03.08.2021

Korsholman Musiikkijuhlien päätöskonsertti koostuu pienimuotoisesta oopperasta ja suuremman skaalan kamarimusiikista

Korsholman päätöspäivä koostuu pienimuotoisesta oopperasta ja suuremman skaalan kamarimusiikista. Luvassa on sekä leikittelyä sukupuolirooleista että stereotypioista ja musikaalisia retkiä metsämaisemissa, jotka eivät aina ole pelkkää idylliä ja aurinkoa.

Kertomus edellä aikaansa

Kirjailija Hjalmar Söderberg ei pelännyt nostaa esille siihen aikaan hankalia aiheita. Hän oli reilusti edellä aikaansa työstäessään romaaniluonnosta maagisesta sormuksesta, joka vaihtaa kantajansa sukupuolen. Valitettavasti tämä romaani ei koskaan valmistunut, mutta tarinan ydintä on tarpeeksi, jotta libretisti Elisabet Ljungar on yhdessä teemasäveltäjämme Mats Larsson Gothen kanssa pystynyt luomaan kertomukseen perustuvan kamarioopperamelodraaman. Kokoonpano, joka koostuu vain yhdestä laulajasta ja kolmesta soittajasta, sopii erinomaisesti näihin aikoihin. Ringen (Sormus) esitetään Ritzissä klo 19.00. Laulukieli on ruotsi ja libretto on käännetty suomeksi.

Metsämaisemia ja Beethovenin Luomus

Päätöskonsertti pidetään tänä vuonna Vaasan kirkossa, jonne mahtuu voimassa olevien rajoitusten mukaisesti enemmän yleisöä kuin kaupungintaloon. Maa- ja ympäristöteemaa ilmaistaan kenties selkeimmin Robert Schumannin laajassa pianosarjassa Waldszenen (Metsämaisemia), jonka esittää Peter Friis Johansson. Teos tarjoaa sekä aurinkoisia metsäaukeita ja kolkkoja ja hävitettyjä aukioita, joten näissä maisemissa ei ole pelkästään rauhaa ja riemua. Sen jälkeen kuullaan päätöskonsertin huipennus, Ludwig van Beethovenin aiempi taidonnäyte Septetto Es-duurissa, jonka hän kirjoitti osittaisena tarkoituksenaan erottaa itsensä edeltäjistä Haydnistä ja Mozartin. Kantaesityksen jälkeen hänen kerrotaan huudahtaneen: “Tämä on Luomukseni!”

Musiikkijuhlat tekee täsmäiskun Uumajaan Ringen-kamarioopperan esityksellä

Kun viimeiset sävelet hiipuvat Vaasassa, osa muusikoistamme jatkavat vielä lautalla Merenkurkun yli vierailulle Uumajaan. Korsholman Musiikkijuhlat tekee yhteistyötä Norrlandsoperanin kanssa toteuttaakseen Mats Larsson Gothen Ringen- kamarioopperan näytöksen Uumajassa torstaina 5.8. Baritoni Gabriel Suovanen laulaa oopperan ainoan roolin, ja häntä säestävät Cecilia Zilliacus, viulu, Vicki Powell, alttoviulu ja K ati Raitinen, sello.

Musethican jousisoittajat tuovat klassista musiikkia yhteiskunnan keskelle

Myös tänä vuonna Musethica vierailee Uumajassa. Alttoviulisti Avri Levitan loi Musethica-ohjelman vuonna 2012 ja toiminta alkoi alunperin Espanjan Zaragozassa. Tämän vuoden vierailulla Korsholman Musiikkijuhlilla Musethica on tarjonnut ei vähempää kuin 10 konserttia ja musiikkihetkiä eri paikoissa Vaasassa ja lähiseuduilla, lauantaista 31.7. keskiviikkoon 4.8. Heidän vierailunsa festivaalilla jatkuu vielä perjantaina 6.8. konsertilla Sjungaregårdenissa Granössa sekä pienempimuotoisilla esiintymisillä eri paikoissa Uumajassa. Uumajaan matkustaa jousitrio, joka koostuu alttoviulisti Avri Levitanista, viulisti O skari Eirolas ta ja alttoviulisti E lina Heikkisestä.

Musiikkijuhlat ja covid-19

Epävarmat ja epätavalliset ajat jatkuvat yhä koronapandemian merkeissä, mutta Korsholman Musiikkijuhlat on siitä huolimatta onnistunut tänä vuonna järjestämään festivaalin live-esityksineen, vaikkakin hyvin rajoitetulla yleisömäärällä. Rajoituksia ja turvatoimia on paljon, mutta jo se, että pystyimme alustavasti avaamaan ovet 50–199 kuulijalle konserttia kohtaan, on meille tärkeä askel oikeaan suuntaan. Pyydämme silti edelleen kaikkia noudattamaan tarpeellisia turvatoimia ja pitämään turvaetäisyyksiä ja käyttämään maskia, koska koronatartuntaluvut ovat myös Suomessa valitettavasti nousussa.

Lippuja on jatkuvasti myynnissä osoitteessa netticket.fi sekä kotisivuillamme korsholmmusicfestival.fi. Lippuja myydään myös ovelta, jolloin suosimme korttimaksua.

www.korsholmmusicfestival.fi