14.03.2023

Korsholman Musiikkijuhlien ohjelma 2023 julkaistu – hiottu yhdistelmä jännittäviä uutuuksia ja historian luomia perinteitä

Kesän 2023 Korsholman Musiikkijuhlien ohjelman on suunnitellut uusi taiteellinen johtaja, sellisti Jan-Erik Gustafsson. Festivaalin teemana on Momentum. 26.7.–2.8. Vaasan ja Mustasaaren rannikolla kuullaan 23 konserttia. Yhteiskunnallisena alateemana vuonna 2023 on Itämeri, jonka tilanteeseen ja suojeluun Musiikkijuhlat haluaa kiinnittää huomiota.

”Pysyäkseen pystyssä on oltava liikkeessä”

Ensimmäistä vuottaan Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana toimiva sellisti Jan-Erik Gustafsson on nauttinut suuresti ohjelman suunnittelusta. ”Olen aina sijoittanut Korsholman Musiikkijuhlat todella korkealle Suomen lukuisten festivaalien keskuudessa ja siksi ohjelman suunnittelu on ollut suuri kunnia. Työmäärä ei yllättänyt, ja yhteistyö uuden festivaalijohtaja Milla Virran kanssa on ollut sujuvaa ja mutkatonta”, kuvailee Jan-Erik Gustafsson tunnelmiaan. Valitsemaansa teemaa Gustafsson sanoittaa seuraavasti: ”Momentum on minulle liikettä, hetkiä ja voimaa – kuin flow-tila, jossa kaikki onnistuu!”

Alateemaksi valittu Itämeri sisältää myös vahvan jatkuvan liikkeen. Korsholman Musiikkijuhlat haluaa kehittää muutenkin toimintaansa kestävän kehityksen saralla ja tekee parhaillaan töitä Ekokompassi-ympäristösertifikaatin saamiseksi. ”Meitä ovat inspiroineet kaikessa tulevan kesän työstämisessä Albert Einsteinin sanat ’Elämä on kuin pyörällä ajoa. Pysyäkseen pystyssä on oltava liikkeessä’”, kertoo Milla Virta ja toteaa Jan-Erik Gustafssonin olevan loistava pari Musiikkijuhlien suunnittelussa: ”Hänellä on visioita, ideoita ja laajat verkostot sekä käytännön realiteettien ymmärrystä”.

Teemasäveltäjät ja kantaesitykset

Korsholman Musiikkijuhlien teemasäveltäjät vuonna 2023 ovat suomenruotsalainen Cecilia Damström, ukrainalaissyntyinen Vladimir Agopov ja Jaakko Kuusisto in memoriam. Heidän teoksiaan kulkee läpi koko ohjelman liikuttaen musiikin voimaa hetkestä hetkeen, konsertista seuraavaan. Damströmiltä ohjelmassa ovat muun muassa Epitaph pianolle, Groove huilulle ja harmonikalle, Nisus jousitriolle ja lastenooppera Vickan & Väinö. Avajaiskonsertissa 26.7. Mustasaaren kirkossa kuullaan kantaesitys Agopovilta: Blackbird Variations. Orkesterina soittaa Vaasan kaupunginorkesteri Jan Söderblomin johdolla ja solistina laulaa sopraano Tuuli Lindeberg. Avajaiskonsertissa kuullaan myös Jaakko Kuusiston viulukonsertto, solistina Elina Vähälä.

Toinen kantaesitys kuullaan Raippaluodon kirkossa 29.7., Mustasaaren kunnan 675-vuotisjuhlavuodelle omistetussa konsertissa. Tuuli Lindeberg ja Petri Kumela esittävät Ilkka Hammon teoksen sopraanolla ja kitaralle.

Taiteilijat vuonna 2023

Vuoden 2023 Musiikkijuhlien taiteilijoissa on festivaalille tuttuja muusikoita, mutta myös ensikertalaisia. Jan-Erik Gustafssonin festivaalille kutsumat jousisoittajat ovat viulistit Elina Vähälä, Anna-Liisa Bezrodny, Atle Sponberg ja Maano Männi. Alttoviulistit ovat Razvan Popovici ja Anna Kreetta Gribajcevic. Selloa soittavat taiteellisen johtajan itsensä lisäksi Marko Ylönen, Tatu Kauppinen ja Vladimir Reshetko. Norjasta saapuu kontrabasisti Knut Erik Sundquist.

Musiikkijuhlilla esiintyvät myös pianistit Diana Ketler ja David Munk-Nielsen, sopraano Tuuli Lindeberg, kitaristi Petri Kumela ja klarinetisti Harri Mäki. Erica Nygård (huilu) soittaa yhdessä Jonna Pirttijoen (harmonikka) kanssa. Mukana on myös lausuja Lis Laviola ja nuori, erittäin taitava jousikvartetti Erinys. Musiikkijuhlien varaslähtökonsertti toteutetaan yhteistyössä Vaasan seurakuntien kanssa jo 25.7. ja konsertissa soittaa urkuri James D. Hicks.

Yhtyeistä Musiikkijuhlille on kutsuttu Apocalyptica, joka tuo uutta genreä Korsholman Musiikkijuhlille. Hevimpi sellokonsertti kuullaan Vaasan kirkossa 1.8. Samassa paikassa esiintyy myös vanhaan musiikkiin erikoistunut värikäs eestiläinen Hortus musicus 29.7. 10-henkistä yhtyettä johtaa Andres Mustonen vaikuttavalla karismallaan. Orkestereista Vaasan kaupunginorkesterin (kapellimestari Jan Söderblom) lisäksi on mukana Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri johtajanaan viulisti Malin Broman. Tähtisumua-konsertin kokoonpanon Kulttuurinäyttämö Riziin muodostavat sopraano Angelika Klas, klarinetisti Antti Sarpila, kontrabasisti Hannu Rantanen ja pianisti Seppo Hovi. Vickan & Väinö -lastenoopperassa laulavat sopraano Hedvig Paulig, tenori Ville Salonen, baritoni Aku Rantama ja harmonikkaa soittaa Sonja Vertainen.

Uudistusten aikakausi

Korsholman Musiikkijuhlien hallitus on työskennellyt viime ajat muutosten keskellä. ”Musiikkijuhlien viides vuosikymmen alkoi uudistusten kaudella, koska olemme vaihtaneet niin taiteellisen kuin toiminnallisen johdon. Festivaaliohjelma, jonka tarjoamme ensi kesälle, todistaa, että taiteellinen johtajamme Jan-Erik Gustafsson ja festivaalijohtajamme Milla Virta ovat löytäneet lupaavan suunnan festivaalin tulevaisuudelle”, toteaa hallituksen puheenjohtaja Anton Ylikallio.

Ylikallio kertoo olevansa hallituksen kanssa tyytyväinen ja innostuneen odottavissa tunnelmissa: ”Gustafssonin ohjelmasuunnittelussa näkyy tyylikäs balanssi toisaalta jännittävien uusien ideoiden toteuttamisessa ja toisaalta perinteiden hallinnassa, jotka ovat rakentuneet ja jalostuneet festivaalin historian aikana. Samanaikaisesti Milla Virta on ottanut festivaalin hallinnon ja kokonaisvaltaisen johtamisen haltuunsa napakalla otteella, mikä todistaa vahvasta substanssiosaamisesta ja vankasta tapahtumatuotannon kokemuksesta. Tätä taustaa vasten hallituksemme odottaa erittäin korkeatasoista festivaalia ensi kesälle.”

Korsholman Musiikkijuhlien liput tulevat myyntiin keskiviikkona 15.3. klo 12 NetTicketin verkkokauppaan (www.netticket.fi).

www.korsholmmusicfestival.fi

https://www.instagram.com/korsholmmusicfestival/

https://www.facebook.com/korsholmmusicfestival

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

06.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien Tove Teuvalla -oopperalla suursuosio – luvassa kaksi lisänäytöstä

Korsholman Musiikkijuhlat tuottaa kesälle 2024 uuden oopperan. Musiikkijuhlien yhteydessä kantaesityksen saava TOVE TEUVALLA -ooppera esitetään Teuvan kirkossa. Tapahtumat ja teema kietoutuvat Tove Janssonin ainoan sakraaliteoksen, Teuvan kirkon alttaritaulun ”Kymmenen neitsyttä”, ympärille. Oopperan solistikunta ja muu…

01.12.2023

Korsholman Musiikkijuhlat: Uuden TOVE TEUVALLA -oopperan taiteilijakaarti esittelyssä

Korsholman Musiikkijuhlat tuottaa kesälle 2024 uuden oopperan. Musiikkijuhlien yhteydessä kantaesityksen saava TOVE TEUVALLA -ooppera esitetään Teuvan kirkossa. Tapahtumat ja teema kietoutuvat Tove Janssonin ainoan sakraaliteoksen, Teuvan kirkon alttaritaulun ”Kymmenen neitsyttä”, ympärille. Oopperan solistikunta ja muu…