07.07.2017

Korsholman Musiikkijuhlilla on kantaesitysten kesä

Korsholman Musiikkijuhlien sivuteemana on tänä kesänä Suomi 100. Se kuuluu ohjelmistossa useina suomalaisen musiikin kantaesityksinä. Uljas Pulkkiksesta on tullut sukupolvensa johtavia ääniä kansainvälisestikin ja hänen tuotannossaan on monipuolisesti musiikkia tiukoista kamariteoksista konserttoihin, orkesteriteoksiin ja koko illan oopperaan Urho Kekkosesta. Pulkkis toimi neljä vuotta sitten Musiikkijuhlien säveltäjävieraana. Kaksoiskonsertto harmonikalle, pianolle (vasen käsi) ja jousiorkesterille nimeltä Evolution kuullaan Musiikkijuhlien avajaiskonsertissa Mustasaaren kirkossa torstaina 27.7. Nimensä mukaisesti evoluutiosta inspiraationsa saanut, evoluution lainalaisuuksien mukaan kehittyvä teos on omistettu pianisti Henri Sigfridssonille ja harmonikansoittaja Janne Rättyälle, jotka myös toimivat kantaesityksen solisteina. Tukea he saavat Sakari Oramon johtamalta Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterilta.

Pulkkista astetta nuoremman polven säveltäjä Matti Heininen on opiskellut Sibelius-Akatemian lisäksi Sveitsissä.  Heinisen viimeaikaisissa teoksissa keskiössä on ollut erilaisten ilmaisullisten ja teknisten vaikeustasojen yhdistäminen toisiinsa, saman teoksen sisällä. Toisaalta kiinnostuksen kohteena ovat olleet muun muassa virtuoosimainen rytmiikka ja mikrotonaalisuus, toisaalta taas selväpiirteinen hahmotuksellisuus ja yksinkertaiset äänentuottotavat. Heinisen jousikvartetto Parallel Universes sekä fagottiteos Study in Apparitions kuullaan Vaasan ortodoksisen kirkon myöhäiskonsertissa 30.7. Esiintyjinä fagotisti Etienne Boudreault sekä Borea-kvartetti.

Borea-kvartetti vastaa myös toisesta kantaesityksestä heti seuraavana päivänä 31.7., kun kvartetti esittää yhdessä säveltäjä-pianisti Johannes Piirron kanssa tämän uuden Pianokvinteton. Suomen Mozartiksikin tituleerattu Piirto on muusikkona luonnonlapsi, jolle improvisointi, säveltäminen ja pianonsoitto ovat aina käyneet luontevasti. Piirron Virta-teos kuultiin Helsingin Musiikkitalon avajaiskonsertissa ja sen jälkeen Jukka-Pekka Saraste on johtanut hänen orkesteriteoksiensa kantaesityksiä. Piirron teoksia leimaa musikanttisuus eikä olekaan ihme, että hän esiintyy Musiikkijuhlilla tänä kesänä myös pianistina esittäen mm. Einojuhani Rautavaaran ja Jean Sibeliuksen teoksia.

Uuden musiikin ystävät riemuitsevat varmasti myös kesän ohjelmassa olevista Svante Henrysonin, Olivier Messiaenin, Erik Bergmanin, Kaija Saariahon ja Dmitri Šostakovitšin teoksista. Tervetuloa erinomaisesti ajan hermolla oleville Korsholman Musiikkijuhlille!

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 26.7.-2.8.2017.

www.korsholmmusicfestival.fi