16.04.2018

Korsholman musiikkijuhlien talvi muuttui kevääksi!

Vaasan kaupungintalon konsertti 19.4. klo 19 kantaa nimeä Unia ja legedoja. Konsertissa avataan Korsholman Musiikkijuhlien kesäteema, Leipzig, kun festivaalin uusi taiteellinen johtaja,Tukholmassa asuva viulisti Cecilia Zilliacus esiintyy solistina yhdessä Vaasan kaupunginorkesterin kanssa James Lowein johdolla. Zilliacus esittää Julius Röntgenin Viulukonserton nro 5 (3) fis-molli. Röntgen ja hänen vaimonsa Amanda Maier toimivat musisoivana pariskuntana Hollannissa. Molemmat opiskelivat myös Leipzigissa. Muut teokset konsertissa ovat Antonín Dvorákin Legendoja, op.59 B122 Nrot 1-5, Edvard Elgarin Dream Children op. 43 ja Maurice Ravelin Le tombeau de Couperin. Liput konserttiin www.netticket.fi tai Studio Ticket Vaasan Rewell Centerissä.

Musiikkipiiri ja luentoja 
Samalla viikolla (viikko 16) järjestetään myös muita tilaisuuksia.

  • Tiistai-iltana 17.4. klo 17.30 on Musiikkipiiri-tilaisuus Kaffehuset Augustissa, jossa on mahdollisuus keskustella konserttiohjelmasta ja vaihtaa kuulumisia viulisti Cecilia Zilliacuksen ja kapellimestari James Lowen kanssa. Mukana ovat tuottaja Joonas Lantto ja toiminnanjohtaja Monica Johnson.
  • Åbo Akademin hoiva-alan opiskelijoille järjestetään ke 18.4. klo 10 – 11 musiikillinen luento Academillin aulassa nimellä Musiikin merkitys saaraanhoidossa (ruotsiksi). Alueellinen hyvinvointivaikuttaja Bo Kronqvist keskustelee viulistin ja taiteellisen johtajan Cecilia Zilliacuksen kanssa musiikista ja hyvinvoinnista. Albert Sahlström, viulu, Anton Ylikallio, piano ja Cecilia Zilliacus musisoivat tilaisuudessa.
  • Mustasaaren Kulttuuritalossa on luento ke 18.4. klo 19.00. Teemana on Leipzig ja sivuteemana Sakari TopeliusMiksi Leipzig oli niin tärkeä musiikin metropoli Bachin aikana? Topelius-asiantuntijana on kulttuurivaikuttaja Bo Kronqvist Uudestakaarlepyystä. Mukana musisoimassa ovat Cecilia Zilliacus ja Anton Ylikallio. Vapaa pääsy.

Tämän lisäksi järjestetään kaksi musiikkituokiota vanhainkodeissa. Toinen Folkhälsanin Eksalenissa 18.4. klo 12. ja toinen Sepänkylän Solgårdissa klo 13.30. Tilaisuudet järjestetään yhteistyössä Kuula-opiston ja Mustasaaren Musiikiopiston kanssa.

Kamarimusiikkivierailu Uumajassa 20.4. klo 19.00 Norrlandsoperanin isossa salissa!
Meillä on ilo kertoa kamarimusiikkivierailusta yhteistyössä Korsholman ja Norrlandsoperanin kanssa: Cecilia Zilliacus, viulu, Kati Raitinen, sello ja Bengt Forsberg, piano vierailevat Uumajassa ja kantaesittävät Amanda Maierin unohdetun Pianotrion.
Tämä kamarimusiikki-ilta tarjoaa paitsi Amanda Maierin Pianotrion, myös Joseph Haydnin Pianotrion D-duuri Hoboken XV:24, Mel Bonisin teoksen Soir, Matin ja Dmitri Šhostakovitšin Pianotrion nro 2 e-molli op. 67. 
Konsertin nimi on Soir avec Trios (Ilta triojen parissa)

Amanda Maier syntyi musiikillisesti hyvin aktiiviseen perheeseen Landskronassa ja sai lapsena viulutunteja isältään. Opiskelu Tukholman Musiikillisen akatemian opistossa toi hänelle vuonna 1872 ensimmäisenä naisena Ruotsissa musiikkijohtajan tutkinnon, minkä jälkeen hän jatkoi opintojaan Leipzigissa. Siellä hänen opettajinaan toimivat mm. Carl Reinecke ja Friedrich Richter sekä viulisti Engelbert Röntgen, jonka pojan kanssa hän sittemmin avioitui. Leipzigin-vuosinaan hän tutustui myös Edvard Griegiin ja muodosti tämän kanssa elinikäisen ystävyyssuhteen. Avioliiton jälkeen vuonna 1880 pariskunta Röntgen-Maier asettui Amsterdamiin, jossa Röntgenistä tuli konservatorion professori. Hän jatkoi säveltämistä ja valmisti vielä vuonna 1891 yhden keskeisimmistä teoksistaan, laajamittaisen pianokvarteton.
Jo ennen Leipzigiin lähtöään Maier oli säveltänyt pianotrion. Partituuri hävisi kuitenkin vuosien saatossa, ja teosta pidettiin kadonneena aina vuoteen 2016 saakka, jolloin Maierin jälkeläiset Amsterdamissa löysivät sen hänen jäämistönsä seasta. Näin ollen pianotrio saa nyt, pitkän viiveen jälkeen, julkisen kantaesityksensä.

Lähde Uumajaan ainutlaatuiselle konserttimatkalle. Wasaline lähtee Vaasasta perjantaiaamuna 20.4. klo 9.00. Yöpyminen Uumajassa ja paluu lauantaina tai sunnuntaina klo 18.00. Hotellipaketin voi varata Wasalinen kautta. www.wasaline.com, liput konserttiin: http://norrlandsoperan.se/forestallning/amanda-maiers-pianotrio/

Korsholman Musiikkjuhlien kesäohjelmaa myydään täydellä vauhdilla! Mm. konsertti Björköbyn Suolaamossa 29.7. on hyvin myyty, samoin avajaiskonserttiin 25.7., jossa Trondheimin Solistit esiintyyy, kannattaa varata liput. Kesän ohjelmassa on luvassa uutuuksia! www.korsholmmusicfestival.fi

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 25.7.-2.8.2018.