28.07.2023

Korsholman Musiikkijuhlien konsertit ja tapahtumat maanantaina 31.7.2023

Tämän vuoden festivaaliteema on Momentum, ja ohjelman on suunnitellut uusi taiteellinen johtaja Jan-Erik Gustafsson. Vuoden teemasäveltäjät ovat Cecilia Damström ja Vladimir Agopov, sekä Jaakko Kuusisto in memoriam.

Konsertit ja tapahtumat maanantaina 31.7.2023

13.00 Latokahvilat Loftetissa

Vapaa pääsy

15.00 Rosamunde

Schubert

Vaasan Baptistikirkko, liput 23/19 €

 

19.00 Blake Poems

Damström – Boulanger – Agopov – Schumann

Kulttuuritalo Orrela, Teuva, liput 23/19 €

22.00 Pappa Bach

Bach

Ortodoksinen kirkko, liput 23/19 €

Iltapäivä Schubertin seurassa

Korsholman Musiikkijuhlien maanantain iltapäiväkonsertti järjestetään Vaasan Baptistikirkossa ja se on kokonaisuudessaan pyhitetty Franz Schubertin musiikille. Konsertin alussa kuullaan muutama Schubertin myöhäisemmän tuotannon soololaulu, jotka on kitaralle sovittanut 1800-luvun kitaristi Johann Kaspar Mertz. Nämä sovitukset esittää nyt kitaristi Petri Kumela. Konsertin toisella puoliskolla esitetään Schubertin tunnettu Jousikvartetto a-molli, ”Rosamunde”. Kyseinen kvartetto on saanut lempinimensä säveltäjän oman musiikkinsa siteeraamisesta, tarkemmin sanottuna näyttämömusiikkia von Chézyn näytelmään Rosamunde, Kyproksen prinsessa. Baptistikirkossa kvarteton esittää menestynyt, nuori Erinys-kvartetti.

Teemasäveltäjät Teuvalla

Korsholman Musiikkijuhlien tekee uuden aluevaltauksen Teuvalla sijaitsevan Kultturitalo Orrelan toimiessa maanantaina aluekonsertin pitopaikkana. Teuva tulee olemaan keskeinen paikka ensi kesänä 2024 kun Musiikkijuhlien oopperasatsaus Tove Teuvalla saa ensi-iltansa, mutta esimakua yhteistyöstä siis jo nyt. Konsertti esittelee kaksi Musiikkijuhlien teemasäveltäjistä ja ensimmäisenä kuullaan Cecilia Damströmin teos Nisus jousitriolle. Teos on omistettu kaikille mielenterveyden ongelmista kärsiville ja se pyrkii Damströmin mukaan kuvaamaan miltä ahdistus kuulostaisi musiikillisessa muodossa.

Konsertissa seuraavana musiikkia ranskalaiselta säveltäjältä Nadia Boulanger, Kolme kappaletta sellolle ja pianolle vuodelta 1914. Sekä Nadia että hänen pikkusiskonsa Lili Boulanger olivat molemmat lahjakkaita ja menestyneitä säveltäjiä, mutta siskon kuolema nuorella iällä vähensi Nadian intoa säveltämiseen. Sen sijaan hänestä tuli yksi 1900-luvun keskeisimmistä sävellyksen opettajista ja merkittävä kapellimestari.

Teemasäveltäjä Vladimir Agopov voitti kansallisen Lied 2017-kilpailun sävellyksellä Four Songs to Poems by William Blake, joka päättää konsertin ensimmäisen puoliskon. Laulusviitti on omistettu saksalaiselle mezzosopraanolle Waltraud Meier, jonka laulu inspiroi säveltäjää kirjoitusprosessin aikana.

Konsertin toisella puoliskolla keskitytään romanttiseen säveltäjään Robert Schumanniin ja hänen sövellykseensä Pianokvintetto Es-duuri, joka on eräs hänen suuria, ”kamarimusiikkivuosinaan” säveltämiä teoksia vuodelta 1842. Schumann oli säveltäjäuransa alkuaikoina kirjoittanut ainoastaan pianomusiikkia, mutta vanhemman kollegan Franz Lisztin rohkaisemana hän ryhtyi 1840-luvun alussa kokeilemaan siipiään myös musiikin muissa tyylilajeissa.

Tähän konserttiin osallistuvat sopraano Tuuli Lindeberg, viulistit Anna-Liisa Bezrodny ja Elina Vähälä,  alttoviulisti Razvan Popovici, sellistit Jan-Erik Gustafsson och Marko Ylönen, sekä pianisti David Munk-Nielsen.

Bachin soolo kolmella soittimella

Korsholman Musiikkijuhlien maanantain myöhäiskonsertin paikkana on festivaalikävijöille tuttu ja tunnelmallinen Ortodoksinen kirkko Vaasan Kasarmintorilla. Iltaa vietetään barokin mestarin, Johann Sebastian Bachin, kolmen sooloteoksen seurassa. Ensimmäisenä Maano Männi esittää monumentaalisen Chaconne teoksesta Partita nro 2 d-moll sooloviululle.

Teos on todellinen merkkipaalu kyseisen soittimen teosvalikoimassa.

Seuraavana kuullaan näyte Bachin musiikin moninaisuudesta Viulusonaatti nro 1 g-molli, muunnettuna kitaralle. Teoksen esittää kitaristi Petri Kumela. Päätöksenä lavalla sellisti Vladimir Reshetko, joka esittää Bachin Sellosviitti nro 3 C-duuri.

Latokahvit Loftetissa

Ravintola Loftetin sisäpihalla (Raastuvankatu 28, Vaasa), vanhassa ladossa järjestettävät keskustelutuokiot jatkavat ohjelmassa myös tänä vuonna. Päivän lounaan tai kahvikupposen voi napata mukaansa ravintolasta (omakustanteisesti). Näissä tapaamisissa festivaalin taiteellinen johtaja, säveltäjät ja muusikot keskustelevat ruotsiksi, suomeksi ja englanniksi päivän konserteista, esitettävistä teoksista ja festivaalielämästä. Maanantain lounaskeskustelua johtaa Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Jan-Erik Gustafsson ja hän saa tällä kertaa seurakseen sopraano Tuuli Lindebergin, viulisti Elina Vähälän ja säveltäjän Vladimir Agopovin.

Korsholman Musiikkijuhlat 26.7.-2.8.2023

Musiikkijuhlien koko ohjelma löytyy osoitteesta www.korsholmmusicfestival.fi

Liput

1) http://www.netticket.fi

2) Musiikkijuhlien festivaalikeskus, Koulukatu 31 (Vaasa), puhelin +358 40 833 2022

3) Ovelta, mikäli paikkoja on jäljellä

Lapsilla vapaa pääsy, mikäli tilaa on.

Liput opiskelijoille 10 euroa.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

22.03.2024

Korsholman Musiikkijuhlien ohjelma 2024 julkaistu – hiottu yhdistelmä uutuuksia ja historian luomia perinteitä 

Kesän 2024 Korsholman Musiikkijuhlien ohjelman on suunnitellut taiteellinen johtaja, sellisti Jan-Erik Gustafsson. Festivaalin teemana on Mielikuvia. 24.7.–31.7. Vaasan ja Mustasaaren rannikolla kuullaan 22 konserttia, lisänä viisi muuta yleisötapahtumaa. Yhteiskunnallisena alateemana vuonna 2024 on kierrätys ja…

28.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien panostus mestarikursseihin jatkuu – kesällä 2024 luvassa erityisen korkeatasoinen ja viimeistelty koulutuskokonaisuus

Kesällä 2024 Korsholman Musiikkijuhlien yhteydessä järjestetään mestarikurssi klassisen musiikin opiskelijoille. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Vaasan kesäyliopiston ja Kuula-opiston kanssa ja on integroitu monitasoisesti itse festivaaliin. Taiteellisen johtajan toive Aloittaessaan kaksi vuotta sitten Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana sellisti…

06.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien Tove Teuvalla -oopperalla suursuosio – luvassa kaksi lisänäytöstä

Korsholman Musiikkijuhlat tuottaa kesälle 2024 uuden oopperan. Musiikkijuhlien yhteydessä kantaesityksen saava TOVE TEUVALLA -ooppera esitetään Teuvan kirkossa. Tapahtumat ja teema kietoutuvat Tove Janssonin ainoan sakraaliteoksen, Teuvan kirkon alttaritaulun ”Kymmenen neitsyttä”, ympärille. Oopperan solistikunta ja muu…