22.03.2024

Korsholman Musiikkijuhlien ohjelma 2024 julkaistu – hiottu yhdistelmä uutuuksia ja historian luomia perinteitä 

Kesän 2024 Korsholman Musiikkijuhlien ohjelman on suunnitellut taiteellinen johtaja, sellisti Jan-Erik Gustafsson. Festivaalin teemana on Mielikuvia. 24.7.–31.7. Vaasan ja Mustasaaren rannikolla kuullaan 22 konserttia, lisänä viisi muuta yleisötapahtumaa. Yhteiskunnallisena alateemana vuonna 2024 on kierrätys ja uusiokäyttö, joiden merkitystä haluamme tuoda esiin.

Mielikuvat musiikissa ja ekologinen vastuu

Toista vuottaan Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toimiva sellisti Jan-Erik Gustafsson on nauttinut ohjelman suunnittelusta. ”Olen aina sijoittanut Korsholman Musiikkijuhlat todella korkealle Suomen lukuisten festivaalien keskuudessa ja siksi ohjelman suunnittelu on suuri kunnia.” Valitsemaansa teemaa, Mielikuvia, Gustafsson sanoittaa seuraavasti: ”Mielikuvat musiikissa risteävät voimakkaasti kaikkiin suuntiin, ja parhaimmillaan tunne on niin vahva, että näkymättömänäkin se tuntuu omana kokemuksenaan, kun aistit vuotavat yli rajojen. Mielikuvat ovat osa taiteellista luomisprosessia ja siihen liittyvää toimintaa. Visuaalinen yksilö on mielikuvarikas.”

Yhteiskunnalliseksi alateemaksi on tänä vuonna valittu kierrätys ja uusiokäyttö. Korsholman Musiikkijuhlat haluaa kehittää jatkuvasti toimintaansa kestävän kehityksen saralla ja hyviä työkaluja työskentelyyn tarjoaa vuonna 2023 saatu Ekokompassi-sertifikaatti. ”Olemme saamastamme sertifikaatista ylpeitä ja meille on kunnia-asia pohtia jokaista askeltamme myös ympäristönäkökulmasta. Esimerkiksi tällä hetkellä tuotannossa tehdään hankintoja tulevaa kesää varten ja käydään läpi muun muassa käyttämiemme autojen ekologisuutta”, kertoo Milla Virta.

Teemasäveltäjät ja kantaesitykset

Korsholman Musiikkijuhlien teemasäveltäjät vuonna 2024 ovat suomalais-amerikkalainen Lara Poe ja suomalainen Ilkka Hammo. Heidän teoksensa kulkevat läpi koko ohjelman ja luovat mielikuvia konsertista seuraavaan. Poelta ohjelmassa ovat muun muassa Winter Seclusion sopraanolle ja pianolle, Winter Song sopraanolle, viululle ja pianolle, Ensueño viululle ja pianolle, Virga harpulle ja Fibres of Floating Fog huilulle. Hammon teoksista kuullaan Souvenirs kitaralle ja sellolle, Gravitated jousitriolle sekä Asperatus klarinetille, sellolle ja pianolle. Lisäksi Hammo säveltää uuden teoksen viululle ja pianolle, ja sen kantaesitys kuullaan 30.7. aluekonsertissa Bladhin talossa, Kaskisissa.

Myös Stundarsissa 25.7. kuullaan kantaesitys, kun Tuuli Lindeberg ja Petri Kumela esittävät Eetu Ranta-ahon teoksen sopraanolla ja kitaralle.

Ukrainalaistaustainen säveltäjä Vladimir Agopov ihastutti vuoden 2023 Musiikkijuhlien teemasäveltäjänä, ja häneltä on tilattu festivaalille 2024 harppukvintetto. Teoksen kantaesitys kuullaan Vaasan baptistikirkossa 29.7.

Taiteilijat vuonna 2024

Vuoden 2024 Musiikkijuhlien taiteilijoissa on festivaalille tuttuja muusikoita, mutta myös ensikertalaisia. Jan-Erik Gustafssonin festivaalille kutsumat jousisoittajat ovat viulistit Nicolas Dautricourt, Anna-Liisa Bezrodny ja Mi-kyung Lee, alttoviulisti Kaija Lukas ja selloa soittaa taiteellisen johtajan itsensä lisäksi Vladimir Reshetko. Norjasta saapuu jo viime vuonna yleisön huumorillaan hurmannut kontrabasisti Knut Erik Sundquist. Jousikvartetti Vertavo (Øyvor Volle viulu, Annabelle Meare viulu, Berit Cardas alttoviulu ja Bjørg Lewis sello) on myös Norjasta ja nousee lavalle trionakin.

Musiikkijuhlilla esiintyvät myös pianistit Diana Ketler ja Tuula Hällström, sopraanot Tuuli Lindeberg ja Iirisilona Segerstam, kitaristi Petri Kumela ja klarinetisti Martin Fröst. Erica Nygård (huilu), Karolin Wargh (urut) ja Jennie Kackur (nokkahuilu) edustavat alueen omia taiteilijoita. Mukana on myös näyttelijä Vesa Vierikko, kuvataiteilija Bridget Allaire ja harpisti Päivi Severeide. Musiikkijuhlien varaslähtökonsertti toteutetaan yhteistyössä Vaasan seurakuntien kanssa jo 23.7., ja konsertissa urkuri Jimi Järvinen improvisoi musiikin Pohjalaisia-mykkäelokuvaan.

Yhtyeistä Musiikkijuhlille on kutsuttu Indica, joka edustaa uutta genreä Korsholman Musiikkijuhlilla. Erityinen, Korsholman Musiikkijuhlille räätälöity akustinen kynttiläkonsertti kuullaan Palosaaren kirkossa 27.7. Kauniin Lassen vanavedessä -konsertin toteuttaa Kulttuurinäyttämö Ritzissä Sofia Finnilä Quartet (Sofia Finnilä laulu ja tarinat, Sampo Hiukkanen viulu ja saksofoni, Hannu Rantanen kontrabasso ja Henrik Wikström piano ja haitari). Konsertti on kunnianosoitus Lasse Mårtensonille. TV:stäkin tuttu koko perheen rakastama duo Mimmit (Pauliina Lerche ja Hanna Luukkanen) saapuu Musiikkijuhlille neljän hengen yhtyeellä vahvistettuna. He esiintyvät kaksi kertaa 30.7. ja kaksikielisten konserttien jälkeen on mahdollista jäädä Mimmien vetämään askartelutyöpajaan. Orkestereista mukana on Vaasan kaupunginorkesteri, joka soittaa kapellimestari Johannes Gustavssonin johdolla avajaiskonsertin. Ja päätöskonsertissa lavalle nousee Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri johtajanaan viulisti Malin Broman.

Uudistukset ja perinteet tasapainossa

Sekä taiteellinen johtaja Jan-Erik Gustafsson ja festivaalijohtaja Milla Virta toteuttavat nyt toista Musiikkijuhlakesäänsä. ”Jan-Erik Gustafsson ja Milla Virta ovat työstäneet ja hioneet entisestään viime vuonna luomaansa suuntaa”, toteaa Korsholman Musiikkijuhlien hallituksen puheenjohtaja Anton Ylikallio ja jatkaa: ”Festivaalin ydintä on korkeatasoinen kamarimusiikki viehättävissä ympäristöissä lähialueellamme – näin myös tänä vuonna. Lisäksi halutaan tarjota konsertteja hieman laajemmalla näkökulmalla, mistä kertovat muun muassa kunnianhimoiset orkesteriohjelmistot, Lasse Mårtenson -konsertti Ritzissä, lastenkonsertit kera ilmastoteemaisen työpajan ja syvällinen yhteistyö nykysäveltäjien kanssa.”

Nykypäivänä festivaalikaan ei voi enää kellua omassa festivaalikuplassaan, vaan maailman tilanne ja tapahtumat näkyvät ja tuntuvat. ”Hallituksen puolelta olemme tyytyväisiä siihen, kuinka Musiikkijuhlat Jan-Erikin ja Millan käsissä onnistuu hiomaan festivaalin konseptia vastatakseen tämän päivän yhteiskuntaa kuitenkaan vaarantamatta sitä traditionaalista pohjaa, jolla tämä perinteikäs festivaali seisoo”, sanoo Anton Ylikallio.

Varsinaisen festivaalin jälkeen Korsholman Musiikkijuhlien kesäkausi jatkuu vielä 3.–11.8. oopperan merkeissä. TOVE TEUVALLA -oopperalla on elokuussa kuusi esitystä Teuvan kirkossa.

Korsholman Musiikkijuhlien liput tulevat myyntiin perjantaina 22.3. klo 12 NetTicketin verkkokauppaan (www.netticket.fi).

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

28.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien panostus mestarikursseihin jatkuu – kesällä 2024 luvassa erityisen korkeatasoinen ja viimeistelty koulutuskokonaisuus

Kesällä 2024 Korsholman Musiikkijuhlien yhteydessä järjestetään mestarikurssi klassisen musiikin opiskelijoille. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Vaasan kesäyliopiston ja Kuula-opiston kanssa ja on integroitu monitasoisesti itse festivaaliin. Taiteellisen johtajan toive Aloittaessaan kaksi vuotta sitten Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana sellisti…

06.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien Tove Teuvalla -oopperalla suursuosio – luvassa kaksi lisänäytöstä

Korsholman Musiikkijuhlat tuottaa kesälle 2024 uuden oopperan. Musiikkijuhlien yhteydessä kantaesityksen saava TOVE TEUVALLA -ooppera esitetään Teuvan kirkossa. Tapahtumat ja teema kietoutuvat Tove Janssonin ainoan sakraaliteoksen, Teuvan kirkon alttaritaulun ”Kymmenen neitsyttä”, ympärille. Oopperan solistikunta ja muu…

01.12.2023

Korsholman Musiikkijuhlat: Uuden TOVE TEUVALLA -oopperan taiteilijakaarti esittelyssä

Korsholman Musiikkijuhlat tuottaa kesälle 2024 uuden oopperan. Musiikkijuhlien yhteydessä kantaesityksen saava TOVE TEUVALLA -ooppera esitetään Teuvan kirkossa. Tapahtumat ja teema kietoutuvat Tove Janssonin ainoan sakraaliteoksen, Teuvan kirkon alttaritaulun ”Kymmenen neitsyttä”, ympärille. Oopperan solistikunta ja muu…