24.04.2020

Korsholman Musiikkijuhlat: Teema Yksin, villi ja vapaa on entistä ajankohtaisempi korona-aikana!

Korsholman Musiikkijuhlat järjestetään 29.7.–5.8.2020. Vuoden teema Yksin, villi ja vapaa viittaa Ludwig van Beethoveniin, 1920-luvun toimiessa sivuteemana ja kontrastina Beethovenin musiikille. 1920-luku oli iloinen ja odotuksia täynnä oleva vuosikymmen ensimmäisen maailmansodan ja espanjantaudin jälkeen, ennen pörssiromahdusta ja 1930-luvun maailmanlaajuista lamaa. Musiikkijuhlien säveltäjävieras vuonna 2020 on ruotsalainen Mats Larsson Gothe, jonka ilmaisuvoimaisessa musiikissa on vaikutuksen tekevää syvyyttä. Taiteellisena johtajana toimii kolmatta vuottaan viulisti-professori Cecilia Zilliacus.

15. maaliskuuta Suomi pysähtyi. Covid-19-pandemia iski Suomeen ja hallitus määräsi poikkeuslakeja ja rajoituksia kansalaisten suojaamiseksi. Rajat suljettiin ainakin toukokuuhun saakka. Ihmiset siirtyivät nopeasti kotona työskentelyyn ja koulut sekä yliopistot aloittivat etäopetuksen. Tuhansia on lomautettu ja kulttuurisektori on taloudellisesti pahimpien kärsijöiden joukossa.

Suomen festivaalikentällä ensi kesä on vääjäämättä erilainen. 31.7. saakka yli 500 hengen kokoontumiset ja festivaalit on peruttu. Paljon jokakesäisiä tapahtumia jää järjestämättä.

Korsholman Musiikkijuhlilla ovat vuoden 2020 ohjelma ja konserttikartta olleet jo pitkään valmiina. Yleensä festivaalilla on kolme konserttia joka päivä ja ulkomaiset ja kotimaiset muusikot työskentelevät iloisesti yhdessä. Vuosittain festivaalilla on noin 5000 kävijää. Vuoden 2020 Korsholman Musiikkijuhlat poikkeavat tavallisesta, mutta festivaalia ei ole peruttu. Festivaalijohto suunnittelee konserttien lähettämistä suoratoistona eri kanavien kautta. 1.8. alkaen konsertteja myös järjestetään elävänä yleisön edessä, jos suositukset ja määräykset sen sallivat – mutta ehdottomasti vain, jos koronavirustilanne antaa myöten. Festivaalin kohdeyleisön ja muusikoiden terveys ovat ehdottomasti etusijalla!

Taiteellisen johtajan Cecilia Zilliacuksen mukaan Korsholman Musiikkijuhlat tarjoaa näissä olosuhteissa taiteellisia kokonaisuuksia ja pitää musiikkielämän aktiivisena ottaen huomioon sekä yleisön että taiteilijat. Korsholman Musiikkijuhlat on edelleen klassisen musiikin merkittävimpiä tapahtumia Pohjanmaalla eikä se tingi taiteellisesta tasostaan.

Musiikkijuhlat tarjoaa virtuaalisesti konsertteja jokaiseen tietoverkossa olevaan kotiin sekä hoitolaitoksiin ja palvelutaloihin maksutta. Tämä on Musiikkijuhlien anti vuodelle 2020 helpottamaan pandemian vaikutuksia ja tuottamaan kulttuurielämyksiä. Ensimmäinen konsertti pidetään 29.7. yhdessä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa. Uusi kokonaisohjelma julkaistaan festivaalin kotisivulla toukokuun aikana.

Jo nyt on mahdollisuus nähdä ensimmäinen suoratoistona esitetty konsertti osoitteessa www.korsholmmusicfestival.fi. Konsertti Arkkiherttuan seurassa jäi pandemian takia pitämättä Vaasan
kaupungintalolla, mutta se lähetettiin Tukholman konserttitalolta 15.4. Samalla avattiin festivaalin vuoden teema. Korsholman Musiikkijuhlat sitoutuu vuonna 2020 edelleenkin ottamaan huomioon saavutettavuuden eri ryhmille ja huomioi kestävän kehityksen.