekä Charles Ivesin ja Stephen C. Fosterin lauluja. Teosharvinaisuutena kuullaan Sibeliuksen nuoruudentyö, Ellen Hackzellin tekstiin sävelletty melodraama O, om du sett, jonka lausuu Bo Kronqvist pianisti Marko Hilpon säestyksellä.

Liput 20/17/10 €, linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta klo 18.45.

Musiikkia Kolumbuksen ajoilta Ortodoksisessa kirkossa

The Cipriano Project on uudehko suomalaisista vanhan musiikin spesialisteista koostuva lauluyhtye, joka esittää sunnuntain myöhäisillassa klo 22 italialaista ja flaamilaista renessanssiajan laulumusiikkia.

Liput 25/20/12,50 €

 

MAANANTAI: Mestarikurssikonsertissa nuorta taitoa

Korsholman Musiikkijuhlien mestarikursseilla opettavat tänä vuonna Kölnin musiikkikorkeakoulun professori, viulisti Erik Schumann, Sibelius-Akatemian pianolehtori Juhani Lagerspetz sekä laulumusiikin moniottelija, sopraano Angelika Klas, jonka kurssilla käsitellään etenkin klassista laulutekniikkaa kevyessä musiikissa. Kurssin satoa korjataan mestarikurssikonsertissa Vaasan Kuula-opiston Toivo Kuula -salissa maanantaina klo 13.

Vapaa pääsy

Kaupungintalolla kantaesitys ja amerikkalaisen musiikin kavalkadi

Vaasan kaupungintalolla klo 19 kuullaan likimain täysin amerikkalainen konsertti, sillä konsertin säveltäjänimistä vain Victor Herbert syntyi Irlannissa ennen kuin nuorena miehenä muutti Yhdysvaltoihin. Toiseen suuntaan on käynyt Musiikkijuhlien vuoden säveltäjävieraan, kanadalaissyntyisen Matthew Whittallin tie, sillä hän asuu nykyään Suomessa. Whittallilta kuullaan konsertissa kantaesityksenä tuore Devil’s Gate -teos, joka on Korsholman Musiikkijuhlien tilaus. Oboisti Christian Wetzel, fagotisti Etienne Boudreault ja pianisti Risto-Matti Marin kantaesittävät. Konsertin alkupuolella kuullaan myös laulumusiikkia Leonard Bernsteiniltä, Jerome Kerniltä ja William Bolcomilta Angelika Klasin ja pianisti Marko Hilpon esityksinä, kunnes väliajan jälkeen siirrytään vielä Astor Piazzollan maailmaan. Esiintymässä on tuolloin Rastrelli-sellokvartetti yhdessä Risto-Matti Marinin kanssa.

Liput: 25/20/12,50 €

Rastrellica plays Metallica by four cellos

Rastrelli-sellokvartetin konsertit Vaasan kaupungintalon portaikossa ovat parina edellisenä vuonna olleet suurmenestyksiä. Tänä vuonna Rastrellin portaikkokonsertin ohjelmassa on rock- ja popmusiikin klassikkoja Metallicasta Lennon-McCartneyn säveliin.

Liput: 20/17/10 €

Festivaalikahvilassa haastatteluhetki

Festivaalikahvila Kaffehuset Augustissa tarkastellaan klo 15 muusikkoja eri näkökulmista. Festivaalijohtaja Henri Sigfridssonin haastateltavana ovat illan kantaesityksen säveltäjä Matthew Whittall sekä soittajat, oboisti Christian Wetzel, fagotisti Etienne Boudreault ja pianisti Risto-Matti Marin. Haastattelukielenä on pääasiassa englanti.

Vapaa pääsy

Korsholman Musiikkijuhlien koko ohjelma osoitteessa www.korsholmmusicfestival.fi.