23.08.2012

Korsholman Musiikkijuhlat tyytyväinen koko vuoden yleisömääräänsä

Noin 4400 henkilöä vieraili Korsholman 30. Musiikkijuhlilla, joka järjestettiin elokuun alussa, 1.-8.8.2012. Festivaalivieraita oli noin 200 vähemmän kuin edellisenä vuotena, mutta lipputulot pysyivät silti samalla tasolla. 30-vuotisjuhlavuoden avasivat talvella kolme konserttia (Vaasa, Kristiinankaupunki ja Pietarsaari). Solistina konserteissa esiintyi Korsholman Musiikkijuhlien pitkäaikainen taiteellinen johtaja (1984-1993, 2002), viulisti ja kapellimestari Dimitry Sitkovetsky. Talvikonserttien kanssa vuoden 2012 yleisömäärä on runsaat 5000 kävijää, joka oli myös toimintavuoden tavoite.

Korsholman Musiikkijuhlat sai erityisesti taiteilijoilta kiitosta Musiikkijuhlien organisaation toimivuudesta ja lämminhenkisyydestä. Yleisö ja kriitikot antoivat positiivista palautetta ohjelman laadukkuudesta.

Muutaman vuoden tauon jälkeen konserttipaikaksi jälleen otettu Vanhan Vaasan rauniot ihastutti tunnelmallaan, mutta olisi kaivannut vielä hieman lisää yleisöä. Juuri ennen kenraaliharjoitusta ja konserttia ollut sadekuuro todennäköisesti vaikutti ja ulkoilmakonsertti tuntui yleisöstä arveluttavalta vaihtoehdolta. Perinteisen saaristolaislauantain konsertit vetivät yleisöä, mutta oheisohjelmat luonnossa, Unescon maailmanperintökohteessa kärsivät sääolosuhteista.

-Olisin toivonut enemmän kuulijoita myös Mustonen & Friends –konserttiin Vaasan kaupungintalolle ja Ritzin upeaan jazziltaan, miettii toiminnanjohtaja Monica Johnson. – Erityisen positiivisesti mieleeni jäivät avajaiskonsertti ja solisti Olli Mustonen, Vöyrin kirkon hieno akustiikka sekä Vaasan ortodoksisen kirkon uskomaton tunnelma. Ulkopuolella myrskysi ja samalla sisällä lämpimässä, tupaten täynnä olevassa kirkossa kuunneltiin upeaa kamarimusisointia. Luonnollisesti myös päätöskonsertti on mainittava –kapellimestari Hannu Lintu ja solistit Karen Gomyo, Marko Ylönen ja Henri Sigfridsson hurmasivat.

Korsholman Musiikkijuhlien saavutettavuus ja liikenneyhteydet Vaasaan ovat tulevaisuudessakin ratkaisevia niin yleisön kuin taiteilijoiden kannalta. Lentoyhteydet kesällä Uumajaan, Riikaan, Kööpenhaminaan ja Tukholmaan ovat olleet olennaisia Musiikkijuhlien kannalta. Uumajalaiset ryhmät, jotka viimeiset kaksi vuotta ovat käyttäneet Air Balticin lentoja Musiikkijuhlille matkustaessaan, ovat nyt huolissaan, sillä Air Balticin lentoyhteydet ovat viimeisten tietojen mukaan loppumassa ja laivayhteys on epävarma. Kiireisestä festivaalikaudesta johtuen saadessaan kutsun Korsholman Musiikkijuhlille ja tehdessään päätöstä osallistumisesta taiteilijoille on hyvin tärkeää sujuvat yhteydet Vaasaan erityisesti Helsingistä. Heinäkuussa ja elokuun alussa ei ollut mahdollista tulla aamulla lentäen Helsingistä Vaasaan.

Korsholman Musiikkijuhlat 2013

Korsholman 31. Musiikkijuhlat järjestetään 31.7. – 7.8.2013 ja suunnittelu on hyvässä vauhdissa. Uusi taiteellinen johtaja Henri Sigfridsson julkaisee teeman ja suurimman osan ohjelmasta loppusyksystä. Ensi vuoden taiteilijoissa ovat mukana muun muassa Vladimir Mendelssohn, Erik Schumann ja Mirijam Contzen (viulu), Peter Hörr ja Martti Rousi (sello), Edicson Ruiz (kontrabasso), Valeria Resjan, Antti Siirala ja Boris Bloch (piano), sellokvartetti Rastrelli sekä kapellimestarit Dorian Wilson ja Juha Kangas.

http://www.korshlommusicfestival.fi