12.03.2012

Korsholman Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toiminut Dmitry Sitkovetsky jälleen Pohjanmaalla

Korsholman Musiikkijuhlien monivuotinen taiteellinen johtaja, viulisti ja kapellimestari Dmitry Sitkovetsky, on jälleen Pohjanmaalla. Vuosina 1984–1994 ja 2002 taiteellisena johtajana toiminut Sitkovetsky esiintyy kolmessa konsertissa Korsholman Musiikkijuhlien 30. juhlavuoden yhteydessä.

Ensimmäinen konsertti pidetään Kristiinankaupungissa keskiviikkona 14.3. klo 19 yhdessä Pietarsaaren Sinfoniettan kanssa. Sitkovetskyn ohjelmassa on Haydenin Jousitrio G-duurissa ja Beethovenin Septetto Es-duurissa. ”Of Strings and Winds” -konsertin ohjelman ovat työstäneet Sistovetsky ja Pietarsaaren Sinfonietta yhdessä. Kahden suuren klassismin säveltäjän Haydenin ja Beethovenin teosten lisäksi ohjelmassa on pohjoismaista musiikkia, Carl Nielsenin teos Serenata in vano.

Vaasassa kuullaan torstaina 15.3. toinen konsertti, jossa Sitkovetsky esiintyy viulusolistina ja johtaa Vaasan kaupunginorkesteria. Konsertin säveltäjänimet ovat Sibelius, Pärt, Mozart, Rahmaninov ja Stravinsky. Illan kapellimestari soittaa itse solistina Mozartin G-duuri Viulukonsertossa nro 3.

Sunnuntaina 18.3. Sitkovetsky esiintyy Pietarsaaressa. Orkesterina soittaa Pietarsaaren Sinfonietan Orkesteriakatemia Anna-Maria Helsingin johdolla. Sitkovetsky on Mendelssonin e-molli viulukonserton solisti. Konsertti on myös Helsingin jäähyväiskonsertti Pietarsaaren Sinfonietan taiteellisena johtajana.

Vuosien aikana Sitkovetsky on luonut aktiivisen ja menestyksekkään uran viulistina, kapellimestarina, kamarimuusikkona ja myös organisaatiotehtävissä, kuten festivaalijohtajana. Sitkovetsky on perustanut New European Strings Chamber Orchestran (NESCO), joka koostuu kuuluisimmista idän ja lännen jousimuusikoista. Sitkovesky on johtanut useimpia merkittäviä orkestereita ympäri maailman. Vuosien 1984 ja 2002 välillä monet musiikkifestivaalit olivat hänen taiteellisessa johdossaan, kuten Korsholman Musiikkijuhlat, Seattle International Music Festival ja ”The Silk Route of Music” -festivaali Azerbaidžanissa. Toukokuussa 2007 hän oli Artist-in-Residence Bodenjärven festivaalilla Saksassa.

Sitkovetskyllä on aktiivinen ja monipuolinen levytysura ja laaja diskografia, joka sisältää kaikki tärkeimmät viulukonsertot, lukuisia kamarimusiikkiteoksia sekä myös orkesterilevytyksiä, joissa hän itse johtaa. Heinäkuussa 2010 Hänssler Classic julkaisi täydellisen kokoelman Mozartin viulusonaatteja. Taiteilijoina olivat Dmitry Sitkovetsky, Antonio Pappano ja Konstantin Lifschitz.

Sitkovetskyn sitoutuminen myös nykypäivän musiikkiin näkyy muun muassa siten, että hän on kantaesittänyt John Casken (1995) viulukonserttoja, Krzysztof Meyer (2000) on säveltänyt hänelle ja hän on esittänyt useita Dutilleuxin, Pendereckin, Schnittken, Pärtin ja Shchedrinin teoksia. Sitkovetsky on esiintynyt lukuisten maailman johtavien orkestereiden solistina mukaan lukien Berliinin ja New Yorkin filharmonikot, Leipzig Gewandhaus, Concertgebouw Orchestra, NHK ja kaikki Lontoon suurimmat orkesterit. Vuonna 2003 Sitkovetskystä tuli Greenboro Symphony Orchestran musiikkijohtaja ja tässä tehtävässä hän toimii edelleen. Vuodesta 1987 Sitkovetsky on asunut Lontoossa yhdessä vaimonsa Susanin ja heidän tyttärensä Julian kanssa.

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 1.-8.8.2012.

http://www.korshlommusicfestival.fi