02.08.2017
Korsholman Musiikkijuhlat: Viittä vaille valmis festivaali
Korsholman Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Henri Sigfridsson on tyytyväinen festivaalin kulkuun: ”Taiteellinen taso on ollut mahtavan korkea. Voin hyvillä mielin jättää tehtäväni seuraajalleni Cecilia Zilliacukselle. Paljon olen oppinut näinä viitenä vuotena ohjelmasuunnittelusta ja etenkin olen kiitollinen Vaasan kaupunginorkesterille, jota olen päässyt johtamaan kapellimestarina useaan otteeseen.”
Toiminnanjohtaja Monica Johnson on myös hyvin tyytyväinen juhlien kulkuun: ”Tänä vuonna on ollut melkein pelkästään positiivisia yllätyksiä. Yleisö on löytänyt hyvin konsertteihin ja muutama konsertti on ollut loppuunmyyty. Vaasan kirkon lastenkonsertissa oli yli 250 henkeä, mikä on uusi ennätys lastentapahtumissamme. Yleisöpalaute on ollut poikkeuksetta myönteistä ja avajaiskonsertti, Maksamaan kirkon Schubert-konsertti sekä maanantain pääkonsertti olivat ehdottomia taiteellisia huipputapauksia. Sgt. Pepper’s -konsertit ylittivät kaikki odotukset taiteellisesti ja myynnillisesti, ja olemme oikein tyytyväisiä yhteistyöhön Martin Enrothin tuotantotiimin ja Eero Paalasen johtamien muusikoiden kanssa. Ainut kysymys on, vaikuttiko näiden Ritzin Beatles-konserttien suosio kaupungintalon maanantain konsertin yleisömäärään, joka jäi odotettua alhaisemmaksi.”
Musiikkijuhlayhdistyksen puheenjohtaja Bo Kronqvist suitsuttaa myös tämän kesän juhlia: ”Tuntuu, että Musiikkijuhlat ovat saavuttaneet paikkansa yleisön sydämissä. Eikä vain Vaasan seudulla vaan koko Pohjanmaalla. Festivaali on myös löytänyt yleisöä eri puolilta Suomea ja Eurooppaakin. Ohjelmistossa on laatua asianharrastajille ja se on laadittu niin, että myös uusilla kuulijoilla on ollut hyvä mahdollisuus päästä kiinni Musiikkijuhlien tarjontaan.”
Tarkat luvut yleisömääristä saadaan vasta myöhemmin syksyllä.
Ensi vuonna: Leipzig
Tuleva taiteellinen johtaja Cecilia Zilliacus kertoo, että ensi vuonna Korsholman Musiikkijuhlien teemana on Leipzig, joka on ollut yksi merkittävimmistä musiikkikeskuksista viimeistään Johann Sebastian Bachin ajoista ja jossa monet muutkin merkittävät säveltäjänimet Felix Mendelssohnista Franz Listztiin ja Robert Schumannista Edvard Griegiin ovat pitäneet majaansa. Leipzig on myös mm. Richard Wagnerin ja Hanns Eislerin synnyinkaupunki ja edelleen erittäin elävä musiikkikaupunki, jossa traditiot ja uusi tarjonta eri genreissä kohtaavat luovalla tavalla.
Päätöskonsertissa taiteellisen johtajan jäähyväiset
Korsholman Musiikkijuhlien päätöskonsertit keskiviikkona 2.8. klo 19 Vaasan kaupungintalolla ja torstaina 3.8. klo 19 Seinäjoen Seinäjoki-salissa ovat samalla pianisti-professori Henri Sigfridssonin jäähyväiset taiteellisena johtajana. Sigfridsson esittää konserteissa Maurice Ravelin Pianokonserton vasemmalle kädelle D-duuri. Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkestereita johtaa Ari Rasilainen ja ohjelmassa on Ravelin lisäksi suomalaista musiikkia: Jean Sibeliuksen Finlandia ja Erkki Melartinin ensimmäisen maailmansodan vuosina syntynyt Sinfonia nro 5 a-molli, lisänimeltään Sinfonia brevis.
Borea-kvartetti konsertoi Uumajassa
Borea-kvartetin pieni Ruotsin itärannikon kiertue päättyy torstaina 3.8. klo 19.30 Uumajan kaupunginkirkkoon. Heidän ohjelmassaan on konsertin alkupuoliskolla Ludwig van Beethovenin Jousikvartetto nro 1 F-duuri sekä Cavatina Jousikvartetosta nro 13 B-duuri. Tauon jälkeen Borea esittää Erkki Melartinin Jousikvarteton nro 4 F-duuri. Konserttiin on vapaa pääsy.
Festivaali päättyy, on aika järjestää piknik
Korsholman Musiikkijuhlat tuottaa heti oman festivaalin päättymisen jälkeen musiikkitarjonnan Vanhan Vaasan perhepiknikpäivään 8.8. Koko päivän tapahtuma huipentuu Kirmo Lintisen säveltämään ja Arja Puikkosen kirjoittamaan musiikkisatuun Haapaneitty, mettän tyttö. Konsertit ovat Mustasaaren kirkon puistossa, tai sateen sattuessa Mustasaaren kirkossa klo 14 ruotsiksi ja klo 15 suomeksi. Konserteissa musisoinnin hoitaa Vaasan alueen ammattimuusikoista koostuva seitsenhenkinen Asp-ensemble ja kertojina toimivat Novia scenkonstin opiskelijat Kalle Halmén ja Olof Englund.