30.07.2015

Korsholman Musiikkijuhlien perjantai 31.7. on täynnä musiikkia alkuiltapäivästä myöhäisiltaan

Päivä alkaa Kuntsin modernin taiteen museossa klo 13 amerikkalaisella pianomusiikilla. Festivaalin synnyinpaikalla Sulvassa pidetään kaksi konserttia, klo 18 Stundarsin Hemmerintalossa kuullaan Jean Sibeliusta ja Antonín Dvořákia ja klo 21 Sulvan kirkossa lisää Dvořákia sekä amerikkalaista George Whitefield Chadwickia ja festivaalin tämänvuotista säveltäjävierasta, kanadalaissyntyistä Matthew Whittallia. Lisäksi Uudenkaarlepyyn Ahlbeckinsalissa kierretään maailmaa klo 19.

Kuntsilla pianon loistoa

Kuntsin modernin taiteen museossa klo 13 soittavat kotimaamme virtuoosipianistien kuumaan kärkeen kuuluvat Risto-Matti Marin ja Marko Hilpo. Marinin ohjelmassa on vuoden säveltäjävieraan Matthew Whittallin pianosarja, Walt Whitmanin runojen innoittama Leaves of Grass (kirjat 2 ja 3), jonka esikoislevytyksen Marin on myös tehnyt. Marko Hilpon ohjelmassa on amerikkalaisen Samuel Barberin Pianosonaatti op. 26.

Liput 25/22/12,50 €, museon sisäänpääsy sisältyy hintaan

Hemmerintalon hämärässä musiikkia romantiikan nälkäisille

Juhani Lagerspetz pitää tänä vuonna Korsholman Musiikkijuhlien pianon mestarikurssin, mutta Stundarsin konsertti on hänen ainoa festivaaliesiintymisensä. Hän esiintyy yhdessä nuoren polven jousisoittajien, saksalaisen viulistin Denis Goldfeldin ja sellisti Joona Pulkkisen kanssa. Ohjelma alkaa Jean Sibeliuksen rakastetun viulukonserton Adagio di molto -osalla ja jatkuu pianosarjalla 5 luonnosta op. 114. Väliajan jälkeen Goldfeld ja Lagerspetz tunnelmoivat Antonín Dvořákin viulusonaatin parissa ja konsertti päättyy Sibeliuksen varhaisella Pianotriolla Loviisa, joka sai nimensä Sibeliusten vuoden 1888 kesänviettopaikan mukaan. Ravintola Hemmer kestitsee nälkäisiä konsertin jälkeen.

Liput 20/17/10 €, illallisen kanssa 55/52/45 €

Linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta klo 17.30

Sulvan kirkossa kaikuja Pohjois-Amerikasta

Sulvan kirkossa jatkuu edellisillalta tuttu, festivaalilla vierailevien kahden kvartetin kavalkadi ja yhteistyö. Artende-kvartetti esittää amerikkalaista romantiikkaa edustavan George Whitefield Chadwickin Jousikvarteton nro 4 e-molli, joka syntyi piakkoin Antonín Dvořákin merkityksellisen Yhdysvaltain-vierailun jälkeen. Vertailu Dvořákin Amerikkalaiseen kvartettoon F-duuri op. 96 on helppo tehdä, sillä väliajan jälkeen se soi Schumann-kvartetin esittämänä. Näiden kahden teoksen välissä kuullaan festivaalin säveltäjävieraan Matthew Whittallin jousisekstetto pine tree, dreaming (being the pine tree II), jossa Artende-kvartetti saa tulitukea Schumann-kvartetin Liisa Randalusta ja Mark Schumannista.

Liput 20/17/10 €, linja-autokuljetus Vaasan kaupungintalolta klo 20.30

Ahlbeckinsalissa soitinryhmien kirjoa

Kaksoisruokolehdykkäsoittimien ystävät rientävät suurin joukoin perjantai-iltana Uudenkaarelepyyn Ahlbeckinsaliin, jossa kuullaan monipuolinen kattaus musiikkia Pohjois- ja Etelä-Amerikasta. Konsertin aloittaa kuitenkin Jean Sibeliuksen syvää surua kuvastava Malinconia op. 20, jonka esittävät festivaalin vuoden nuoret taiteilijat, sellisti Senja Rummukainen ja pianisti Marko Hilpo. Myös konsertin päätös, perulaisen Jimmy Lópezin Of Bells and Broken Shadows on sello-pianoduo. Marko Hilpo ei jätä lavaa kuin korkeintaan väliajaksi, sillä hän esiintyy kaikissa kappaleissa. Ja entä ne kaksoisruokolehdykkäsoittimet? Kanadalaisen Bill Douglasin jazzhenkisessä Triossa Hilpon kanssa musisoivat säveltäjän maanmies, fagotisti Etienne Boudreault, ja saksalainen oboistimestari Christian Wetzel. Wetzel jatkaa vuoden säveltäjävieras Matthew Whittallin kappaleessa Giverny. Lisäksi Hilpo esittää soolona osia brasilialaisen Heitor Villa-Lobosin teoksesta Cirandas.

Liput 20/17/10 €

Festivaalikahvilassa alkavat musiikki-iltapäivät

Perjantaina klo 15 jatkuvat myös aiemmilta vuosilta tutut musiikilliset iltapäivät festivaalikahvila Kaffehuset Augustissa. Festivaalijohtaja Henri Sigfridsson haastattelee vuoden nuoria taiteilijoita, sellisti Senja Rummukaista ja pianisti Marko Hilpoa ja luvassa on myös hieman musiikkia näiden lahjakkuuksien esittämänä.

Vapaa pääsy

Korsholman Musiikkijuhlien koko ohjelma osoitteessa www.korsholmmusicfestival.fi