01.12.2023

Korsholman Musiikkijuhlat: Uuden TOVE TEUVALLA -oopperan taiteilijakaarti esittelyssä

Korsholman Musiikkijuhlat tuottaa kesälle 2024 uuden oopperan. Musiikkijuhlien yhteydessä kantaesityksen saava TOVE TEUVALLA -ooppera esitetään Teuvan kirkossa. Tapahtumat ja teema kietoutuvat Tove Janssonin ainoan sakraaliteoksen, Teuvan kirkon alttaritaulun ”Kymmenen neitsyttä”, ympärille. Oopperan solistikunta ja muu taiteilijakaarti on maamme kärkeä.

Taiteilijat huolella valittu kokonaisuus

Teoksen ohjaa professori, koko kansamme tuntema tanssitaiteilija Jorma Uotinen. Kansainvälisestikin hienoa uraa tekevä kapellimestari Anna-Maria Helsing johtaa oopperaorkesterina Vaasan kaupunginorkesteria.

Solisteina on seitsemän oopperalaulajaa. Tove Janssonin nimiroolissa loistaa sopraano Mia Heikkinen. Arkkitehti Elsi Borgin roolin laulaa dramaattinen sopraano, huikea Johanna Rusanen. Rakastavaisia, Marjaa ja Johannesta, oopperassa esittävät nosteessa olevat mezzosopraano Elli Vallinoja ja tenori Tuomas Miettola. Kirkkoherra Annalan roolin laulaa jykevä bassobaritoni Niklas Spångberg. Mezzosopraano Minna-Sisko Mutanen laulaa koskettavan Vanhan Eevin roolin. Erland Luomaa esittää bassobaritoni Mika Nikander, joka on projektin taiteellisena johtajana koonnut TOVE TEUVALLA -oopperan toteuttavan taiteellisen työryhmän. Kuorona laulaa Vaasan oopperakuoro. Oopperan pukusuunnittelija on Marja Uusitalo, joka juuri vastaanotti vuoden 2023 taiteen valtionpalkinnon.

Sävellys viimeistelyvaiheessa

Oopperan säveltäjä on Uljas Pulkkis. Teos on valmistumassa hyvää vauhtia, ja pianopartituuri on valmis. Pulkkis kertoo Tove Janssonin alttaritaulun Teuvan kirkossa inspiroineen häntä musiikillisesti. ”Suurin syy inspiraatioon on Toven persoona. Tove oli iloinen taiteilija, ja hän käytti teoksiinsa materiaalia humoristisista sekä kauniista asioista ympärillämme. Taiteen ei tarvitse olla raskasta ollakseen merkittävää. Toven elämänilon inspiroimana oopperan musiikista tulee hänenlaistaan. Olen säveltänyt oopperan ammentaen ilosta, huumorista ja kauneudesta.” Oopperan libreton on kirjoittanut Gunilla Hemming, joka kuvailee teosta seuraavasti: ”Aika oli Tove Janssonin parhaita luomiskausia ja teuvalaiset saivat ihmetellä – ja osin ihastella – hänen salaperäistä hahmoaan. Siellä hän uurasti pappilasta lainaamassaan turkissa jäätävän kylmän keskeneräisen kirkon uumenissa ja sai aikaan valoisan ja ihmisläheisen alttaritaulun Elsi Borgin tyylikkääseen kirkkoon. Rakennuslautakunta oli kuulemma koostunut 12 miehestä. Rohkeasti he valitsivat silloin vielä suhteellisen tuntemattoman Toven kirkkonsa kaunistajaksi. Tove ja teuvalaiset olivat niin monessa eri paria, mutta lopputulos oli hieno.”

Lippujen myynti aloitetaan Suomalaisen musiikin päivänä

TOVE TEUVALLA -oopperalla on neljä esitystä.  Kantaesitys ja ensi-ilta on lauantaina 3.8. kello 18. Seuraavat esitykset ovat sunnuntaina 4.8. ello 15, perjantaina 9.8. kello 19 ja lauantaina 10.8. kello 15. Liput tulevat myyntiin NetTickettiin Suomalaisen musiikin ja Jean Sibeliuksen päivänä 8. joulukuuta 2023 kello 12. (www.netticket.fi) Varauksia voi tehdä myös Korsholman Musiikkijuhlien toimiston kautta.

Teuvan kirkko on jaettu kolmeen lohkoon. Lähimpänä alttaria on A-lohko, johon liput maksavat 78 euroa. B-lohkossa lippujen hinnat ovat 68 euroa ja C-lohkossa 58 euroa. Teuvan kirkossa ei ole näkyvyyttä haittaavia pylväitä tai muita esteitä.

Oopperatuotannossa tuottajan, Korsholman Musiikkijuhlien yhteistyökumppanina ovat Teuvalaisen Kulttuurin Tuki ry ja Vaasan oopperayhdistys ry.  Teuvalaisen Kulttuurin Tuen puheenjohtaja, mies koko oopperaidean takana, Erkki Hakala muodostaa yhdessä pianisti Anton Ylikallion (Korsholman Musiikkijuhlien hallituksen puheenjohtaja) ja oopperalaulaja Mika Nikanderin (Vaasan Oopperan taiteellinen johtaja) kanssa projektin ohjausryhmän.

Hankkeen käynnistämisen ovat mahdollistaneet ankkurirahoittajat Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto, Svenska Kulturfonden sekä Teuvan Kalevalaiset ja Teuvalaisen Kulttuurin Tuki. Tukea on saatu myös Taikelta ja Wihuri Säätiöltä. Kiitämme myös muita rahoittajiamme: Konstsamfundet, Harry Schaumans Stiftelse, Viljo ja Maire Vuorion Säätiö, Emilie och Rudolf Gesellius fond ja William Thurings stiftelse.

Tulossa on puhutteleva ja valoa tuova teos, joka yhdistää Toven ja Teuvan, yksilön ja yhteisön sekä liikkuu monilla tasoilla kiinnittäen huomiota kauneuteen ja toivoon ympäröivän maailman kipukohtien keskellä.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

22.03.2024

Korsholman Musiikkijuhlien ohjelma 2024 julkaistu – hiottu yhdistelmä uutuuksia ja historian luomia perinteitä 

Kesän 2024 Korsholman Musiikkijuhlien ohjelman on suunnitellut taiteellinen johtaja, sellisti Jan-Erik Gustafsson. Festivaalin teemana on Mielikuvia. 24.7.–31.7. Vaasan ja Mustasaaren rannikolla kuullaan 22 konserttia, lisänä viisi muuta yleisötapahtumaa. Yhteiskunnallisena alateemana vuonna 2024 on kierrätys ja…

28.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien panostus mestarikursseihin jatkuu – kesällä 2024 luvassa erityisen korkeatasoinen ja viimeistelty koulutuskokonaisuus

Kesällä 2024 Korsholman Musiikkijuhlien yhteydessä järjestetään mestarikurssi klassisen musiikin opiskelijoille. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Vaasan kesäyliopiston ja Kuula-opiston kanssa ja on integroitu monitasoisesti itse festivaaliin. Taiteellisen johtajan toive Aloittaessaan kaksi vuotta sitten Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana sellisti…

06.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien Tove Teuvalla -oopperalla suursuosio – luvassa kaksi lisänäytöstä

Korsholman Musiikkijuhlat tuottaa kesälle 2024 uuden oopperan. Musiikkijuhlien yhteydessä kantaesityksen saava TOVE TEUVALLA -ooppera esitetään Teuvan kirkossa. Tapahtumat ja teema kietoutuvat Tove Janssonin ainoan sakraaliteoksen, Teuvan kirkon alttaritaulun ”Kymmenen neitsyttä”, ympärille. Oopperan solistikunta ja muu…