07.02.2023

Korsholman Musiikkijuhlat: Uuden oopperan TOVE TEUVALLA kantaesitys kesällä 2024

Korsholman Musiikkijuhlat tuottaa kesälle 2024 uuden oopperan. Musiikkijuhlien yhteydessä kantaesityksen saava TOVE TEUVALLA -ooppera esitetään Teuvan kirkossa. Tapahtumat ja teema kietoutuvat Tove Janssonin ainoan sakraaliteoksen, Teuvan kirkon alttaritaulun ”Kymmenen neitsyttä”, ympärille.

Yhteistyökumppani ja ohjausryhmä

Oopperatuotannossa Korsholman Musiikkijuhlien vahvana yhteistyökumppanina on Teuvalaisen Kulttuurin Tuki ry. Yhdistyksen puheenjohtaja, mies koko oopperaidean takana, Erkki Hakala muodostaa yhdessä pianisti Anton Ylikallion (Korsholman Musiikkijuhlien hallituksen puheenjohtaja) ja oopperalaulaja Mika Nikanderin (Vaasan Oopperan taiteellinen johtaja) kanssa projektin ohjausryhmän.

Libretisti ja säveltäjä

Oopperan libreton, joka on juuri valmistumassa, kirjoittaa Gunilla Hemming. ”Ooppera Tove Janssonista maalaamassa alttaritaulua Teuvalla tuntui kyllä ensialkuun erittäinkin eksoottiselta aiheelta! Itsenäinen, mutta hento nuori suomenruotsalainen naistaitelija tällaisen työtehtävän edessä, itselleen täysin vieraalla maalla?”, pohtii Hemming ja jatkaa: ”Lähempi tutustuminen aiheeseen kertoikin, että juuri näistä lähtokohdista voisi syntyä todella kiinnostavaa kudosta! Aika oli Tove Janssonin parhaita luomiskausia ja teuvalaiset saivat ihmetellä – ja osin ihastella – hänen salaperäistä hahmoaan. Siellä hän uurasti pappilasta lainaamassaan turkissa jäätävän kylmän keskeneräisen kirkon uumenissa ja sai aikaan valoisan ja ihmisläheisen alttaritaulun Elsi Borgin tyylikkääseen kirkkoon. Rakennuslautakunta oli kuulemma koostunut 12 miehestä, rohkeasti he valitsivat silloin vielä suhteellisen tuntemattoman Toven kirkkonsa kaunistajaksi. Tove ja teuvalaiset olivat niin monessa eri paria, mutta lopputulos oli hieno.”

Oopperan säveltäjä on Uljas Pulkkis. Teos valmistuu vuoden 2023 aikana, ja se sävelletään pienelle sinfoniaorkesterille. Pulkkis kertoo oopperan Tove Janssonin alttaritaulusta Teuvan kirkossa inspiroivan häntä musiikillisesti. ”Suurin syy inspiraatioon on Toven persoona. Tove oli iloinen taiteilija, ja käytti teoksiinsa materiaalia humoristisista sekä kauniista asioista ympärillämme. Taiteen ei tarvitse olla raskasta ollakseen merkittävää. Toven elämänilon inspiroimana oopperan musiikista tulee hänenlaistaan, sävellän oopperan ammentaen ilosta, huumorista ja kauneudesta.”

Kaksikielinen TOVE TEUVALLA -ooppera esitetään kesällä 2024 neljä kertaa. Ohjaaja, solistit sekä orkesteri ja kapellimestari julkaistaan alkukesällä 2023. Hankeen käynnistämisen ovat mahdollistaneet ankkurirahoittajat Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto, Konstsamfundet, Teuvan Kalevalaiset ja Teuvalaisen Kulttuurin Tuki.

Tulossa on puhutteleva ja valoa tuova teos, joka yhdistää Toven ja Teuvan, yksilön ja yhteisön sekä liikkuu monilla tasoilla kiinnittäen huomiota kauneuteen ja toivoon ympäröivän maailman kipukohtien keskellä.

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 26.7.-2.8.2023.

www.korsholmmusicfestival.fi

https://www.instagram.com/korsholmmusicfestival/

https://www.facebook.com/korsholmmusicfestival

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

22.03.2024

Korsholman Musiikkijuhlien ohjelma 2024 julkaistu – hiottu yhdistelmä uutuuksia ja historian luomia perinteitä 

Kesän 2024 Korsholman Musiikkijuhlien ohjelman on suunnitellut taiteellinen johtaja, sellisti Jan-Erik Gustafsson. Festivaalin teemana on Mielikuvia. 24.7.–31.7. Vaasan ja Mustasaaren rannikolla kuullaan 22 konserttia, lisänä viisi muuta yleisötapahtumaa. Yhteiskunnallisena alateemana vuonna 2024 on kierrätys ja…

28.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien panostus mestarikursseihin jatkuu – kesällä 2024 luvassa erityisen korkeatasoinen ja viimeistelty koulutuskokonaisuus

Kesällä 2024 Korsholman Musiikkijuhlien yhteydessä järjestetään mestarikurssi klassisen musiikin opiskelijoille. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Vaasan kesäyliopiston ja Kuula-opiston kanssa ja on integroitu monitasoisesti itse festivaaliin. Taiteellisen johtajan toive Aloittaessaan kaksi vuotta sitten Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana sellisti…

06.02.2024

Korsholman Musiikkijuhlien Tove Teuvalla -oopperalla suursuosio – luvassa kaksi lisänäytöstä

Korsholman Musiikkijuhlat tuottaa kesälle 2024 uuden oopperan. Musiikkijuhlien yhteydessä kantaesityksen saava TOVE TEUVALLA -ooppera esitetään Teuvan kirkossa. Tapahtumat ja teema kietoutuvat Tove Janssonin ainoan sakraaliteoksen, Teuvan kirkon alttaritaulun ”Kymmenen neitsyttä”, ympärille. Oopperan solistikunta ja muu…